Δηλώνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup, Τόμας Βίζερ
«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μεγάλο πακέτο λιτότητας, καθώς ο κύριος όγκος των περιοριστικών μέτρων που χρειαζόταν, έχει ήδη ληφθεί», δηλώνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG) και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ε.Ε. (EFC), Τόμας Βίζερ. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ», ο πλέον υψηλόβαθμος τεχνοκράτης της Ευρωζώνης διευκρινίζει ότι όλα τα κράτη «προσπαθούν να κάνουν οικονομίες, ανάλογα με τις συνθήκες, στους προϋπολογισμούς που συντάσσουν κάθε χρόνο. Το ίδιο θα κάνει και η Ελλάδα. Αλλά πιστεύω ότι, εκτός απροόπτου, δεν θα χρειαστεί κάποιο άλλο «βαρύ πακέτο», όπως αυτά που είδαμε μέχρι σήμερα». «Φυσικά», προειδοποιεί, «αν ο επόμενος προϋπολογισμός παρουσιάσει αστοχίες, οι οποίες δεν οφείλονται στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά στην αβελτηρία των ελληνικών αρχών, τότε προβλέπεται από το πρόγραμμα η αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων».
Ερωτώμενος για το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης, των μικρότερων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και των χρημάτων που δόθηκαν για την επαναγορά ομολόγων, ο Αυστριακός οικονομολόγος διαβεβαιώνει ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι το 2014. Αν χρειαστεί νέο πρόγραμμα, είναι κάτι που θα το δούμε μέσα στο 2013, καθώς το ΔΝΤ απαιτεί να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μιας χώρας για τους επόμενους 12 μήνες, πριν από την εκταμίευση της κάθε δόσης. Γενικά πάντως, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις συνθήκες ρευστότητας και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων».
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Βίζερ, ο οποίος προΐσταται του οργάνου που επιμελείται το τεχνικό σκέλος των αποφάσεων που λαμβάνει η Ευρωζώνη, υπενθυμίζει τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup και επιχειρεί να αντικρούσει όσους θεωρούν ότι θα χρειαστεί «κούρεμα» στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους της: «Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στα επίπεδα του χρέους που έχει σήμερα η Ιρλανδία και σε επίπεδα που για πολλά χρόνια κινείται το ιταλικό χρέος. Δεν ακούω όμως κανέναν να ζητάει «κούρεμα» στο ιρλανδικό ή το ιταλικό χρέος. Κάποιοι επιμένουν στην Ελλάδα, για δικούς τους λόγους, άλλοι επειδή θέλουν να βγάλουν λεφτά από ένα «κούρεμα», άλλοι επειδή θέλουν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα. Η βιωσιμότητα του χρέους ενός κράτους εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και σε κάθε περίπτωση το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα δει το θέμα της περαιτέρω μείωσής του αν χρειαστεί».
Πάντως, παρά τις επίμονες ερωτήσεις της «Κ», αποφεύγει να αναφερθεί στα συγκεκριμένα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η Ευρωζώνη, προκειμένου, εφόσον απαιτηθεί, να μειώσει κι άλλο το ελληνικό χρέος: «Λέγονται «μη προσδιορισμένα» μέτρα, ακριβώς γιατί δεν τα έχουμε προσδιορίσει ακόμη. Αν δείτε τις υποσημειώσεις της έκθεσης της Κομισιόν, θα παρατηρήσετε ότι μεταξύ των επιλογών είναι και η παγίωση του αυξημένου ποσοστού της κοινοτικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. Δεν λέω ότι αυτό θα γίνει, το αναφέρω απλώς σαν παράδειγμα από αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν».
Εν ολίγοις, ο κ. Βίζερ εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας μας και προβλέπει ότι τώρα που υποχωρεί η αβεβαιότητα, οι επενδυτές θα εκμεταλλευθούν τις «πραγματικές ευκαιρίες» που έχουν παρουσιαστεί, ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψη. «Οι πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας είναι οι ίδιοι οι Ελληνες. Το βλέπω από συναδέλφους και φίλους μου. Γι' αυτό πρέπει η κυβέρνηση να τους δώσει ελπίδα, με το να μειώσει τη γραφειοκρατία και να καταπολεμήσει νοσηρά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα το ότι οι άνθρωποι χρειάζεται να δίνουν φακελάκι για να μπουν στο νοσοκομείο».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βίζερ προειδοποιεί ότι υπάρχουν δύο παράγοντες, που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα: «Πρώτον, να έχουμε αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, είτε στην Ευρωζώνη είτε στον κόσμο, που θα επηρεάσουν αρνητικά και την Ελλάδα. Δεύτερον, αν και δεν έχω καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, υπάρχει ο κίνδυνος τα κατεστημένα συμφέροντα στη χώρα σας να εμποδίσουν όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη, ή να προσπαθήσουν να μετριάσουν το εύρος και το βάθος αυτών των μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος που βλέπω εγώ».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/12/2012_475657
______________________________________
μόνο μικρά και ελαφριά από 'δω και πέρα!!!
οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις συνθήκες ρευστότητας και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων
δηλαδή;
ύφεση 2013@-6%, ρευστότητα 10% χαμηλότερη από το 2012 και αποκρατικοποίησεις εντός πλαισίου θα είναι καλά;
έχουμε και την έντονη δυσπιστία απέναντι στη στάση που θα κρατήσει η κυβερνηση απέναντι στην εγχώρια ελίτ
δειχνει πως οτιδήποτε περικλύει η λέξη "φοροδιαφυγή" θα είναι από εκείνα που θα καθορίσουν το τοπίο εντός του 2013, τότε που θα ληφθούν και οι επόμενες αποφάσεις
No comments:
Post a Comment