Με τα περιθώρια να στενεύουν πλέον ασφυκτικά, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα λάβει έκτακτα μέτρα ώστε να μην αγγίξει η αμερικανική οικονομία το όριο χρέους και κηρύξει στάση πληρωμών. Οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν να βρουν κοινή γραμμή ενώ απομένουν μόνο πέντε ημέρες για τον δημοσιονομικό γκρεμό, για την αυτόματη εφαρμογή μέτρων 600 δισ. δολ., δηλαδή, που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Με επιστολή του προς το Κογκρέσο, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αγγίξουν το όριο χρέους των 16,4 τρισ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου. Για να αποτραπεί η εξέλιξη αυτή δηλώνει ότι ενέκρινε την επιβολή έκτακτων λογιστικών μέτρων που θα δημιουργήσουν ένα περιθώριο 200 δισ. δολ. Υπό κανονικές συνθήκες, τα 200 δισ. δολ. δίνουν χρονικό περιθώριο δύο μηνών. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, δεν είναι βέβαιο πόσο χρόνο μπορούν να κερδίσουν οι ΗΠΑ καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί η πολιτική για φορολογία και δημόσιες δαπάνες του 2013, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γκάιτνερ.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέκοψε τις διακοπές του και επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον. Όλες οι προσπάθειες εύρεσης συμβιβαστικής λύσης με τους ρεπουμπλικάνους (οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων) απέβησαν άκαρπες. Το βασικό σημείο τριβής βρίσκεται στη διατήρηση των φοροαπαλλαγών που είχε θεσπίσει ο Τζορτζ Μπους. Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να καταργηθούν για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 250.000 δολ., ενώ οι ρεπουμπλικάνοι θέλουν να διατηρηθούν.
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ρεπουμπλικάνων Τζον Μπένερ προσπάθησε να περάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη δική του συμβιβαστική πρόταση. Απέτυχε, όμως, λόγω των ενστάσεων της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος. Τώρα εμφανίζεται αποδυναμωμένος και πρακτικά πετάει το μπαλάκι στη Γερουσία που ελέγχεται από τους δημοκρατικούς. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «πρώτα πρέπει να δράσει η Γερουσία» και συμπληρώνει πως θα εξετάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο περάσει πρώτα από το σώμα της Γερουσίας.
Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που ο διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Howard Schulz, καλεί τους εργαζόμενους στα καταστήματα να γράφουν «Ας ενωθούμε» στα χάρτινα ποτήρια του καφέ. «Έχουμε απογοητευθεί πολύ από όσα συμβαίνουν. Αξίζουμε καλύτερα», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/747876/ArticleNewsWorld.aspx
No comments:
Post a Comment