10.12.08

Τα χειρότερα έρχονται

την αμερικανική οικονομία εκτιμά ο ΟΟΣΑ
Συνιστά στήριξη της αγοράς ακινήτων και προειδοποιεί για ανάγκη πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής

επικροτεί τις αλλεπάλληλες επιθετικές μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων, τις φοροαπαλλαγές, τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και τις δέσμες μέτρων τόνωσης χαρακτηρίζοντάς τες αναγκαίες υπό τις παρούσες περιστάσεις. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να προειδοποιήσει για την ανάγκη επιβολής πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής όταν θα έχει ανακάμψει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προκειμένου να αποτραπούν οι πληθωριστικές πιέσεις καθώς και για τη συνυφασμένη με τα προαναφερθέντα μέτρα συσσώρευση ελλείμματος που θα απαιτήσει δημοσιονομική πειθαρχία στο μέλλον.

Στο 1,8% η συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας
καθώς οι επιχειρήσεις προέβησαν σε ραγδαία περικοπή των επενδύσεων και παράλληλα μείωσαν τα αποθέματά τους σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από την προβλεπόμενη παρατεταμένη ύφεση
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη οικονομική ύφεση που ζει η Ιαπωνία μετά το 2001
η εμπιστοσύνη των Ιαπώνων βιομηχάνων βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 34 ετών.

Η ιταλική οικονομία εισήλθε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο
Οι οιωνοί δεν είναι καλοί ούτε για το τέταρτο τρίμηνο του 2008, καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Istat έδειξαν μείωση 1,2% της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.
Οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για συρρίκνωση σε ποσοστό 0,4% του ιταλικού ΑΕΠ φέτος και σε ποσοστό 1% του χρόνου. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνουν λόγο για συρρίκνωση σε ποσοστό 0,2% του ΑΕΠ το 2008 και σε ποσοστό 0,6% το 2009.

No comments: