24.12.12

Spiegel:Λιτότητα και για Γερμανία θέλει ο Σόιμπλε

Η γερμανική κυβέρνηση υπόσχεται εν όψει των εκλογών υψηλότερες παροχές για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά ο υπουργός Οικονομκών Β. Σόιμπλε διαθέτει κρυφή ατζέντα περικοπών, ώστε να αντιμετωπίσει μια πιθανή εξασθένηση της οικονομίας, σύμφωνα με το Spiegel.
Όπως σημειώνει το περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση κινείται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τα στελέχη του κεντροδεξιού συνασπισμού ετοιμάζουν σχέδια για την ενίσχυση των επιδομάτων για τις οικογένειες, τους συνταξιούχους και τους μακροχρόνια ανέργους, σε μια προσπάθεια να "καλοπιάσουν" τους ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζονται για ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο.

Με το σενάριο αυτό, η επόμενη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο καγκελάριος και ποια θα είναι τα κόμματα που θα βρίσκονται στην εξουσία, δεν θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις δαπάνες.

Αντίθετα, θα πρέπει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς.

Όπως σημειώνει το Spiegel, η ομάδα των οικονομικών συμβούλων του Β. Σόιμπλε εκτιμά ότι για να προστατευθεί η Γερμανία από τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης πρέπει να προχωρήσει σε δραστική αύξηση των φόρων και να κάνει επώδυνες περικοπές στις παροχές του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός θεωρεί ότι οι προβλέψεις των τεχνικών του συμβούλων είναι ρεαλιστικές, έχει εγκρίνει τα συμπεράσματά τους και έχει δώσει εντολή να συνεχίσουν να εργάζονται στο πρόγραμμα περικοπών.

Παράλληλα, έχει ζητήσει να υπάρξει απόλυτη μυστικότητα, ώστε να μη ζημιωθεί η εκλογική εκστρατεία του κόμματός του.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα λιτότητας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Οι συντάκτες του Spiegel επισημαίνουν ότι το σχέδιο που ετοιμάζουν οι σύμβουλοι του Β. Σόιμπλε δεν είναι τίποτα λιγότερο από το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν περικοπές σε επιδόματα, επιχορηγήσεις και παροχές κοινωνικής προστασίας ύψους 10 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για αύξηση των φόρων. Τα στελέχη του υπουργείου προτείνουν εξίσωση του χαμηλού ΦΠΑ (7%) με τον μέσο ΦΠΑ του 19%. Από μόνο του το μέτρο αυτό θα επιτρέψει στο γερμανικό κράτος να συγκεντρώσει 23 δισ. ευρώ.

Η ομάδα του Β. Σόιμπλε σκέφτεται ακόμα την περικοπή 10 δισ. ευρώ από τη συνεισφορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο γερμανικό ταμείο υγείας, ενώ εκφράζονται σκέψεις να υπάρξουν αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση.


http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/747658/ArticleNewsWorld.aspx

____________________________________________

τώρα το ανακάλυψε το Σπήγκελ;;;;
όταν δεν δίνουν τις αυξήσεις του 2009-2010 που έχουν υποσχεθεί από το 2003, δεν πάει το μυαλό τους;;

No comments: