10.12.08

Κίνα: Ενδείξεις απότομης επιβράδυνσης

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα τελευταία μηνύματα από το μέτωπο της δυναμικότερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη, καθώς αποκαλύπτουν σημαντική κάμψη της ζήτησης.
Μπορεί το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας να εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο στα επίπεδα ρεκόρ των 40,1 δισ. δολαρίων, όμως η εικόνα αυτή είναι απατηλή καθώς διαμορφώθηκε ως συνέπεια ιδιαίτερα δυσμενών εξελίξεων:
Η πρώτη αφορά στην κάμψη της τάξης του 2,2% των κινεζικών εξαγωγών, οι οποίες συρρικνώθηκαν τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια.
Η δεύτερη αφορά στην ελεύθερη πτώση κατά 17,9% των εισαγωγών, εξέλιξη η οποία αντανακλά κατακόρυφη μείωση της ζήτησης σε μια οικονομία που ακόμα θεωρείται ως η τελευταία όαση ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία.
Οι ανησυχίες για απότομη κάμψη της ζήτησης εντάθηκαν μετά και από την ανακοίνωση στοιχείων που αποκάλυψαν τη βουτιά του δείκτη τιμών χονδρικής από το 6,6% τον Οκτώβριο στο 2% το Νοέμβριο.
Η υποχώρηση αυτή εξέπληξε τους αναλυτές σε τέτοιο βαθμό ώστε αρκετοί πλέον να μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού ακόμα και σε μια τόσο δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία όπως η κινεζική, η οποία μέχρι πριν από λίγους μόλις μήνες αναζητούσε απεγνωσμένα τρόπους να αποφύγει την «υπερθέρμανσή» της.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=4273119

No comments: