28.11.12

παιχνίδι με την επαναγορά ομολόγων


FT: Γιατί μια... αποτυχία συμφέρει την Ελλάδα

Οι οικονομολόγοι συχνά περιγράφουν τις κρατικές επαναγορές χρέους ως «χαμένη δουλειά», μια απώλεια χρόνου και χρήματος. Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε τους ρυθμιστές της ευρωζώνης από το να βάλουν την επαναγορά ομολόγων μέσα στη σύνθεση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Σε ονομαστική αξία, τα θέλγητρα είναι οφθαλμοφανή. Επαναγοράζοντας ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, τα οποία κινούνται κάτω από την ονομαστική τους αξία και αποσύροντάς τα, η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να μειώσει το συνολικό δανειακό της βάρος.

Αν και τα περισσότερα από τα ελληνικά χρεωστούμενα στον ιδιωτικό τομέα εξανεμίστηκαν με την προηγούμενη αναδιοργάνωση του χρέους 200 δισ. ευρώ, περίπου 62 δισ. ευρώ παραμένουν στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών, λίγων Ευρωπαίων επενδυτών και όλο και περισσότερων hedge funds που ποντάρουν στην επαναγορά.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η επαναγορά θα καλύψει κάτι παραπάνω από το μισό από τη μείωση του χρέους που προβλέπει η χθεσινή συμφωνία, χαμηλώνοντας το δανειακό βάρος της Ελλάδας από το 144% του ΑΕΠ στο 126,6% το 2020. Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισαν οι Financial Times, οι διαπραγματευτές εκτιμούν ότι 11 ποσοστιαίες μονάδες από αυτήν τη μείωση θα προέλθουν από την επαναγορά.
Σε κάθε περίπτωση, ανώτατοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για το πόσο χρέος θα καταφέρουν να αποσύρουν με το πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 10,2 δισ. ευρώ σε δάνεια που θα δοθούν στην επόμενη δόση των 34,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Κανένας μας δεν γνωρίζει πραγματικά», σχολίασε ανώτατος διπλωμάτης. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε».
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι η τιμή της επαναγοράς των ομολόγων δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από τις τιμές στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή - δηλαδή περίπου 28 σεντς στο ευρώ κατά μέσο όρο για όλες τις λήξεις, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή Exotix.

Αν και η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων του ιδιωτικού τομέα διολίσθησε έως το χαμηλό των 11,6 σεντς στο ευρώ στα τέλη Μαΐου, η τιμή που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές δεν αφήνει περιθώρια για να δελεαστούν οι ομολογιούχοι. Οι τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία της Ελλάδας πιθανότατα θα εξαναγκαστούν να υπογράψουν την επαναγορά, αλλά τα hedge funds μάλλον θα αρνηθούν διεκδικώντας καλύτερη συμφωνία.

Πράγματι, η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων ανήλθε ως πάνω από τα 29 σεντς στο ευρώ, δείχνοντας ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως μπορεί να υπάρχει και καλύτερη τιμή.

Ο Hans Humes της Greylock Capital, hedge fund με έδρα στη Νέα Υόρκη, που μετείχε στη συντονιστική επιτροπή των πιστωτών φέτος, υπολογίζει ότι τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στην κατοχή των hedge funds.
«Πολλοί αγόρασαν φθηνά, οπότε θεωρητικά μπορεί να πουλήσουν, αλλά όχι σε τέτοια τιμή», δήλωσε στους F.T. «Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στα 40 σεντς, αλλά αν οι Ευρωπαίοι κυνηγήσουν την τιμή προς τα πάνω, θα είναι αυτοκαταστροφικό».

Ορισμένα hedge funds είναι πιθανόν να μη συμμετάσχουν, διεκδικώντας το πλήρες ποσό. Η Elliott Associates, επιθετικό fund, που έφτιαξε το όνομά του μηνύοντας κυβερνήσεις, κατέχει ένα κομμάτι αναδομημένου ελληνικού χρέους και «δεν πρόκειται να εξέλθει για καμία τιμή χαμηλότερη του 100%», προβλέπει Ευρωπαίος τραπεζίτης.

Αν το πρόγραμμα επαναγοράς αποτύχει, θα ρίξει σε ταραχή για μία ακόμη φορά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που με τόσο κόπο και καθυστέρηση συμφωνήθηκε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει την επόμενη δόση βοήθειας από την πλευρά του οργανισμού αν δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την επαναγορά. Οι σχολιαστές εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα επιστρέψει απαιτώντας περισσότερη ανακούφιση στο χρέος, αν δεν πετύχει η επαναγορά τους στόχους της.

Παρά τις ελπίδες μείωσης του χρέους, που εναπόκεινται στην επαναγορά, η αποτυχία του προγράμματος ίσως είναι καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα.

Οι ειδικοί λένε ότι τα κεφάλαια που θα δαπανηθούν σε επαναγορές ομολόγων θα ήταν καλύτερα να δοθούν αλλού, δεδομένου ότι το χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα έχει χαμηλούς τόκους και κανένα χρεόγραφο δεν λήγει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Προτίμησαν την εύκολη λύση, ενώ πιο περίπλοκες και πιο αποδοτικές λύσεις δεν εξετάστηκαν», σχολίασε ο τραπεζίτης. «Είναι χαράμι για τα επίσημα κεφάλαια και αναπόφευκτα το ελληνικό πακέτο θα πρέπει να ξανανοίξει». 

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/741714/ArticleFTgr.aspx


WSJ: Εκρηξη Ελληνα τραπεζίτη για το κούρεμα

Η Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει εντός των ημερών μια διαδικασία επαναγοράς ομολόγων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σχέδιο που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές της, γράφει η WSJ.

Ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον βάρος στις τράπεζες της χώρας και έρχεται παρά τις αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να λειτουργήσει και να μειώσει τα υψηλά χρέη της χώρας.

Λεπτομέρειες μπορεί να ανακοινωθούν έως και την ερχόμενη Δευτέρα, λένε τραπεζικές πηγές. Αυτό είναι αποτέλεσμα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και προϋπόθεση για την αποδέσμευση περίπου €44 δισ. ευρώ, μιας απολύτως αναγκαίας βοήθειας για τη χώρα.

Έχει στόχο, γράφει η εφημερίδα, να «ξυρίσει» 25 δισ. ευρώ από το χρέος, αλλά προκάλεσε ρευστοποιήσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες υποχώρησαν 9,8% την Τρίτη.

Πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση μπορεί να εκβιάσει τις ελληνικές τράπεζες να διαθέσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογά τους σε χαμηλή τιμή, αναγκάζοντάς τες να παραιτηθούν από μελλοντικά κέρδη.

«Σε μια μέση σταθμισμένη τιμή των 30 - 35 σεντς ανά μετοχή, θα μπορούμε να έχουμε τώρα ένα μικρό κέρδος, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε καμία προσδοκία για περισσότερα οφέλη. Έχω χάσει τα πάντα», δηλώνει στη WSJ ένας ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης. «Αυτό είναι εντελώς... χαζομάρα. Κάνουν άλλη μία αναδιάρθρωση του χρέους επειδή τα έκαναν μαντάρα την πρώτη φορά και τώρα κάνουν τη χαζομάρα για δεύτερη φορά».

Παρά το γεγονός ότι η επαναγορά χρέους δεν αναμένεται να βαρύνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τα διαφυγόντα κέρδη -και μια νέα πτώση των μετοχών- θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο δύσκολη για εκείνες την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου της επόμενης χρονιάς.

«Όπως είναι τώρα η κατάσταση, η καθαρή αξία του ενεργητικού μας είναι ήδη αρνητική», δήλωσε ο Έλληνας τραπεζίτης. «Με αυτό το σχέδιο εξαγοράς πρόκειται να γίνει ακόμη πιο αρνητική».

Παράλληλα, γράφει η WSJ, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον το σχέδιο θα λειτουργήσει. Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν σήμερα €61,8 δισ. ελληνικού δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των € 15,2 δισ. που κατέχουν οι τράπεζες, και 8,6 δισ. που είναι στην κατοχή των ταμείων. Το υπόλοιπο ανήκει σε ξένους επενδυτές, κυρίως σε hedge funds.

Με προσφορά που θα δίνει μια μικρή μόνο πριμοδότηση στην αγορά δεν είναι σαφές εάν πολλοί από αυτούς τους ξένους επενδυτές θα παρακινηθούν να συμμετάσχουν.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη άποψη της αγοράς ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή προσφοράς για να υπάρχει αρκετή ζήτηση», είπε ένας trader του Λονδίνου. Κάποιος διαχειριστής hedge fund, επίσης με έδρα το Λονδίνο, επέκρινε την ενδεικτική τιμή που δίνεται από το Eurogroup, λέγοντας πως «αυτό δείχνει ότι ο επίσημος τομέα συνεχίζει να παρερμηνεύει τις αγορές.

Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής της ING Investment Management, η οποία κατέχει μια μικρή ποσότητα των ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα συμμετάσχει στην αγορά ιδίων μετοχών. «Αρχική αίσθησή μου είναι η συμμετοχή θα είναι λίγο απογοητευτική», είπε. «Όμως, θα είναι ‘ευέλικτο’ αυτό που θα βαφτίσουν επιτυχία».

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/741740/Article.aspx


Reuters: H επαναγορά «θησαυρός» για τα Hedge Fund


Η συμφωνία του Eurogroup αποτελεί για ορισμένα hedge funds μεγάλη ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη.

Ειδικότερα, η είδηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έδωσαν το πράσινο φως για την επαναγορά ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές υπόσχεται υψηλές αποδόσεις σε όσους τα αγόρασαν σε πολύ χαμηλές τιμές.

Τα hedge funds έχουν εδώ και μήνες ξεκινήσει να χτίζουν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, στοιχηματίζοντας ότι η τιμή τους θα ανέβει καθώς θα μειώνεται ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πολλά από τα ταμεία αυτά έχουν ήδη καταγράψει κέρδη από ελληνικά ομόλογα, αλλά οι ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα τα επαναγοράσει στα 35 σεντς του ευρώ προσλαμβάνονται ως πραγματική ευλογία για όσους τα έχουν ακόμα στην κατοχή τους.

"Είναι μια θετική εξέλιξη και ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος", ανέφερε στο Reuters ο Αχιλλέας Ρίσβας, CEO του hedge fund Dromeus Capital.

"Η πιθανότητα Grexit έχει υποχωρήσει σημαντικά", πρόσθεσε.

Ο κ. Ρίσβας έχει στα χαρτοφυλάκιά του ελληνικά ομόλογα που αυτήν τη στιγμή είναι διαπραγματεύσιμα στα 28,5 σεντς του ευρώ και τα οποία τα είχε αγοράσει στα 18 - 19 σεντς.

Σύμφωνα με το Reuters, για τα περισσότερα hedge funds τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν σχετικά μικρές θέσεις στα χαρτοφυλάκιά τους, όμως τα κέρδη μπορεί να είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Υπάρχουν ωστόσο και πολλά ταμεία που έχουν μεγαλύτερες θέσεις. Το Third Point ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αυτόν τον μήνα τα ελληνικά ομόλογα ανήκουν στο top 5 των "νικητών" του Οκτωβρίου.

Το ταμείο αγόρασε τα ομόλογα 17 σεντς του ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε σε επενδυτές στις 3 Οκτωβρίου.

Το ταμείο Adelante Asset Management αγόρασε αρχικά ελληνικά ομόλογα προς 12,5 σεντς του ευρώ. Έχει πουλήσει ένα μέρος αυτών των θέσεων, αποκομίζοντας κέρδος 70%.

Ο CEO του ταμείου Julian Adams δήλωσε ότι η κινητικότητα στην αγορά ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστεί.

"Τώρα η χώρα έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο", υποστήριξε.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα λεπτομέρειες για τη διαδικασία επαναγοράς των ομολόγων για να μη δώσει στα hedge funds την ευκαιρία να σπρώξουν ακόμα πιο πάνω τις τιμές.
Σε κάθε περίπτωση, η επαναγορά θα έχει επιτυχία μόνο αν οι επενδυτές συμφωνήσουν να πουλήσουν τα ομόλογά τους.

Σύμφωνα με το Reuters, κάποιοι ίσως προτιμήσουν να μείνουν έξω από το deal, ελπίζοντα ότι οι άλλοι θα δεχθούν την επαναγορά, μειώνοντας το ελληνικό χρέος και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές των ομολόγων.

Ο κ. Ρίσβας υποστήριξε ότι μια τιμή κοντά στα 35 σεντς του ευρώ δεν θα είναι ελκυστική για να συμμετάσχει στην επαναγορά, αλλά τόνισε ότι ακόμα και στην περίπτωση αυτή το σχέδιο θα είναι θετικό γιατί θα οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές των ομολόγων.

"Είναι σαν παιχνίδι πόκερ. Πρέπει να καταλάβεις πρώτος τι θα κάνουν όλοι οι άλλοι" είπε, σημειώνοντας ότι όλα εξαρτώνται από το πώς θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση με τη διαδικασία. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/741710/Article.aspx

____________________________________________

μακάρι να μπορούσε κάποιος να μου επιβεβαιώσει εάν είχε γραφτεί κάτω η πιθανότητα επανγοράς ομολόγων τον Φλεβάρη

θα καταλαβαίναμε περισσότερα
 
 

No comments: