31.12.12

ΗΠΑ: Αναζητείται συμφωνία της τελευταίας στιγμής

Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής που θα σώσει την αμερικανική οικονομία από το «δημοσιονομικό γκρεμό» θα αναζητήσουν σήμερα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία των ΗΠΑ, ένα 24ωρο πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές, όπως δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα υπάρξει αυτόματη ενεργοποίηση αυξήσεων φόρων και μειώσεων δαπανών από την 1η Ιανουαρίου. Το ενδεχόμενο αυτόματης αύξησης των φόρων για τους περισσότερους Αμερικανούς έχει προκαλέσει φόβους για επιβράδυνση στις ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Ένα σημείο τριβής φαίνεται να είναι η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, η οποία προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ύψους των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους στην προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πολλοί Δημοκρατικοί, περιλαμβανομένου και του Ρέιντ, έχουν πει πως η κοινωνική ασφάλιση δεν πρέπει να πειραχτεί.
Μία άλλη σημαντική διαφωνία αφορά στην αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, την οποία επιδίωξε ο κ. Ομπάμα αλλά αντιτέθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι, που θέλουν να συνδυάσουν οποιεσδήποτε αυξήσεις φόρων με μειώσεις δαπανών σε κοινωνικά επιδόματα. 

Πιέσεις Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άσκησε την Κυριακή πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς ώστε να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία.
Οι αγορές θα επηρεαστούν αρνητικά αν οι αμερικανοί βουλευτές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν μέχρι τη Δευτέρα στο σχετικό σχέδιο νόμου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο NBC, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο. Ο κ. Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να δράσει άμεσα ώστε να επεκταθούν οι μειώσεις στους φόρους για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης.
«Λένε (σ.σ. οι Ρεπουμπλικάνοι) πως η βασική τους προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ελλείμματος, όμως ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν δείχνε πως μόνη τους προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουν πως οι φοροαπαλλαγές για τους πλουσιότερους Αμερικανούς θα προστατευθούν» σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε ένα προφανές αδιέξοδο στο Καπιτώλιο, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είπε πως θα προσπαθήσει τώρα να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Όποια συμφωνία κι αν επιτευχθεί θα πρέπει να σταλεί επειγόντως και στα δύο σώματα του Κογκρέσου πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ακόμα και αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, τα διαδικαστικά εμπόδια στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων καθιστούν δύσκολη τη γρήγορη δράση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267738
 

No comments: