29.12.12

Ο Ζακ Ντελόρ προτείνει στη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε. - Δεν φταίει η Γερμανία για την Ελλάδα και την Ισπανία

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, πρότεινε στη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και να επιλέξει μια άλλη μορφή συνεργασίας με τη Γηραιά Ήπειρο.
«Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα, για τίποτε περισσότερο. Θα μπορούσε να τους προταθεί μια άλλη μορφή συνεργασίας», εκτιμά ο Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που δέχεται πιέσεις από τους ευρωσκεπτικιστές του συντηρητικού του κόμματος, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι στηρίζει την ιδιότητα μέλους στην Ε.Ε. της Βρετανίας, αλλά ότι επιθυμεί μια νέα συμφωνία που να περιέχει μια διαδικασία μη συμμετοχής σε κάποιους τομείς.
Σε συνέντευξη που δημοσίευσε χθες Πέμπτη η εφημερίδα Guardian, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ προειδοποίησε ότι αυτές οι απόπειρες ανάκτησης εξουσιών μπορεί να θέσουν την Ε.Ε. σε κίνδυνο.
«Αν οι Βρετανοί δεν ακολουθούν την τάση αυτή προς μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην Ε.Ε., θα μπορούσαμε εντούτοις να μείνουμε φίλοι, αλλά υπό μια άλλη μορφή» εκτιμά από την πλευρά του ο Ζακ Ντελόρ στην Handelsblatt.
Ως δυνατότητες συνεργασίας με τη Βρετανία, ο Ντελόρ επικαλείται «μια μορφή όπως αυτή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου» ή «μια συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών».
Σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε., η Βρετανία θα παραμείνει ωστόσο «ένας προνομιακός εταίρος», επέμεινε ο Ντελόρ. «Η Βρετανία είναι σημαντική σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο, όπως είναι επίσης άλλες χώρες», όπως η Ινδία και η Κίνα, υπογράμμισε.
Η Βρετανία είναι μέλος της Ε.Ε. από το 1973, αλλά δεν έχει ενταχθεί στην ευρωζώνη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267272

Θετικές κρίσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική που ασκεί σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ διατυπώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν φταίει η Γερμανία για την κατάσταση της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, και συγκεκριμένα σε παρατήρηση της εφημερίδας ότι ο ρόλος της Μέρκελ δεν αναγνωρίζεται θετικά σε Ελλάδα και Ισπανία και ότι στις χώρες αυτές η καγκελάριος απεικονίζεται με ναζιστική στολή, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει: «Η δημαγωγία ενισχύεται. Αλλά εάν κάποιοι Έλληνες ή Ισπανοί επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάστασή τους στους Γερμανούς, απατώνται. Οι δικές τους κυβερνήσεις οδήγησαν τις χώρες τους στο αδιέξοδο και τώρα καλούνται οι απλοί πολίτες να τις βγάλουν από εκεί. Αυτό δεν επιτρέπεται να το ξεχνούμε. Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από τις υποχρεώσεις του. Το σύνθημα είναι: βοήθησε τον εαυτό σου για να σε βοηθήσει η Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, o Ζακ Ντελόρ, αν και επικρίνει τη Μέρκελ για παθητική και διστακτική στάση τα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης, τονίζει πως τώρα η καγκελάριος προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από ό,τι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ: «Η Μέρκελ έχει αποδείξει ότι θέλει να ενισχύσει θεσμικά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση ... Οι κυβερνήσεις μας οφείλουν να αναπτύξουν περισσότερα εποικοδομητικά οράματα. Προς το παρόν εμφανίζονται αδύναμοι για κάτι τέτοιο, με εξαίρεση την κυρία Μέρκελ».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267280

________________________________________________

ΠΑΓΚΑΛΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΤΕΛΟΡ(ΔΑ)


No comments: