15.7.08

Η επιβράδυνση στην Ε.Ε. θα πιέσει καθοδικά τα επιτόκια

Για τρία χρόνια οι προσδοκίες αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων ωθούσαν το ευρώ ολοένα και σε υψηλότερα επίπεδα, σημειώνοντας ρεκόρ ανόδου έναντι του δολαρίου κατά 32%. Οχι πια. Οι μεγαλύτεροι επενδυτές του κόσμου ισχυρίζονται ότι η επιβράδυνση στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι πιο επίπονη από ό, τι στις ΗΠΑ, πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναθεωρήσει την πολιτική της αύξησης επιτοκίων αυτό τον μήνα. Μέχρι τον Ιανουάριο, το ευρώ θα βρεθεί κάτω από το δολάριο, το γιεν, ακόμα και έναντι της στερλίνας, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών που διατύπωσαν τις εκτιμήσεις τους σε έρευνα του Bloomberg. Ο Μπιλ Γκρος, διαχειριστής του μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου στον κόσμο σε ομόλογα, στοιχηματίζει για πρώτη φορά στην πτώση του ευρώ από το 1999, τη χρονιά της εισαγωγής του.
«Πρέπει να βρούμε το σημείο το οποίο δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει το ευρώ», δήλωσε η Εμανουέλα Ραβάνο, επικεφαλής της Gross Pacific Investment Management στο Λονδίνο, που διαχειρίζεται το επενδυτικό κεφάλαιο Pimco Total με ενεργητικό 129 δισ. δολαρίων. «Το ευρώ είναι υπερτιμημένο. Θα είναι αρκετά χαμηλότερα σε ένα διάστημα ενός ή δύο ετών».
Το ευρώ υποχώρησε κατά 1,7% στα 1,5611 δολάρια την εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στις 3 Ιουλίου, όταν είπε τη φράση «δεν υπάρχει βιασύνη» για νέα αύξηση των επιτοκίων. Τότε είχε ανακοινώσει και την αύξηση των επιτοκίων στο 4,25% από 4%.
Καθώς υπάρχουν πιθανότητες η ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ή και να τα μειώσει, τα hedge funds πωλούν το ευρώ, σύμφωνα με τη UBS. H αμερικανική Lehman Brothers δήλωσε ότι «αυξάνεται η βεβαιότητα ότι το ευρώ θα πέσει».
«Τα επενδυτικά κεφάλαια κινούνται λιγότερο προς το ευρώ και η πολιτική της ΕΚΤ μάλλον θα μας επιβεβαιώσει», ανέφερε ο αναλυτής της Lehman Στέφεν Χολ, σε έκθεση στις 11 Ιουλίου. Το ευρώ σήμερα είναι κατά 30% υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου με βάση την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με την Pimco.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ισχυρίζεται ότι το σκληρό ευρώ πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών και δυσχεραίνει την ανάπτυξη. Οι εξαγωγές της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, υποχώρησαν κατά 3,2% τον Μάιο. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/07/2008_277633

No comments: