21.12.12

ΔΝΤ: Καμπανάκι για ευρωπαϊκές τράπεζες

Η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προειδοποιεί το ΔΝΤ, ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης.
Σε έκθεση για την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η κρίση χρέους έχει καταστήσει σαφές πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων σε εθνικό επίπεδο έχει μεγάλο κόστος και τονίζει ότι οι λύσεις πρέπει να βρεθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό η ειδική ομάδα του ΔΝΤ που συνέταξε την έκθεση, υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προς την τραπεζική ενοποίηση, να σπάσει η επικίνδυνη αλληλεξάρτηση μεταξύ τραπεζών και κρατών, να εντατικοποιηθούν τα stress tests και να προωθηθεί το λεγόμενο "bail in".

Επιτάχυνση τραπεζικής ενοποίησης
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η απόφαση του Eurogroup της 13 Δεκεμβρίου για τη δημιουργία πανευρωπαϊκής αρχής για την εποπτεία των τραπεζών (SSM) είναι ένα σημαντικό βήμα. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι πρέπει να συνοδευτεί και από άλλα βήματα, όπως μια ενιαία αρχή για την εξυγίανση των τραπεζών και πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων.

Ενίσχυση της ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς 

Η ειδική ομάδα του Ταμείου τονίζει στην έκθεση της ότι πρέπει να επισπευτεί η εναρμόνιση των ρυθμιστικών κανόνων σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να επιταχύνουν την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τις κεφαλαιακές ανάγκες, τις οδηγίες για την εναρμόνιση του πλαισίου εξυγίανσης και ασφάλισης των καταθέσεων και το ρυθμιστικό καθεστώς Solvency II για τις ασφαλιστικές. Σημειώνει, ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αυξήσει τους πόρους και τις αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

Βελτίωση stress tests
Σύμφωνα με το ΔΝΤ τα ευρωπαϊκά stress test πρέπει να διευρυνθούν ώστε να ελέγχουν εκτός από την κεφαλαιακή επάρκεια και τους κινδύνους στη ρευστότητα και άλλες δομικές αδυναμίες.

Χωρισμός τραπεζικού και κρατικού ρίσκου
Το ΔΝΤ προτείνει τη λήψη μέτρων για το διαχωρισμό του τραπεζικού και του κρατικού ρίσκου, περιλαμβανομένης της λειτουργίας του ESM για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/747090/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: