28.11.12

Σαμαράς: Διασφαλίζεται η παραμονή στο ευρώ

Η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της, τόνισε ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup, κάνοντας παράλληλα λόγο για δικαίωση της στρατηγικής της κυβέρνησης.
«Χθες έκλεισε οριστικά μια πολύ γκρίζα, μια πολύ σκοτεινή περίοδος για τη χώρα, μια περίοδος διάχυτης απαισιοδοξίας στο εσωτερικό, διάχυτης αναξιοπιστίας διεθνώς και γενικευμένης αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη η Ελλάδα κατάφερε να θέσει τις βάσεις ώστε το ελληνικό χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο.
Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, το πιο σημαντικό είναι ότι με τη χθεσινή συμφωνία, το συνολικό χρέος μας μειώνεται επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ και άρα ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη.
Με τις αποφάσεις του Eurogroup, συμπλήρωσε, διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ εξασφαλίζεται η άμεση εκταμίευση κεφαλαίων ύψους περίπου 34,5 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά μάλιστα, τόνισε ο κ. Σαμαράς, μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα και περίπου 7 δισ. θα διοχετευθούν άμεσα στην οικονομία.
Ακόμα, συνέχισε, άνοιξε ο δρόμος για να την άμεση μείωση του χρέους μας μέσω επαναγοράς ομολόγων σε χαμηλές τιμές, αλλά και για να μειωθούν τα επιτόκια στο υπόλοιπο χρέος, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πληρωμές να επιβαρύνουν λιγότερο τους φορολογούμενους.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλα αυτά δεν έγιναν «ούτε απλά, ούτε εύκολα», αλλά επιτεύχθηκαν χάρη «στις θυσίες του ελληνικού λαού» και ήταν αποτέλεσμα, όπως είπε, «πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης».
«Αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δεν ήταν απλό αυτό. Μετατρέψαμε πολλούς εχθρούς σε φίλους. Επιτύχαμε πράγματα που οι περισσότεροι τα θεωρούσαν απίθανα μέχρι πριν λίγο», σημείωσε. «Μιλούσαμε λίγο και κάναμε πολλά», πρόσθεσε, κι αυτό, όπως είπε, «αποδείχθηκε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική τακτική, από εκείνη όσων φωνάζουν πολύ και καταστρέφουν τα πάντα». Τη διαπραγμάτευση δεν την διαφημίζεις εκ των προτέρων και δεν την μπερδεύεις με τα εσωτερικά κομματικά σου παιγνίδια, πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τέλος και τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για την «καθοριστική συμμετοχή τους» στην προσπάθεια της κυβέρνησης και τόνισε ότι η χθεσινή επιτυχία ανήκει πρωτίστως σε όλο τον ελληνικό λαό.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2258543

No comments: