15.7.08

Με χρεοκοπία απειλούνται 150 τράπεζες στην Αμερική

Οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να υποχωρούν και οι επισφάλειες να αυξάνονται, με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να προβλέπουν νέες χρεοκοπίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Μετά τη χρεοκοπία στεγαστικής τράπεζας στην πολιτεία της Καλιφόρνια, την περασμένη Παρασκευή, οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ έθεσαν δύο επίμαχα ερωτήματα. Πρώτον, πόσες ακόμη τράπεζες θα καταρρεύσουν για να εκτονωθεί η τρέχουσα πιστωτική κρίση; Δεύτερον, ποια θα είναι επόμενη στη λίστα;
Ο κίνδυνος για τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την κρίση στα τέλη της δεκαετίας του '80 και τις αρχές του '90, όταν περισσότερα από 1.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν με εγγυήσεις του ομοσπονδιακού κράτους κήρυξαν πτώχευση. Σήμερα, η μεγαλύτερη κρίση που έχει χτυπήσει τον κλάδο μετά τη Μεγάλη Υφεση αναμένεται να επιβαρύνει τους Αμερικανούς φορολογούμενους με 125 δισ. δολάρια.
Το μείζον ζήτημα είναι πως τα προβλήματα τραπεζών και χρηματιστηριακών στις ΗΠΑ επηρεάζουν μικρότερους παίκτες. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως η εντεινόμενη κρίση στην αγορά στέγης και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία 150 από τις 7.500 τράπεζες που λειτουργούν σ' όλη την επικράτεια των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Αλλες τράπεζες, ενδεχομένως, να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους ή να επιδιώξουν συμμαχίες με άλλους παίκτες.
Οι επενδυτές πλέον έχουν θορυβηθεί μετά την κατάρρευση της IndyMac - θυγατρική της Countrywide Financial Corporation που ανεξαρτητοποιήθηκε, πρόσφατα. Με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 32 δισ. δολαρίων, ήταν η μεγαλύτερη χρεοκοπία του αμερικανικού κλάδου μέσα σε μια 20ετία και πλέον.
Τα σημάδια κόπωσης αναμένεται να αυξηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2008 εκ μέρους κάποιων από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Και όλα αυτά κάτω από την απειλή μιας χρεοκοπίας των Fannie Mae και Freddie Mac. Τράπεζες, ταχυδρομικά ταμιευτήρια και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν χρεόγραφα που έχουν εκδώσει ή έχουν εγγυηθεί οι δύο εταιρείες, συνολικού ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων. Εάν, οι Fannie και Freddie δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σημειωτέον ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν αποτελέσματα από τις Citigroup και Merrill Lynch, οι οποίες ήδη «κοσμούν» τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα θυμάτων της πιστωτικής κρίσης. Αν και δεν εκτιμάται πως θα οδηγηθούν σε τέλμα, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί εκτιμήσεις για νέες διαγραφές δισ. δολαρίων.
Tα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, ωστόσο, για τους μικρομεσαίους παίκτες. Η FDIC, που εγγυάται τις καταθέσεις πελατών αμερικανικών τραπεζών, αν και δεν έχει δώσει σαφή εικόνα των χρεοκοπιών που αναμένεται να ακολουθήσουν, διαθέτει 53 δισ. δολάρια. Περί τα 4 με 8 δισ. δολάρια θα απορροφηθούν για την αποζημίωση των καταθετών της IndyMac. Υπάρχουν, όμως, και συντηρητικές εκτιμήσεις για το εύρος της κρίσης. «Οι χρεοκοπίες δεν είναι μαζικές», δήλωσε ο Ουίλιαμ Ισαάκ, πρώην πρόεδρος της FDIC.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/07/2008_277629

No comments: