9.7.08

Εντός των στόχων τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, υποστηρίζουν οι τραπεζίτες

Ο ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ ΕΧΘΕΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΟΝ 14-16%...

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εγχώριων εμπορικών τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρήσης και οι επιτελείς των τραπεζών διαβεβαιώνουν ότι οι επιδόσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τους στόχους των επιχειρησιακών σχεδίων, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πιστωτική κρίση.
Την αυλαία των αποτελεσμάτων του εξαμήνου ανοίγει η Τράπεζα Κύπρου στις 24 Ιουλίου και ακολουθούν η Eurobank EFG στις 30 Ιουλίου, η Τράπεζα Πειραιώς στις 31 Ιουλίου, ενώ στο τέλος Αυγούστου θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους η Alpha Bank (26/8) και η Εθνική Τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην επίσπευση, κατά αρκετές ημέρες, της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του τριμήνου, κίνηση που σαφώς συνδέεται με τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της τράπεζας ότι οι στόχοι του επιχειρησιακού σχεδίου θα επιτευχθούν.
Σε μια περίοδο που η ανησυχία για την κατάσταση των τραπεζών παγκοσμίως, αλλά και των οικονομιών, εντείνεται, οι επιτελείς των εγχώριων τραπεζών δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν για την ισχυρή κεφαλαιακή βάση των εγχώριων τραπεζών, τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και την πεποίθησή τους ότι οι οικονομικοί στόχοι των επιχειρησιακών σχεδίων θα επιτευχθούν.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG, κ. Νικόλαος Νανόπουλος, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου 2008 της Eurobank θα είναι υψηλότερα από αυτά του πρώτου τριμήνου και ότι η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας παραμένει πολύ ισχυρή και παρά την πληρωμή του μερίσματος, η καθαρή θέση της δεν παρουσιάζει καμία ουσιώδη μεταβολή. Παράλληλα, ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, υπογράμμισε ότι η Τράπεζα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και ότι οι επιδόσεις κινούνται μέσα στο πλαίσιο των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου υπογράμμισε ότι «η συνετή διαχείριση ρίσκου, η ισορροπημένη ανάπτυξη ενεργητικού και ο αυστηρός έλεγχος στα κόστη, σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, μας παράσχουν το πλαίσιο για την ευθυγράμμιση με τους στόχους του επιχειρησιακού μας σχεδίου για την περίοδο 2007-2009». Ανάλογη τοποθέτηση πραγματοποίησε ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ο οποίος τόνισε ότι: «η πορεία μας είναι απολύτως εναρμονισμένη με τους στόχους του επιχειρησιακού μας σχεδίου, τους οποίους εκτιμούμε ως απόλυτα επιτεύξιμους μακροπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις των επιτελών των τραπεζών, οι οποίοι εμφανίζονται κατηγορηματικοί για την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων, πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάλεσαν τις εισηγμένες επιχειρήσεις να προχωρήσουν έγκαιρα στις προσαρμογή των οικονομικών τους στόχων στα νέα δεδομένα (εφόσον είναι απαραίτητο), προειδοποιώντας ότι τυχόν ολιγωρία θα επιφέρει σημαντικές κυρώσεις.
Πάντως, οι αναλυτές εστιάζουν περισσότερο στο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον κλάδο μεσοπρόθεσμα στην περίπτωση ύφεσης, ή ακόμα περισσότερο στασιμοπληθωρισμού, και λιγότερο στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, τα οποία ήδη θεωρούνται ιστορία.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2008 η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε κέρδη ύψους 423 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η Eurobank EFG κέρδη 215 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,7%, η Alpha Bank κέρδη 205 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,5% ενώ η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε κέρδη ύψους 138,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 46%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_09/07/2008_276946

No comments: