30.12.12

Μεταξύ 2,5-3 δισ. οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των 4 συστημικών τραπεζών

ΣΕ 2,5 - 3 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν μέχρι το τέλος Απριλίου οι συστημικές τράπεζες, προκειμένου να διατηρηθεί ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κεφαλαιακή τους επάρκεια μέχρι το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προσανατολίζονται να προτείνουν στους μετόχους τους μεγαλύτερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από αυτές που θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες η ΤτΕ, σε μια ακόμη προσπάθεια δημιουργίας «κεφαλαιακών μαξιλαριών» και θωράκισης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Η έκθεση της ΤτΕ για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος που δημοσιεύτηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης δεν έκρυβε εκπλήξεις, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου του τραπεζικού κλάδου να εκτιμάται από τους αναλυτές στα 17 - 18 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι ιδιώτες μέτοχοι για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών τους θα πρέπει να εισφέρουν με ίδια μέσα τουλάχιστον το 10% των παραπάνω κεφαλαίων, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά θα ανέλθουν κατ'Α ελάχιστο στα 1,7 - 1,8 δισ. ευρώ περίπου. Επισημαίνεται ότι τo ακριβές ύψος των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων που θα καθοριστούν στην πορεία όπως το ύψος των CoCo'Αs θα πρέπει να διαθέσει το ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2013 στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αφού επεξεργάστηκαν τα στοιχεία της ΤτΕ, η Εθνική Τράπεζα θα χρειαστεί συνολική αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές 7,1 δισ. ευρώ και άρα ΑΜΚ με μετρητά 710 εκατ. ευρώ, η Eurobank 3,8 δισ. ευρώ και 380 εκατ. ευρω νέα κεφάλαια, η Alpha Bank 1,8 δισ. ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση και 180 εκατ. ευρώ από τους υφιστάμενους μετόχους, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς χρειάζεται 4,9 δισ. ευρώ συνολική αύξηση και 490 εκατ. ευρώ από τους μετόχους.

Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προσανατολίζονται να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους μεγαλύτερες από το παραπάνω ύψος αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να καλύψουν «εύκολα» το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος του 2014. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές δεν αποκλείουν τελικά ορισμένες τράπεζες να επιδιώξουν να καλύψουν ακόμη και το 15% - 20% του συνόλου των κεφαλαίων που απαιτούνται με αποτέλεσμα το τελικό ύψος του «φρέσκου χρήματος» που θα αναζητήσουν μέχρι τέλος Απριλίου από τις αγορές οι τράπεζες να προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ.

Ανοίγει το χορό η Alpha Bank

Σε ό,τι αφορά τη σειρά που θα βγουν οι τράπεζες στις αγορές, εκτιμάται ότι πρώτη θα βγει η Alpha Bank, η γενική συνέλευση της οποίας εξουσιοδότησε τη διοίκηση την περασμένη Πέμπτη, παράλληλα με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ υπέρ της Gredit Agricole, να προχωρήσει, όποτε κρίνει, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά. 'Αρα διαθέτει ένα σημαντικό χρονικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων τραπεζών, οι οποίες θα ξεκινήσουν αγώνα δρόμου για τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων μέσα στο Φεβρουάριο, για τις οποίες θα απαιτηθούν και   επαναληπτικές.

Σύμμαχοί τους είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος που καταγράφεται για τη χώρα, η αλλαγή στάσης των μεγάλων επενδυτικών οίκων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά η βελτίωση των αποτιμήσεων στο ΧΑ, η οποία όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον και το πρώτο δίμηνο του 2013.

Βεβαίως όλα τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι θα είναι και προς όφελος των υφιστάμενων μετόχων που ήδη καταγράφουν τεράστιες υποαξίες στα τραπεζικά τους χαρτοφυλάκια ενώ και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν παρέχουν τελικά ικανοποιητικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Η αρνητική θέση των περισσότερων τραπεζών προ της ανακεφαλαιοποίησης και οι όροι συμμετοχής γιγαντώνουν τα προς άντληση ποσά ενώ απειλούν τους μετόχους με σημαντικό dilution (πλημμυρίδα νέων μετοχών).

http://www.express.gr/news/finance/673799oz_20121230673799.php3

__________________________________________

οι τράπεζες έχουν μία ΑΜΚ και να πάρουν τα του ΤΧΣ
θα είναι εκπληκτικό να τους φτάσουν μέχρι το ..2014


No comments: