11.12.08

Στον αέρα το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των οικονομιών;

Αναταραχή, διαφωνίες και οπισθοχωρήσεις από την αρχική συμφωνία των κρατών μελών της Ε.Ε. καταγράφονται τις μέρες αυτές στις Βρυξέλλες σχετικά με το πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών από το οποίο ουσιαστικά η Ελλάδα προσβλέπει σε προκαταβολές 408 εκατ. ευρώ από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Λίγες ημέρες απομένουν για την πολιτική επικύρωση του πακέτου από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής (12 Δεκεμβρίου) και ήδη πολλές από τις λεγόμενες χώρες πρώτης ταχύτητας εμφανίζουν αντιρρήσεις για τα δημοσιονομικά βάρη που καλούνται να αναλάβουν. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες εντάθηκαν οι αντιδράσεις κρατών που δεν έχουν καμία διάθεση να δώσουν και άλλα λεφτά μέσω των κοινοτικών ταμείων. Έτσι, πιέζουν ώστε, στο σχέδιο συμπερασμάτων που θα παρουσιαστεί στους ηγέτες να γίνουν περικοπές.
Για την Ελλάδα ουσιαστικά αυτό σημαίνει αβεβαιότητα για της έξτρα προκαταβολές κοινοτικών κονδυλίων αξίας 408 εκατ. ευρώ, και την αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς μικρομεσαίους κατά 2 δισ. ευρώ, αλλά και για πληθώρα προγραμμάτων επιδότησης ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων.
Η Κομισιόν έχει αρχικά προτείνει ένα πακέτο μέτρων αξίας 1,5% του ΑΕΠ (200 δισ. ευρώ). Τα κράτη θα λάβουν μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων αξίας έως το 1,2% του ΑΕΠ, ανάλογα με τις δημοσιονομικές τους δυνατότητες, ενώ η Ε.Ε. θα συνεισφέρει με το 0,3% του ΑΕΠ (από προκαταβολές κοινοτικών κονδυλίων και από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).
Πηγές από την Κομισιόν εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το αν θα συμφωνήσουν οι ηγέτες στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών της Ε.Ε. συνολικά. Θα πρέπει να καταγραφεί στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου που θα οριστικοποιηθούν την Παρασκευή ώστε να αναλάβει στη συνέχεια δράση η Κομισιόν και να εξειδικεύσει τα μέτρα.Στελέχη της Επιτροπής ευελπιστούν ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν, ώστε να δημιουργηθεί μία εικόνα σύμπνοιας, και να αποφευχθεί νέο πλήγμα στο κύρος της Κομισιόν, μετά την απόρριψη της πρότασης μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=636340

No comments: