24.12.12

Αποχωρούν οι πολυεθνικές από τον ευρωπαϊκό Νότο

ΓΙΑ περισσότερο από μια δεκαετία οι πολυεθνικές εταιρίες προχώρησαν σε μεγάλες επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη, καθώς η “γέννηση” του ευρώ πυροδότησε την οικονομική ανάπτυξη.  Όχι όμως πλέον. Η αμερικανική Kimberly-Clark Corp ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα αποχωρήσει από το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της στις παιδικές πάνες Huggies στην Ευρώπη, καθώς εδώ και χρόνια “παλεύει” να αντιμετωπίσει τον χαμηλό ρυθμό γεννήσεων, τη μείωση των τιμών και τον ανταγωνισμό από τις ιδιωτικές ετικέτες.  Η αμερικανική Alcoa και η γαλλική εταιρία λιανικών πωλήσεων PPR επίσης προχωρούν σε μείωση ή σε πλήρη αποχώρηση από τη Νότια Ευρώπη, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν σχέδια για αύξηση της παρουσίας τους αργότερα.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal οι αποχωρήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας επιχειρηματικής εξόδου που απειλεί να τραβήξει μαζί της τα κεφάλαια, την καινοτομία και τη διαχειριστική εξειδίκευση που χρειάζεται απελπισμένα η Νότια Ευρώπη προκειμένου να ανακάμψει από την κρίση χρέους και την ύφεση.

Η βουτιά στις καταναλωτικές δαπάνες και τα κυβερνητικά προγράμματα λιτότητας βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος και χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η γερμανική Putzmeister Holding. Μετά από μια δεκαετία μεγάλων επενδύσεων από την εταιρία που κατασκευάζει πρέσες τσιμέντου, η οικονομική στασιμότητα στην Ιταλία και το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων στην Ισπανία, έχουν αναγκάσει την Putzmeister να αποσυρθεί. Έχει ήδη προχωρήσει σε κλείσιμο μιας μονάδας στην Ιταλία και σε περιορισμό μιας άλλης στην Ισπανία τα τελευταία τρία χρόνια. Η εταιρία δηλώνει ότι μπορεί να μην ξαναφτάσουν ποτέ οι δραστηριότητές της στην Ευρώπη στα προηγούμενα επίπεδά τους.

Υπάρχουν και άλλες εταιρίες που αποσύρονται. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck προσφάτως προχώρησε σε περικοπή του 20% του εργατικού δυναμικού της στην Ισπανία, εν μέρει λόγω των κυβερνητικών περικοπών στις φαρμακευτικές δαπάνες.  Η βρετανική εταιρία catering Compass Group έκλεισε τα εστιατόριά της σε αυτοκινητόδρομους της Πορτογαλίας, δηλώνοντας πως τα ακριβότερα διόδια έχουν διώξει τους οδηγούς από τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Κινήσεις όπως αυτή της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi, η οποία πρόσφατα προχώρησε σε κλείσιμο του κέντρου ερευνών της στο Μιλάνο, το οποίο απασχολούσε 500 άτομα, είναι ιδιαίτερα επώδυνες, διότι οι κυβερνήσεις της Ν. Ευρώπης δεν διαθέτουν τα χρήματα για να κρατήσουν τους εργαζόμενους.

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι το νότιο άκρο της Ευρώπης να έρθει αντιμέτωπο με μια μακροχρόνια κατάρρευση της απασχόλησης, παρόμοια με αυτήν που έπληξε τη Βόρεια Ευρώπη στις δεκαετίες του 1970 και 1980 μετά την πτώση της πάλαι ποτέ ισχυρής ανθρακοβιομηχανίας.

Οι προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες δεν βελτιώνονται. Σύμφωνα με τη Standard & Poor's τα διαθέσιμα εισοδήματα θα συρρικνωθούν στη Νότια Ευρώπη φέτος και τον επόμενο χρόνο. Και γι'Α αυτό, σε αντίθεση με τις προηγούμενες υφέσεις στην Ευρώπη, πολλές εταιρίες θεωρούν μη αναστρέψιμες τις αποφάσεις τους για απόσυρση των δραστηριοτήτων τους.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν υποχωρήσει κατά 38% στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία από το 2007, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές. Στο πρώτο εξάμηνο φέτος οι αναδυόμενες αγορές, για πρώτη φορά, απορρόφησαν το ήμισυ του συνόλου των παγκόσμιων ξένων άμεσων επενδύσεων, σύμφωνα με τη UNCTAD.

http://www.express.gr/news/finance/671506oz_20121224671506.php3

No comments: