Μικρότερος εμφανίζεται, προς το παρόν, ο λογαριασμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το συνολικό ποσό του δανείου που είχε δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με την 80 σελίδων έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα -ή, το αργότερο, την Πέμπτη-, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, περί τα 42 δισ. ευρώ. Η κατανομή των ποσών διαμορφώνει τις προοπτικές του νέου τραπεζικού χάρτη στην Ελλάδα...
Στην έκθεση της ΤτΕ συμπεριλαμβάνεται η μελέτη της BlackRock, η οποία, στις 120 σελίδες της, αναφέρεται στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Τα επιμέρους συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την έρευνα στις τράπεζες βασίζονται στο «χειρότερο» σενάριο, το οποίο αποδείχτηκε στη συνέχεια ως το πλέον «ρεαλιστικό». Και ως τέτοια τα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της ΤτΕ.
Σύμφωνα με αυτήν, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα χρειαστούν 28 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση, τα οποία κατανέμονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως ακολούθως:
Η Εθνική Τράπεζα θα χρειαστεί κάτι λιγότερο από 10 δισ. ευρώ (9,5-9,8 δισ. ευρώ), η Eurobank 5,8 δισ. ευρώ, η Πειραιώς περί τα 7 δισ. ευρώ και η Alpha Bank ένα ποσό της τάξης των 4,3-4,5 δισ. ευρώ. Στα ποσά αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν επιπλέον 7 δισ. ευρώ για την Αγροτική Τράπεζα, η οποία λογίζεται ξεχωριστά από την Πειραιώς, άλλα 4 δισ. ευρώ για το ΤΤ και επιπλέον 3 δισ. ευρώ για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι συνεταιριστικές, για τις οποίες η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τον Φεβρουάριο, με ειδική έκθεση της ΤτΕ.
Η κατανομή των ποσών ανακεφαλαιοποίησης για ορισμένες τράπεζες εμφανίζεται να είναι στα αναμενόμενα όρια, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη και αντίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά. Σε ορισμένες άλλες, όμως, φαίνεται να υπερβαίνει τις σχετικές προβλέψεις και ίσως προκαλέσει μετατοπίσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς τα ποσά αυτά προσδιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητά τους να διασφαλίσουν στο μέλλον τον χαρακτήρα τους ως ιδιωτικών τραπεζών, μετά την απόσυρση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό τους κεφάλαιο...
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις τελικές ανάγκες των τραπεζών, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πρώτο κεφάλαιο της έκθεσης της ΤτΕ διευκρινίζεται ότι έχουν συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τις προβλέψεις που θα πρέπει να κάνουν οι θυγατρικές των τραπεζών στα δίκτυά τους στο εξωτερικό! Η αλλαγή αυτή έγινε έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα, γιατί δεν συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό προγραμματισμό της Blackrock.
Έχουν, επίσης, συμπεριληφθεί οι ανάγκες που προκύπτουν από τον δανεισμό σε φορείς που σχετίζονται με το Δημόσιο, όπως επίσης και οι προβλέψεις για την κερδοφορία των τραπεζών την τριετία 2012-2014.
Οι τελευταίες διευκρινίσεις στην έκθεση ολοκληρώνονται σήμερα σε τηλεδιάσκεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με την τρόικα.
Στο μεταξύ, σήμερα ολοκληρώθηκε η νομοθετική ρύθμιση η οποία απαλλάσσει την ΤτΕ και τους άλλους φορείς από τυχόν ευθύνες δημοσιοποίησης των δεδομένων των τραπεζών, που είχε ζητηθεί από τις υπηρεσίες της διοίκησης της ΤτΕ.
Το... περίσσευμα
Ενδιαφέρον παρουσιάζει από τα στοιχεία της έκθεσης ότι υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο συνολικό ποσό που προβλέπει η έκθεση, περίπου 42 δισ. ευρώ, και το προβλεπόμενο από τη δανειακή σύμβαση ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση, που ήταν 50 δισ. ευρώ.
Η διαφορά αυτή ανέρχεται σε 7 – 8 δισ. ευρώ και παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα γίνει το ποσό αυτό.
Μέχρι στιγμής βέβαια, οι δόσεις για την ανακεφαλαιοποίηση είναι: 25 δισ. ευρώ του Ιουνίου (έχουν ήδη δοθεί με τη μορφή εγγυήσεων στις τράπεζες τα 18 δισ. ευρώ), 16 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου και 7,2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου (2013). Σύνολο, δηλαδή, περί τα 48,2 δισ. ευρώ.
Αυτό ήδη αφήνει ένα υπόλοιπο της τάξης των 6 – 6,2 δισ. ευρώ το οποίο «καθαρό» από άλλες υποχρεώσεις, όπως λένε από την ΤτΕ, καταλήγει να είναι κοντά στα 5 – 5,5 δισ. ευρώ.
Το στοιχείο αυτό προκαλεί δυο ερωτηματικά που δεν διευκρινίζονται:
1. Το ποσό αυτό μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη «χρήση», όπως για παράδειγμα έγινε με τα 11,25 δισ. ευρώ του δανείου που εκ των υστέρων μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό επαναγοράς των ομολόγων;
2. Αν υπάρχει «περίσσευμα», γιατί υποχρεώθηκαν «οικειοθελώς» οι τράπεζες να εξαντλήσουν το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους στην πρόσφατη επαναγορά ομολόγων;
Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος διαμορφώνει το τελικό πλαίσιο, στη βάση του οποίου θα τρέξει μέχρι και τον Απρίλιο η ανακεφαλαιοποίηση και θα κατανεμηθούν χρονικά οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ώστε να μη συμπέσουν και προκαλέσουν προβλήματα πίεσης στην προσέλκυση κεφαλαίων. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο, και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι ΑΜΚ, θα δρομολογηθεί το νέο stress test, που θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους και να διαπιστώνει τη συμβατικότητα των κεφαλαίων “Core Tier 1” που θα διαθέτουν οι τράπεζες που με τους όρους που θέτει η ΕΚΤ.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή
http://www.capital.gr/news.asp?id=1694273
No comments:
Post a Comment