28.11.12

Τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας παραμένουν

Την εκτίμηση ότι «τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν και η εμπιστοσύνη αργεί να αποκατασταθεί» εκφράζει, σε συνέντευξή του στη βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα «Λα Λιμπρ Μπελζίκ», ο διευθυντής έρευνας της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων της Λιλ, Ερίκ Ντορ.
Ο Eρίκ Ντορ υπολόγισε ότι η απόφαση των πιστωτών της Ελλάδας (ΕΕ και ΔΝΤ) που υιοθετήθηκε στο Eurogroup, το βράδυ της Δευτέρας, μειώνει κατά 1% το επιτόκιο που το Βέλγιο θα λαμβάνει από την Ελλάδα, όσον αφορά στα διμερή δάνεια. Ο λογαριασμός ανέρχεται σε μείωση των εσόδων κατά 19,425 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Στη συνέντευξη, ο Ερίκ Ντορ υποστηρίζει ότι «όπως φοβόμασταν από το 2010, η εξαιρετικά σκληρή πολιτική λιτότητας στην οποία υποβάλλεται η Ελλάδα δεν καταφέρνει να αποκαταστήσει τα οικονομικά του κράτους». Η βαθειά ύφεση που προκαλεί αυτή η πολιτική συρρικνώνει τόσο πολύ το ΑΕΠ που το ποσοστό του χρέους δεν μπορεί να μειωθεί όπως θα το επιθυμούσαμε, ακόμη και μεσοπρόθεσμα, αναφέρει. Μετά από την πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους που κατείχαν ιδιωτικά συμφέροντα, είναι ξεκάθαρο ότι ήρθε η σειρά των πιστωτών του δημοσίου να υποστούν ζημιές στα δάνειά τους στην Ελλάδα, προσθέτει και σημειώνει πως μία νέα μείωση του χρέους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το θέμα, πολιτικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, αφού πρέπει τώρα να παρουσιαστεί ο λογαριασμός στους ψηφοφόρους διαφόρων χωρών της Ευρωζώνης. Τονίζει δε ότι το βάρος ασκείται ολοκληρωτικά στα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, άμεσα ή έμμεσα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, εφόσον το ΔΝΤ δεν δέχεται συνήθως απομείωση στα δάνειά του.
Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, δεν μπορεί να δεχτεί μερική στάση πληρωμών στα ελληνικά ομόλογα που είναι στην κατοχή της, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση ενός κράτους, πράγμα που της απαγορεύει το καταστατικό της, ενώ από την άλλη, σε μερικά κράτη όπως η Γερμανία, η μείωση της αξίας των διμερών δανείων μπορεί να είναι αντισυνταγματική, υπογραμμίζει ο Ερίκ Ντορ, σημειώνοντας πως ήταν αναμενόμενο ότι τα κράτη θα επέλεγαν τη λιγότερο βίαιη και δαπανηρή λύση για τον προϋπολογισμό τους, για να δώσουν οξυγόνο στην Ελλάδα.
Εκτιμά, επίσης, ότι η πηγή όλων των προβλημάτων της Ελλάδας είναι πρώτα από όλα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητάς της. Επειδή δεν μπορεί πια να κάνει υποτίμηση, σε μία νομισματική ένωση, είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να λύσει αυτό το πρόβλημα, εξηγεί και προσθέτει ότι η λύση που προτείνουν οι διεθνείς θεσμοί είναι η εσωτερική υποτίμηση (μείωση των μισθών κ.λπ.), οι επιπτώσεις της οποίας προκαλούν τρομερή ύφεση και είναι καταστροφικές! Από την άλλη, προσθέτει, πως επειδή η παραγωγική βάση είναι πολύ περιορισμένη στην Ελλάδα, όπου η βιομηχανική παραγωγή είναι μικρή, θα χρειάζονταν μαζικές επενδύσεις, πράγμα που –όπως τονίζει- η οικονομική ύφεση δεν επιτρέπει.
Ο Ερίκ Ντορ εκτιμά πως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, «οι αγορές νιώθουν καθησυχασμένες διότι γλύτωσαν μία μεγάλη κρίση, αλλά οι φόβοι παραμένουν όσον αφορά την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της Ευρωζώνης», και καταλήγει: «Τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν και η εμπιστοσύνη αργεί να αποκατασταθεί».

http://www.express.gr/news/ellada/662184oz_20121128662184.php3

No comments: