29.12.12

Γαλλία: Δικαστικό «μπλόκο» στο φόρο 75% για υψηλά εισοδήματα

Απερρίφθη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ο νόμος για την επιβολή φορολογικού συντελεστή 75% στα εισοδήματα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ που αποτελούσε κεντρικό ζήτημα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για το 2013 και είχε προκαλέσει την οργή των πολιτών με υψηλό εισόδημα.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο προσωρινός συντελεστής του 75% για περίοδο δύο ετών είναι αντισυνταγματικός καθώς – αντίθετα με άλλες μορφές φόρου εισοδήματος – εφαρμόζεται σε μεμονωμένα άτομα αντί για νοικοκυριά.
Ως αποτέλεσμα, αναφέρει το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο φόρος «δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον επιμερισμό των φορολογικών υποχρεώσεων».
Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τις νέες μεθόδους για τον υπολογισμό του φόρου περιουσίας.
Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Οκτώβριο την πρόταση για την επιβολή του φόρου ύψους 75% στα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Την επιβολή του φόρου είχε προαναγγείλει ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Μετά από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανασυντάξει την πρότασή της για φορολογικό συντελεστή 75% και θα την καταθέσει εκ νέου.
Η απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ας του νόμου για φορολογικό συντελεστή 75% και η ταυτόχρονη απόρριψη άλλων δευτερευόντων μέτρων που εντάσσονται στον προϋπολογισμό του 2013 αντιστοιχεί σε δημόσια έσοδα από φόρους ύψους περίπου 300 με 500 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Πάντως, τόνισε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την μείωση του ελλείμματος δεν θα επηρεαστεί.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267519

No comments: