28.11.12

ΥΠΟΙΚ: Η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει


Για μία πολύ σημαντική απόφαση, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup.

Προειδοποίησε πάντως πως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και πως «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για τη χώρα. Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι μια γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθωτικές αλλαγές, να εξαλειφθεί η σπατάλη και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, που όπως είπε, καθυστερούν εδώ και αρκετά χρόνια.
Δέσμευση του Eurogroup για μείωση του χρέους
Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας στο Eurogroup, είπε ότι όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη μείωση του ελληνικού χρέους συμποσούνται σε 20 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με την πρόβλεψης βάσης το 2012, ενώ σημείωσε πως η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Η δέσμευση του Eurogroup, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, είναι ότι το χρέος θα μειωθεί 20 εκατοστιαίες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Υπογράμμισε, εξάλλου, τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι από το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θα μπορέσει έτσι να υπάρξει περαιτέρω μείωση επιτοκίων, βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι διεθνείς δανειστές.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων «μαζί με ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές» που δεν έγιναν αποτέλεσαν το μοναδικό κομμάτι κριτικής από τους εταίρους. Επισήμανε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προχωρήσει.
Εθελοντικού τύπου η επαναγορά ομολόγων
Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι «κούρεμα», είναι εθελοντική και δεν ενέχει το στοιχείο της υποχρεωτικότητας. Σημείωσε μάλιστα ότι «επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός», υπογραμμίζονυας ότι είναι ζήτημα αξιοπιστίας να πετύχει.
«Η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει γιατί συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους και στην αξιοπιστία της χώρας», τόνισε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην επαναγορά, είπε πως αποτελούν ειδική περίπτωση γιατί είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης. «Θέλω να αποφασίσουν μόνα τους», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε επίσης ότι τα χρήματα της επαναγοράς δεν είναι στη δόση των 44 δισ. ευρώ αλλά θα δοθούν πρόσθετα. Δεδομένου ότι θα είναι δάνεια, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, θα επιβαρύνουν το χρέος αλλά θα εξοφληθούν κανονικά, ίσως και με έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποκάλυψε ότι υπάρχει «plan B» σε περίπτωση που δεν αντληθεί το επιδιωκόμενο ποσό από την επαναγορά ομολόγων. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Eurogroup που κάνει λόγο για «πιθανή επαναγορά χρέους».
Στη συνέντευξη Τύπου έγινε επίσης γνωστό πως η ανακοίνωση για την επαναγορά χρέους θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Τι ειπώθηκε για τις ληξιπρόθεσμες...
Όσον αφορά στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ένα μέρος τους θα εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως διευκρίνισε από την πλευρά του για το συγκεκριμένο θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αύριο θα υπογραφούν 12 μνημόνια κατανόησης με τους αντίστοιχους υπουργούς αναφορικά με τις προϋποθέσεις και την εκταμίευση των αντίστοιχων χρηματικών ποσών.
Σημειώνεται ότι αύριο, στις 11:30 το πρωί, ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στους δημοσιογράφους το «Σχέδιο Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών».
...και για τη λίστα Λαγκάρντ
Σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ» υπενθύμισε ότι την έχει ζητήσει από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και ότι υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα δύο υπουργεία ώστε να βρεθεί ποιος είναι ο πιο δόκιμος τρόπος για να έρθει η λίστα με την Ελλάδα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2258858

No comments: