30.11.12

Τράπεζες: Χρυσώνει το χάπι με 4 δισ. η κυβέρνηση


Το πράσινο φως για να προσμετρηθεί το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία του PSI+ στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, και επομένως να μειωθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά περίπου 4 δια. ευρώ, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου καθώς και της επαναγοράς ομολόγων κυριάρχησε κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες ζήτησαν να αναγνωριστεί πλήρως ο αναβαλλόμενος φόρος στα εποπτικά κεφάλαια και η απάντηση του υπουργού ήταν ότι «θα προχωρήσει σε όλες τις σχετικές ενέργειες» αφού πρώτα λάβει και τυπικά το «Ο.Κ.» από την τρόικα.
Πρόκειται για το πρώτο μέτρο «ανακούφισης» που κερδίζουν οι τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στην επαναγορά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Euro2day ότι η κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να συζητήσει τον αναβαλλόμενο φόρο, όχι όμως το credit enhancement και αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα, άλλωστε, με τραπεζικά στελέχη, το θέμα της τόνωσης της πιστωτικής αξιολόγησης των ομολόγων δεν ετέθη καν στη συνάντηση.

Το δεύτερο μέτρο «ανακούφισης» μπορεί να έρθει από βελτίωση της τιμής, όμως αυτό είναι απόφαση του Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου και της κυβέρνησης.

Αν όλα πάνε καλά, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση (πιθανότατα) στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίζουν τη ζημία από το PSI+, και πιθανώς τη ζημία από την επικείμενη επαναγορά, με φόρο που αναλογεί στα κέρδη όχι πλέον της μητρικής, αλλά του ομίλου (group taxation).

Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος να αναγνωρίσει με τη σειρά τους το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Ο συμψηφισμός του αναβαλλόμενου φόρου θα γίνει σε ίσες δόσεις, που δεν μπορούν να υπερβούν τις 30, όσες δηλαδή οι διαχειριστικές περίοδοι οι οποίες μεσολαβούν μέχρι τη λήξη των νέων ομολόγων.

Η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, όσα περίπου θα χάσουν από τους τόκους των ομολόγων την επόμενη 30ετία.

Σημειώνεται ότι όλες οι τράπεζες έχουν αναγνωρίσει τον αναβαλλόμενο φόρο στο σύνολο (Πειραιώς, Alpha) ή μερικώς (Εθνική) πριν λάβουν τις βεβαιώσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ανεβάσουν τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειάς τους στο 8%.

Ενημέρωση για τους όρους της επαναγοράς
Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης μεταξύ υπουργού Οικονομικών και προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αφορούσε την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕΤ δεν κατέθεσε καμία εναλλακτική πρόταση στον υπουργό Οικονομικών και δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας τους ενημέρωσε διεξοδικά για το τι σημαίνουν οι αποφάσεις του Eurogroup όσον αφορά τον τρόπο της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων και φώτισε, μετά την επιμονή τους, αρκετές από τις ασάφειες και τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο πρόσφατο Eurogroup.

«Ενημερωθήκαμε εις βάθος γιατί το κείμενο ήταν ασαφές σε πολλά σημεία όσον αφορά το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων», ανέφερε πηγή που μετείχε στη συνάντηση και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τους ακριβείς όρους που θα δημοσιευθούν τη Δευτέρα με την πρόσκληση της δημοπρασίας από το ελληνικό δημόσιο».

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τη Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες θα κλείσει την επόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Ως τότε, δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Οι όποιες συνεννοήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και των αρμόδιων τμημάτων (treasury) των ελληνικών τραπεζών», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Θα αποδεχτούν τη δημόσια προσφορά οι τράπεζες
Οι πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πράξουν το... πατριωτικό καθήκον και θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς καθώς υπάρχει το επιχείρημα ότι σε περίπτωση αποτυχίας του θα χάσουν τα πάντα.

Βέβαια, ορισμένες πηγές υποστηρίζουν -σενάριο που συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες- ότι δεν αποκλείεται «η συμμετοχή της κάθε τράπεζας να κριθεί ανάλογα με τη συνολική συμμετοχή και των ξένων επενδυτών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών οι τραπεζίτες φέρεται ότι ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους, όπως ότι θα χάσουν τόκους περίπου 4 δισ. ευρώ από τα ομόλογα και θα παραιτηθούν οι τράπεζες από μελλοντικές υπεραξίες.

Τα δύο αυτά αρνητικά σημεία, αν δεν διορθωθούν, με κινήσεις όπως η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, εκτιμάται πως θα οδηγήσουν στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης σε 2 - 3 χρόνια και θα δυσχεράνουν την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/742404/Article.aspx

No comments: