11.4.10

European Monetary Fund - the beginning (upd)

ΕΕ: Δάνειο €30 δισ. με επιτόκιο 5% στην Ελλάδα

Δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ για την πρώτη χρονιά με επιτόκιο σταθερό γύρω στο 5% αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσαν προ ολίγου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη – μέλη.

Η βοήθεια αναμένεται να δοθεί μετά από διμερή συνεννόηση. Η Επιτροπή θα συντονίσει τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το ανωτέρω ποσό θα συμπληρωθεί και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , ανέφερε. Τα ποσά για τα επόμενα χρόνια θα αποφασισθούν αργότερα, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

«Η δομή της βοήθειας θα είναι τέτοια ώστε να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει όσον το δυνατόν συντομότερα στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να το κάνει αυτό όταν χρειαστεί. «Η πρωτοβουλία της ενεργοποίησης του μηχανισμού θα ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.»

Χαρακτήρισε επίσης πολύ ενθαρρυντικά τα δεδομένα που έδωσε η Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Η σημερινή απόφαση δίνει εντολή στην Επιτροπή μαζι με την ΕΚΤ και σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ να κάνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης και να διαπραγματευθεί τη συμφωνία για διμερή δάνεια, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα κράτη – μέλη της Ευρωζωνης και του Eurogroup.

Όπως σημείωσε, στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει αύριο στις Βρυξέλλες θα προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα στοιχεία της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1800758

ΕΕ: Δάνειο €30 δισ. με επιτόκιο 5% στην Ελλάδα

Δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ για την πρώτη χρονιά με επιτόκιο σταθερό γύρω στο 5% αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσαν προ ολίγου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1800758

Στα πλαίσια αυτά

Σφοδρή επίθεση Σαμαρά για την οικονομία


Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία, αβουλία, γκάφες και παλινωδίες όσον αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάνοντας λόγο για μεγάλες αντιφάσεις στην πολιτική της κυβέρνησης.

Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, τόνισε, δεν είναι κρίση ελλείμματος αλλά κρίση δημόσιου δανεισμού.

«Ως τον περασμένο Οκτώβριο η Ελλάδα ήταν άλλη μια χώρα, ανάμεσα σε όσες αντιμετώπιζαν κρίση ελλείμματος. Δεν ξεχώριζε από τις άλλες. Δεν βρισκόταν καν στη χειρότερη θέση απ' όλες τις άλλες», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε:

«Τους τελευταίους μήνες, όμως, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει κρίση δανεισμού. Είναι ο "αδύνατος κρίκος" της ευρωζώνης και είναι "δακτυλοδεικτούμενη", μια που δημιουργούνται πλέον προβλήματα και στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ».

Η κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες έχασε τον έλεγχο και άφησε να διογκωθεί το έλλειμμα, φουσκώνοντάς το εν συνεχεία, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ επέρριψε στο ΠΑΣΟΚ και καθυστέρηση όσον αφορά στη λήψη μέτρων.

«Κι ύστερα χάλασε και την ψυχολογία των αγορών, με τη διγλωσσία της, την αβουλία της, τις γκάφες της, όταν παρομοίαζε την Ελληνική Οικονομία με… "Τιτανικό", λίγο πριν βγει να δανειστεί με τοκογλυφικά επιτόκια. Και με τα πολιτικά παιγνίδια της: με τα "βαθιά λαρύγγια", τις ατέλειωτες παλινωδίες της και τις απίστευτες αντιφάσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο κόστος δανεισμού, δήλωσε ότι επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα δανείστηκε με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. «Συνολικά για το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, δανειστήκαμε με μέσο επιτόκιο 4,2%. Φέτος, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα δανείζεται πλέον με τοκογλυφικά επιτόκια, που αγγίζουν το 6%.»

«Ποτέ στο παρελθόν ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει τόσα πολλά σφάλματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, για τόσο ανόητους λόγους μικροπολιτικής και με τόσο άμεσα και οδυνηρά αποτελέσματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Τέτοια ανικανότητα ανάμικτη με αλαζονεία, τέτοια διγλωσσία ανάμικτη με αβουλία, τέτοιες γκάφες ανάμικτες με αντιφατικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση τις χειρότερες στιγμές, δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι δεν είχε σχέδιο για τίποτε».

Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, επανέλαβε πως η ΝΔ το απορρίπτει, διότι – όπως είπε – στραγγαλίζει ακόμα περισσότερο την οικονομία, δεν μειώνει αποτελεσματικά τα ελλείμματα, διώχνει κεφάλαια από την Ελλάδα, δεν συλλαμβάνει τη φοροδιαφυγή, σκοτώνει την επιχειρηματικότητα, δεν αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη, συντρίβει τη μεσαία τάξη και τα μεσαία εισοδήματα και δεν λειτουργεί υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων.

«Απορρίπτουμε ένα φορομπηχτικό νομοσχέδιο που θα κάνει πολύ μεγάλη και μόνιμη ζημιά στην οικονομία, χωρίς να έχει αντίστοιχο όφελος στη μείωση των ελλειμμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1800730

__________________________

Ο ΓΑΠ τελικά πέτυχε.
Και μία ακόμα ευκαιρία είναι στη διάθεση της Ελλάδας. Μαζί της το ΔΝΤ σε "συμβουλευτικό ρόλο" και τα μέτρα να ..έρχονται. Οπότε ο Σαμαράς βλέπει τις εξελίξεις να τον προσπερνούν.
Καλή μας χώνεψη σε κάθε περίπτωση!

υ.γ. ας υπερηφανεύονται όλοι για το ποιος είπε πρώτος τι, ας φουσκώσω κι εγώ:
Περί του 5% το επιτόκιο - 17/3/2010
Προφανώς υπήρξε συμφωνία στις 25-3-2010 και απλά δεν μπήκαν στο κόπο να την ανακοινώσουν.

upd
υ.γ. 2 Μπράβο στο Τρισσέ που το εντάσσει στην εκτύπωση χρήματος - Μπράβο του, είναι έτοιμος να ξεπεράσει τους καθηγητές - ελικοπτεράκηδες - Αμερικάνους. Λογικά θα τους ξεπεράσει εύκολα!

No comments: