21.4.10

8.000 οι αιτήσεις μικρομεσαίων για ρύθμιση οφειλών Χαμηλή η συμμετοχή

Πάνω από 8.000 εκτιμάται ότι είναι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τη ρύθμιση ενήμερων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο πλαίσιο του νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έληξε την περασμένη εβδομάδα, στις 15 Απριλίου, ενώ την ίδια ημέρα έληξε και η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών προς την «Τειρεσίας», που προβλεπόταν στο ίδιο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με μια πρώτη εικόνα που δίνεται από το υπουργείο αλλά και τις τράπεζες, οι αιτήσεις φαίνεται να ξεπέρασαν τις 8.000, μπορεί και να άγγιξαν τις 10.000. Τα αιτήματα για την υποβολή επιχειρήσεων στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα και όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, η Αγροτική Τράπεζα εμφανίζεται να είναι στην πρώτη θέση των ρυθμίσεων, συγκεντρώνοντας πάνω από 4.000 αιτήματα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ένα τρίτο περίπου των αιτήσεων εκτιμάται ότι αφορά στη ρύθμιση ενήμερων οφειλών και τα δύο τρίτα στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή, αν και ικανοποιητική, δεν ήταν η αναμενόμενη και σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται να επαληθεύει τις προσδοκίες για ενίσχυση της ρευστότητας κατά 3 έως 5 δισ. ευρώ που είχε θέσει ως στόχο το υπουργείο Οικονομίας.

...

Από την πλευρά των τραπεζών σημειώνεται ότι η χαμηλή συμμετοχή δικαιώνει την επιχειρηματολογία τους ότι οι ρυθμίσεις που οι ίδιες κάνουν προς τους πελάτες τους είναι καλύτερες αυτών που προβλέπει ο νομοθέτης. Σημειώνεται ότι με βάση αυτήν την επιχειρηματολογία είχαν ασκήσει έντονη κριτική κατά την περίοδο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_20/04/2010_398105

No comments: