28.11.12

Hollande: Απειλή εθνικοποίησης στην ArcelorMittal

Η έντονη διαμάχη μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο κλιμακώνεται με το Γάλλο πρόεδρο να απειλεί τον Lakshmi Mittal ακόμη και με εθνικοποίηση συγκεκριμένων εγκαταστάσεων της ArcelorMittal.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την Τρίτη όπου ο Francois Hollande ζήτησε από τον Ινδό επιχειρηματία να διατηρήσει τις 629 θέσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις της εταιρίας του στη Florenge.

Αιτία αυτής της πρωτοφανούς διαμάχης είναι τα σχέδια της ArcelorMittal να κλείσει μέρος των εγκαταστάσεών της στη Florange Επισημαίνεται ότι η ArcelorMittal απασχολεί συνολικά 20.000 άτομα στη Γαλλία, ενώ οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αντιστοιχούν σε εργατικό δυναμικό 629 ανθρώπων. Ο κ. Mittal είχε συμφωνήσει αρχικά να δώσει στην κυβέρνηση τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια ώστε να βρει αγοραστή για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας.Η κυβέρνηση όμως, θέλει να προχωρήσει στην πώληση όλης της μονάδας στη Florenge, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα βρεθεί αγοραστής. Ένας από τους ενδιαφερόμενους φέρεται να είναι η ρωσική Severstal.

Προ ημερών, ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας προέβη σε μία πρωτοφανή δήλωση. «Δεν θέλουμε την ArcelorMittal στη Γαλλία, γιατί δεν σέβεται τη Γαλλία» δήλωσε ο Arnaud Montebourg ξαφνιάζοντας άπαντες.

Στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας μετά τη συνάντηση Hollande – Mittal, αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος επανέλαβε την απόφασή του να εξασφαλιστούν μόνιμα οι θέσεις εργασίας σε αυτές τις εγκαταστάσεις και παρουσίασε διάφορες λύσεις».

Πριν από τη συνάντηση, ο ίδιος ο κ. Hollande μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι επί τάπητος βρίσκεται ακόμη και η πρόταση για προσωρινή εθνικοποίηση των εγκαταστάσεων στη Florenge εάν η ArcelorMittal δεν τις κρατήσει ανοιχτές, όπως ζητά η κυβέρνηση της χώρας. «Η εθνικοποίηση είναι μέρος του θέματος που συζητείται» δήλωσε. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/741762/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: