14.7.08

Φορολογία

Κι ένα οικονομικό, που όμως είναι περισσότερο κοινωνικό από ότι του φαίνεται ενώ θα απασχολήσει έστω και για 15 λεπτά "τα κανάλια":
1.α. η μείωση της φορολογίας σε κάθε περίπτωση, για οποιονδήποτε λόγο και με κάθε ευκαιρία -σύμφωνα με το δόγμα Φρίντμαν- ήταν η εύκολη πολιτική στα χέρια της κάθε ανίκανης, διεφθαρμένης και αποτυχημένης κυβέρνησης. [ΖΖ]
β. Δεν αξίζεις να πληρώνεις φόρο σε διεφθαρμένες κυβερνήσεις.
2.α. Οι τρεις ελπίδες του υπ. Οικονομικών για να σωθεί ο φετινός προϋπολογισμός: τέλος ακινήτων, τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΕΦΚ (=ένα και μόνο: φόροι)
Πλέον όλοι στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι ο στόχος για επιπλέον έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα έσοδα που εισπράχθηκαν το 2007 ήταν υπερφιλόδοξος. [οι εκλογές 2007 έγιναν με πρόσχημα την κατάρτιση του δύσκολου φετινού προϋπολογισμού, κι ο απολογισμός δεν βγαίνει...]
β. Τραπεζίτες σε αναζήτηση της χαμένης κερδοφορίας μέσω μείωσης των φόρων
Ο φόβος μείωσης της κερδοφορίας που προκαλεί η παράταση της κρίσης των αγορών, προβληματίζει τους τραπεζίτες, που αναζητούν τρόπους ανάκτησης του χαμένου εδάφους. Θίγοντας το θέμα των υπερκερδών των ελληνικών τραπεζών, ένα θέμα ταμπού, για τους τραπεζίτες, ο κ. Αράπογλου παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία τα κέρδη αυτά επιστρέφονται στην κοινωνία, όπως υποστήριξε για να επιχειρηματολογήσει στη συνέχεια υπέρ της ανάγκης περαιτέρω μείωσης της φορολογίας.
3. ΟΟΣΑ: «Άδικο» το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα καθώς πλήττει τις οικογένειες με παιδιά.
ο φόρος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, ως ποσοστό του εισοδήματος που κερδίζουνε, είναι υψηλότερος για τις οικογένειες που έχουν παιδιά. Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα κατατάσσονται και οι Ισλανδία, Κορέα και Μεξικό.Σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, ο μέσος μισθός αυξήθηκε σημαντικά από το 2000 ως το 2006, ενώ για εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η αύξηση ξεπέρασε το 40% για αυτή την περίοδο.
Η γενικότερη τάση είναι να ευνοούνται οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα όταν παρατηρούνται φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο σε ορισμένες χώρες, Αυστραλία, Γερμανία, Ισλανδία, Καναδάς, Κορέα, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και στις Ηνωμένες Πολιτείες επωφελήθηκαν τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα.
Στη Γερμανία για παράδειγμα, υπήρξε ελάχιστη αλλαγή στο φορολογικό βάρος των άγαμων εργαζομένων παρά τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία.
Στις ΗΠΑ, τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα παρατήρησαν μείωση 1,6% του φορολογικού βάρους για την εξεταζόμενη περίοδο.
Αντίθετα, στη χώρα μας, το Μεξικό και την Κορέα σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν στο σύνολό τους ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος των οικονομικών τους απολαβών.

Το κοινωνικό θέμα πλέον είναι οι φόροι, ποιος θα πληρώνει πόσα. Κι αν θεωρείτε ότι πληρώνετε πολλά ή λίγα, το ότι στα μέσα της δεκαετίας του '50 ο οριακός συντελεστής φόρου εισοδήματος στην Αμερική ήταν 92% θα σας φαίνεται κάπως υπερβολικό!
[δείτε περιγραφικά και με νούμερα φόρο εισοδήματος στην Αμερική διαχρονικά στον 20ο αιώνα]
Για την ακρίβεια, ήταν 25% μέχρι το 1931, και αυξήθηκε στο 63% το 1932!
Πριν και από τα δύο είχαμε τη "Μεγάλη Ύφεση", την οποία ακολούθησε η "Μεγάλη Συμπίεση"...
Οι έχοντες πολλά πλήρωσαν πολλά και ανέβηκε το επίπεδων των πολλών που δεν είχαν πολλά. Κι αυτό κράτησε έως τα '80s, όταν το 63% πήγε στο κοντά στο 30% πάλι.

Παρεμφερές είναι και το θέμα των φόρων μεταβίβασης, ας πούμε ακινήτων και περιουσιών.Συγκρίνοντας δε με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, μάλλον γενναιόδωρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φορολογία κληρονομιάς στη χώρα μας.
Στη Γερμανία ο οριακός συντελεστής είναι 50%, στη Γαλλία 60%, στη Μεγάλη Βρετανία 40%, στην Αυστρία 60%, στην Ολλανδία 69% και στο Βέλγιο 90%!
Ακόμη και στις ΗΠΑ - «Μέκκα» του φιλελευθερισμού- ισχύει φόρος κληρονομιάς που, ανάλογα με την πολιτεία, ανέρχεται έως και 50%... [Ημερησία]
Πολύ θα μου άρεσε να βάλω μια ψηφοφορία:
Ο οριακός (μέγιστος) συντελεστής φορολογίας εισοδήματος
α. να παραμένει σταθερός: (40% για εισοδήματα >€75,000)
β. να αυξηθεί στο 50% για εισοδήματα > €50,000
γ. να μειωθεί στο 30%

συγκεντρωτικοί πίνακες:
Κλίμακα φορολογίας Εισοδήματος χρήσης 2009 μέχρι το 2000Κλίμακες Φορολογίας . Κλίμακες Φορολογίας Δωρεών - Κληρονομιών Γονικών παροχών από 1979 - Σήμερα

No comments: