Σε κατάσταση κινδύνου βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα λόγω της συνεχούς αύξησης των spreads έναντι των γερμανικών ομολόγων. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ελληνικών και γερμανικών ομολόγων που αποτελούν το σημείο αναφοράς και σύγκρισης στην Ευρώπη κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στις 193 μονάδες βάσης και βρίσκεται οριακά πλέον χαμηλότερα από μια εκ των παραμέτρων που συνθέτουν το σύμφωνο σταθερότηταςπου για την Ελλάδα είναι οι 200 μονάδες βάσης.
Βέβαια λόγω της άτυπης χαλάρωσης ουσιαστικά του συμφώνου σταθερότητας μια υπέρβαση των 200 μονάδων βάσης από τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να έχει μικρές έως σοβαρές παρενέργειες για την οικονομία. Η διαφορά απόδοσης στην 5ετία έχει ξεπεράσει τις 225 μονάδες βάσης ωστόσο τα ομόλογα αναφοράς είναι τα 10ετή. Η νέα σημαντική διεύρυνση των spreads που προβληματίζει έντονα το ελληνικό δημόσιο αποδίδεται σε επιλεκτικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων από ξένες τράπεζες .
Στην Ευρώπη οι αγορές ομολόγων της Ελλάδος και της Ιταλίας έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες καθώς οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι έχει αυξηθεί σημαντικό το ρίσκο χώρας. Έτσι εξηγείται γιατί τα credit default swaps έχουν αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα που για την Ελλάδα διαμορφώνονται στις 230 με 250 μονάδες βάσης.
Τα spreads στα ελληνικά ομόλογα τείνουν να αγγίζουν τα spreads άλλων χωρών που είναι εκτός ζώνης του ευρώ εμφανίζει διαφορά απόδοσης με τα γερμανικά στις 249 μονάδες βάσης. Η Ουγγαρία η οποία έχει υποστεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα το spreads ανέρχεται στις 525 μονάδες βάσης ενώ ως ακραίο παράδειγμα ο Λίβανος χώρα εκτός Ευρώπηςεμφανίζει spread 650 μονάδες βάσης.
Όμως άλλες χώρες τηςΕυρώπης όπως η Ισπανία εμφανίζει spreads 77 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών , της Πορτογαλίας ανέρχεται στις 90 μονάδες βάσης της Γαλλίας 43 μονάδες βάσης του Βελγίου στις 81 μονάδες βάσης της Αυστρίας 76 μονάδες βάσης. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι τα spreads στα ομόλογα της Ευρώπης έχουν διερευνηθεί αλλά τις μεγαλύτερες απώλειες άρα και το μεγαλύτερο ρίσκο εμφανίζουν η Ελλάδα και η Ιταλία.
Πόσο επιβαρύνεται το δημόσιο
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,08% όταν πριν μήνες ήταν στο 4% περίπου. Είναι καταφανές ότι το ελληνικό δημόσιο πληρώνει περισσότερα τοκοχρεολύσια σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια οι ονομαστικές τιμές τα ονομαστικά επιτόκια έχουν υποχωρήσει όμως η διατήρηση του spreads στα ομόλογα σε υψηλά επίπεδα είναι αποτέλεσμα του αυξημένου ρίσκου που εμφανίζει η Ελλάδα όπως και η Ιταλία.
Π.χ. αν το δημόσιο δανείζεται 10 δις ευρώ με επιτόκιο 4% πληρώνει σε ένα χρόνο 400 εκατ ευρώ σε τόκους.Με απόδοσηστο 5% θα πληρώνει για το ίδιο ποσό 500 εκατ ευρώ. Για τον κάτοχο των ομολόγωντο κέρδος προέρχεται από την τιμή όταν πουλάει. Υψηλή τιμή σημαίνει χαμηλή απόδοση και υψηλή απόδοση μεταφράζεται σε χαμηλή τιμή.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=191016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Και όλα αυτά ενώ παρολίγο να μην καλυφθεί η νέα έκδοση Γερμανικών ομολόγων χτες.
Post a Comment