24.12.12

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων η λίστα Λαγκάρντ - 600 ονόματα παραπάνω???

Οι κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης μελετούν πυρετωδώς και κάνουν συγκρίσεις στις καταγραφές που περιλαμβάνονται στις δύο λίστες, τις καταχωρήσεις, αριθμούς λογαριασμού, ύψος κατάθεσης κ.λπ.
Το αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ που έφθασε στην Αθήνα από το Παρίσι κατόπιν αιτήματος του Γιάννη Στουρνάρα μελετούν οι οικονομικοί εισαγγελείς και το αντιπαραβάλλουν με τη λίστα που τους παραδόθηκε τον Οκτώβριο.
Εφόσον διαπιστώσουν ταύτιση μεταξύ των δύο λιστών θα περατώσουν την έρευνά τους είτε ασκώντας ποινικές διώξεις στα μη πολιτικά πρόσωπα είτε θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο.
Εάν διαπιστωθούν αλλοιώσεις, διαφορές κλπ, θα ανοίξει νέος κύκλος ερευνών και αναζήτησης ποινικών ευθυνών των προσώπων που διαχειρίστηκαν την υπόθεση και ενεπλάκησαν στη «διαδρομή» της λίστας. Ενδέχεται επίσης να υπάρξει και νέο αίτημα για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών όσον αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην αρμόδιων υπουργών.
Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο διαβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Βουλή η δικογραφία, μετά από αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης.
Οι κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης μελετούν πυρετωδώς και κάνουν συγκρίσεις στις καταγραφές που περιλαμβάνονται στις δύο λίστες, τις καταχωρήσεις, αριθμούς λογαριασμού, ύψος κατάθεσης κ.λπ. Η σχετική έρευνα και η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι θέμα ημερών και πιθανώς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετοι όσοι προσπάθησαν να αποκρύψουν τη λίστα
Έκθετοι μπροστά στον ελληνικό λαό είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι προσπάθησαν να αποκρύψουν τη λίστα Λαγκάρντ.
Οπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και «οι ευθύνες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι ακολούθησαν και έκαναν τα πάντα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση».
«Ο λαός μας απαιτεί να μάθει και να αποδοθούν ευθύνες. Η συγκάλυψη είναι συνενοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αγωνισθεί ώστε να λάμψει η αλήθεια, να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, ενημέρωση της Βουλής για τους λόγους που καθυστέρησε επί τρεις μήνες η ανάκτηση της λίστας λίστας Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές, ζητούν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα
Χρυσή Αυγή: Πολιτική κάθαρση εδώ και τώρα
«Να διερευνηθεί άμεσα το πόθεν έσχες όσων έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό», ζητεί η Χρυσή Αυγή και αναφέρει πως οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος πρέπει να πάνε στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους. «Πολιτική κάθαρση εδώ και τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2266613


Στην καταγγελία ότι η αρχική λίστα Λαγκάρντ αλλοιώθηκε, και ότι η καινούρια λίστα που παρελήφθη από τις γαλλικές αρχές την περασμένη Παρασκευή έχει 600 παραπάνω ονόματα συγκριτικά με την παλιά προέβη μέσα από τηλεοπτικές της δηλώσεις η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Νάντια Βαλαβάνη.
"Στην καινούρια λίστα Λαγκάρντ, υπάρχουν 600 ονόματα παραπάνω σε σχέση με την παλιά. Ευσταθούσαν αυτά που λέγονται ότι έγινε αντικείμενο επεξεργασίας" δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
"Πιθανόν να βγουν κάποια πράγματα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα του μαύρου χρήματος στην Ελβετία δεν ξέρω αν θα αντιμετωπιστεί" πρόσθεσε η κυρία Βαλαβάνη.
Να ενημερωθεί η Βουλή για τους λόγους που καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές, ζητούν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Στο κείμενο της ερώτησης τους, οι υπογράφοντες επικαλούνται την δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η λίστα ζητήθηκε από τις 12 Οκτωβρίου 2012, αλλά και δημόσια δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι το υπουργείο αντιμετώπισε «τεχνικά προβλήματα» στην ανάκτησή της.
Τα ερωτήματα που θέτουν στον υπουργό Οικονομικών αφορούν τους λόγους που καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές, τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο περιήλθε η λίστα στην κατοχή των ελληνικών αρχών, σε ποια μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο και σε ποιον Έλληνα αξιωματούχο. Ζητούν ακόμη να ενημερωθούν με ποιο τρόπο διασφαλίσθηκε το περιεχόμενο της, ποια πρόσωπα ήρθαν σε άμεση επαφή με τη λίστα και πως θα αξιοποιηθεί η πρωτότυπη λίστα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της νομιμότητας και για τη φορολόγηση μη φορολογηθεισών καταθέσεων στην Ελβετία και το εξωτερικό.
Οι βουλευτές δεν ζητούν την πρωτότυπη λίστα. Ζητούν όμως να κατατεθεί στη Βουλή η επίσημη αλληλογραφία, βάσει της οποίας ζητήθηκε και παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ από τις Γαλλικές Αρχές όπως και κάθε επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο. Ζητούν επίσης να κατατεθεί και η απόφαση για την εγκριθείσα δαπάνη μετάβασης και παραμονής της αποστολής του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στη Γαλλία για την ανάκτηση της γνήσιας λίστας και όλα τα σχετικά παραστατικά.
Ποιος είναι ο λόγος που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν να διαβιβαστεί στη Βουλή η πρωτότυπη λίστα είναι θέμα που έχει απαντηθεί και παλαιότερα όταν είχε διαβιβαστεί η πρώτη λίστα με τα ονόματα καταθετών. Και τότε, όπως και τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια των βουλευτών του, είχε διατυπώσει τη θέση ότι η έρευνα πρέπει προεχόντως να γίνει από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή από τους οικονομικούς εισαγγελείς που θα διαβιβάσουν τον κατάλογο για τα περαιτέρω στο ΣΔΟΕ και αν στην πορεία προκύψουν στοιχεία που να συνδέουν καταθέσεις με πολιτικά πρόσωπα, τότε αυτά να διαβιβαστούν στη Βουλή.

http://news247.gr/eidiseis/politiki/syriza_600_onomata_parapanw_sthn_telikh_lista_lagkarnt.2062379.html

No comments: