Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης και περισσότερης πολιτικής εμβάθυνσης. |
Μια «φυγή προς τα εμπρός» προκειμένου να βγει η Ε.Ε. από την κρίση προτείνει ο Κώστας Σημίτης σε ολοσέλιδο άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο πρώην πρωθυπουργός αποδίδει τα αίτια των δημοσιονομικών της προβλημάτων της Ελλάδας όχι στη λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά στον λανθασμένο τρόπο που δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση.
Όπως επισημαίνει, οι αποκλίσεις σε επίπεδο ανάπτυξης ανάμεσα στο βορρά και το νότο, η ασθενέστερη ανταγωνιστικότητα των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και οι μεγάλες διαφορές στο εμπορικό ισοζύγιο πληρωμών τους «είναι μακράν οι πιο σημαντικοί λόγοι των συνεχώς αυξανόμενων χρεών τους και όχι η ανικανότητα των πολιτικών τους».
Οσον αφορά την κριτική που ασκείται για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι η οικονομική και νομισματική ένωση «δεν είναι ένα κλαμπ αναπτυγμένων χωρών, αλλά πολύ περισσότερο ένα στάδιο ανάπτυξης των κρατών-μελών για την ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια, στην ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την κατάργηση των συνόρων μεταξύ τους».
Ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης και περισσότερης πολιτικής εμβάθυνσης. Όπως εξηγεί, η οικονομική διακυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι μια «συρραφή μέτρων» που να αντιμετωπίζουν κάθε φορά και νέες δυσκολίες. «Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για τη δημιουργία νέων δομών... Το υπάρχον σύστημα και η ασκούμενη πολιτική στηρίζονται σε δυσκίνητα όργανα και προσανατολίζονται σε μικροπρόθεσμες σκέψεις και αποφάσεις. Το υπάρχον σύστημα είναι και για ένα ακόμη λόγο ακατάλληλο. Διότι οι αποφάσεις καίριας σημασίας χρειάζονται την ομοφωνία των κρατών - μελών», παρατηρεί.
Οσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε πάντως να έρχονταν σε πρώτη προτεραιότητα στα μνημόνια, πριν ακόμη και από τα μέτρα λιτότητας.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2267288
No comments:
Post a Comment