Αμετάβλητα στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία της διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) για όγδοη διαδοχική φορά.
H αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου μεταξύ μηδέν και 0,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.
Στην ανακοίνωση που ακολουθεί την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η Fed μεταξύ άλλων επισημαίνει:
"Τα νεώτερα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής το Νοέμβριο υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να ανακάμπτει και ότι η επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές εργασίες υποχωρεί.
Ο στεγαστικός κλάδος έχει δείξει σημάδια βελτίωσης τους τελευταίους μήνες. Οι δαπάνες των νοικοκυριών δείχνουν σημάδια ανάκαμψης με μετριοπαθή ρυθμό, αν και διατηρούνται οι περιορισμοί από την αδύναμη αγορά εργασίας, την αδύναμη αύξηση των εισοδημάτων, την υποχώρηση των αξιών στη στεγαστική αγορά και τις σφικτές συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις επενδύσεις τους, αν και με μικρότερο ρυθμό και εμφανίζονται επιφυλακτικές να προχωρήσουν σε προσλήψεις: συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην ευθυγράμμιση των αποθεμάτων τους με τις πωλήσεις.
Οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν καταστεί πιο ευνοϊκές για την οικονομική ανάπτυξη. Αν και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει αδύναμη για κάποιο διάστημα, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και ιδρυμάτων, τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής ενίσχυσης, αλλά και οι δυνάμεις της αγοράς θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σταδιακή επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποίησης των πόρων στο πλαίσιο της σταθερότητας των τιμών.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αποδυναμωμένος για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η Επιτροπή θα διατηρήσει το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου μεταξύ μηδέν και 0,25% και συνεχίζει να εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες -περιλαμβανόμενων των χαμηλών ρυθμών χρησιμοποίησης των πόρων, των συγκρατημένων εξελίξεων στον πληθωρισμό και τις σταθερές πληθωριστικές προσδοκίες- είναι πιθανό να δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για κάποιο διευρυμένο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, προκειμένου να υποστηρίξει τις αγορές των ενυπόθηκων δανείων και τις στεγαστικές αγορές και να βελτιώσει τις συνολικές συνθήκες στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές, η Federal Reserve βρίσκεται στη διαδικασία της αγοράς συνολικά 1,25 τρισ. δολ. σε χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια (MBS) και 175 δισ. δολ. σε ομόλογα κρατικών οργανισμών (agency debt).
Προκειμένου να προωθήσει την ομαλή μετάβαση στις αγορές, η Επιτροπή σταδιακά επιβραδύνει τον ρυθμό των εν λόγω αγορών, ενώ εκτιμά ότι οι συναλλαγές αυτές θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αγορών έως 300 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του υπουργείου Οικονομικών από την Federal Reserve ολοκληρώθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου 2009.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί το χρονοδιάγραμμα και τα συνολικά ποσά των αγορών χρεογράφων σε συνάρτηση με την εξέλιξη των οικονομικών προοπτικών και των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων στις χρηματοοικονομικές αγορές, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι έκτακτες παρεμβάσεις ρευστότητας θα ολοκληρωθούν την 1η Φεβρουαρίου του 2010, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Federal Reserve στις 25 Ιουνίου του 2009.
Η Federal Reserve θα συνεργαστεί επίσης με άλλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να κλείσει τις προσωρινές συμφωνίες ανταλλαγής (swap) ρευστότητας έως την 1η Φεβρουαρίου.
Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι: Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, Elizabeth A. Duke, Charles L. Evans, Donald L. Kohn, Jeffrey M. Lacker, Dennis P. Lockhart, Daniel K. Tarullo, Kevin M. Warsh και Janet L. Yellen.
http://www.capital.gr/News.asp?id=874253
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment