21.4.10

Ευρωπαϊκή αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009

Σε ακόμη δυσχερέστερη θέση αναμένεται να βρεθεί από αύριο, Πέμπτη, η ελληνική οικονομία καθώς, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Κομισιόν θα ανακοινώσει όχι μόνο πως το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από το 12,7%, αλλά και πως το δημόσιο χρέος ήταν μεγαλύτερο από ό,τι είχε δηλωθεί. Η Κομισιόν τοποθετεί το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 στο 13,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος αναμένεται περί το 120% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για το χρέος και το έλλειμμα, καθώς και οι «χαμηλές επιδόσεις» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού εκτροχιάζουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η τρόικα ΕΕ - ΕΚΤ- ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα. Έτσι εκ των πραγμάτων, λένε οι ίδιες πηγές, βρίσκονται στον αέρα οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αναθεώρησή του με την προσθήκη νέων μέτρων, κατά πάσα πιθανότητα σε συνδυασμό με την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρώπης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η Κομισιόν θα ανακοινώσει εκτός απροόπτου ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 ήταν 13,7%, αντί 12,7%. Αντιστοίχως, αναθεώρηση αναμένεται αύριο και για το ύψος του δημοσίου χρέους. Ετσι, αντί για λίγο πάνω από το 100% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος αναμένεται να κινηθεί περί το 120% του ΑΕΠ, ύψος- ρεκόρ για την ευρωζώνη.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο, όπως έλεγαν οι ίδιες κοινοτικές πηγές, καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι στη συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την Κομισιόν θα προβλέπεται και η αναδιάρθρωση -μερική ή ολική- του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών του επιτρόπου Όλι Ρεν και των ανθρώπων του ΔΝΤ, στις σημερινές διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο οι δύο οργανισμοί προσέρχονται με ενιαία γραμμή, η οποία προβλέπει πρόσθετα μέτρα και για το 2010.

Στις Βρυξέλλες, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαΐου, που συνδυάζει τρία χρήσιμα στοιχεία: Κατ' αρχάς, θα έχει προηγηθεί αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, που αρχίζουν σήμερα, Τετάρτη, στην πλατεία Συντάγματος μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν και οικονομικού επιτελείου.

Επιπλέον, στις 9 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, οπότε η κ. Μέρκελ θα νιώθει πιο «απελευθερωμένη». Τέλος, δεν θα έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία της 19ης Μαΐου, που είναι η τελευταία ημέρα για την εξασφάλιση περίπου 8 δισ. ευρώ προς αποπληρωμή δανείων.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: