10.4.10

Υποκύπτει η Γερμανία - το ξανασκέφτεται

H Γερμανία είναι διατεθειμένη να παράσχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα σε επιτόκια χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο επέμενε ότι ακόμη και στην περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού το επιτόκιο δανεισμού θα πρέπει να είναι αντίστοιχο με αυτό της αγοράς.

Αλλαγή στη στάση της Γερμανίας ως προς τη χορήγηση δανείων στη χώρα μας αποτυπώνεται και σε άρθρο του Spiegel Online το οποίο θεωρεί λανθασμένη την γερμανική στάση που απορρίπτει κάθε βοήθεια στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός συντάκτης παραπέμπει μάλιστα στην πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008 απαρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: «Μιλάμε συχνά για το πάθημα που έγινε μάθημα. Αλήθεια», διερωτάται ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Η περίπτωση της Ελλάδας θυμίζει την πτώχευση της Lehman Brothers. Αν οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει τότε την επενδυτική τράπεζα να ορθοποδήσει το κόστος θα ήταν κατά πολύ χαμηλότερο από εκείνο που χρειάστηκαν να καταβάλουν εκ των υστέρων έτσι ώστε να μην καταρρεύσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και μαζί του ολόκληρη η οικονομία.

«Ναι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση με δραματικές διαστάσεις», συνεχίζει το άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. «Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτιναχθεί στο 13%. Όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αδιαφορεί. Έλαβε σκληρά μέτρα, τα οποία φιλοδοξούν να μειώσουν το έλλειμμα μέσα στο τρέχον έτος στο 4%. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε την Αθήνα με υπεροψία θα έπρεπε να επιδείξουμε σεβασμό απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1800672

No comments: