1.12.08

Γερμανία: Σχέδιο μείωσης της φορολογίας παρά τις επιφυλάξεις Μέρκελ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Γερμανίας Μίκαελ Γκλος κατήρτισε σχέδιο μείωσης της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών της χώρας κατά 25 δις ευρώ, έγραψε χθες Σάββατο το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Focus, επικαλούμενο προσχέδιο της πρότασής του.
Ο Γκλος, τις εκκλήσεις του οποίου να υπάρξει ταχεία μείωση της φορολογίας είχε απορρίψει επανειλημμένως η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, και ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ, θέλουν οι φοροαπαλλαγές να φθάσουν ως τον "μέσο μισθωτό", σύμφωνα με το δημοσίευμα του Φόκους.
Την περίοδο πριν το συνέδριο του κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που αρχίζει σήμερα Κυριακή η Μέρκελ δεχόταν σταδιακά κλιμακούμενες πιέσεις από συντηρητικούς πολιτικούς όπως ο Γκλος να ανακοινώσει μειώσεις της φορολογίας και μέτρα στήριξης της οικονομίας -- η οποία έχει πλέον διολισθήσει σε ύφεση.
Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει την ανάγκη να υπάρξουν φοροαπαλλαγές πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009.
Ο Πέτερ Μύλλερ ωστόσο, κρατιδιακός πρωθυπουργός της CDU στη Σάαρ, είπε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel ότι η κυβέρνηση καλά θα έκανε να προβεί σε μειώσεις της φορολογίας το ταχύτερο. "Νομίζω ότι ο κόσμος ελπίζει ότι θα υπάρξουν περικοπές των φόρων από αυτό το κοινοβούλιο", είπε.
Το Βερολίνο δέχεται επίσης προτροπές να συμβάλλει περισσότερο, με δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, πράγμα που η κυβέρνηση δεν δέχεται να κάνει με κάθε κόστος.
Σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, έτσι, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν έχει καμιά πρόθεση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και να μειώσει το φόρο προστιθέμενης αξίας--όπως έπραξε η κυβέρνηση Μπράουν, που ανακοίνωσε περικοπή του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες.
"Ένα τέτοιο μέτρο... θα ασκούσε τεράστια πίεση στον προϋπολογισμό του δημοσίου δίχως να υπάρχει οποιοσδήποτε βαθμός βεβαιότητας ότι οι καταναλωτές θα επωφελούνταν από αυτό", δήλωσε.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/30/1598832.htm

No comments: