2.6.08

Πετρέλαιο: Αποχωρούν(;) από την αγορά οι κερδοσκόποι

Κατά 80% έχουν μειωθεί από τον περασμένο Ιούλιο τα στοιχήματα από hedge-funds και κερδοσκόπους ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ενισχυθούν περαιτέρω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική επιτροπή που είναι αρμόδια για τις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission), οι λεγόμενες κερδοσκοπικές καθαρές long θέσεις υποχώρησαν στα 25.867 συμβόλαια από το ρεκόρ των 127.491 που άγγιξαν στις 31 Ιουλίου.
Η πτώση αυτή περιπλέκει τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές Αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις χειραγώγησης των τιμών.
Την περασμένη εβδομάδα η εν λόγω επιτροπή, υπό την πίεση του Κογκρέσου, ανακοίνωσε ότι διερευνά γιατί η τιμή του πετρελαίου διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τις κατηγορίες των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά και τις επενδύσεις τους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9490&pubid=2079129

No comments: