1.6.09

Εξάμηνη παράταση στις τράπεζες για την απορρόφηση 1,2 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση θα δώσει παράταση έξι μηνών στις τράπεζες για να απορροφήσουν 1,2 δισ. ευρώ περίπου που απομένουν ακόμη στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα του σχεδίου στήριξης, ύψους 28 δις ευρώ, είπε τη Δευτέρα στο Reuters ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας.
Σήμερα, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εποπτείας υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν απορροφήσει 3,8 δισ. ευρώ περίπου από τα συνολικά 5 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρώτο σκέλος του σχεδίου, με διάθεση προνομιούχων μετοχών στο Δημόσιο.
«Η κυβέρνηση θα δώσει παράταση 6 μηνών στις τράπεζες για να απορροφήσουν τα 1,2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο πλαίσιο του πρώτου σκέλους του προγράμματος των 28 δισ. ευρώ» είπε στο Reuters το στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
«Δεν μας το ζήτησαν οι τράπεζες. Τα χρήματα είναι εκεί και όποιος θέλει τα παίρνει» προσέθεσε.
Η προθεσμία για συμμετοχή τους στο πρώτο σκέλος του σχεδίου έληξε στις 19 Μαΐου. Από το σύνολο των 28 δις, οι τράπεζες έχουν απορροφήσει τα 12 δισ. ευρώ περίπου.
Το συνολικό πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών περιλαμβάνει επίσης την έκδοση μεσομακροπρόθεσμων δανείων έως 15 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου, καθώς και την έκδοση ειδικών ομολόγων του Δημοσίου ύψους 8 δισ. ευρώ και τη διάθεσή τους στις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος των 8 δισ. ευρώ, αυτό έχει απορροφηθεί στο σύνολό του, ενώ αντίθετα από το τρίτο σκέλος παραμένουν αδιάθετα τα 14 από τα 15 δισ. ευρώ.
Το στέλεχος είπε επίσης ότι δεν προβλέπεται, προς το παρόν τουλάχιστον, εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων από μέτρο σε μέτρο, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση θα αποφάσιζε ανακατανομή των πόρων, λόγω της μειωμένης απορροφητικότητας στο σκέλος των 15 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω του προγράμματος την διατήρηση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε επίπεδα άνω του 10% φέτος, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρουσίασε μικρή επιβράδυνση στο 10,2% τον Απρίλιο από 10,8% το Μάρτιο.
Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2009 οι καθαρές χορηγήσεις των τραπεζών ανήλθαν στα 962 εκατ. ευρώ., με αποτέλεσμα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να διαμορφώνεται στο 2%.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο ρυθμός αυτός δύσκολα θα ξεπεράσει το 5%.
Newsroom ΔΟΛ

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...

No comments: