Τουλάχιστον κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι η βοήθεια που θα μπορούσε να δοθεί στην Αθήνα «εφόσον χρειαστεί και εφόσον ζητηθεί» θα είναι σε μορφή δανείων. Τα δάνεια θα προέλθουν σε εθελοντική βάση από χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς μέχρι σήμερα να γνωρίζουμε ποιες θα είναι αυτές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες ώστε όλες οι χώρες να προσφέρουν βοήθεια, έστω και συμβολικά. Τον ρόλο συντονιστή της βοήθειας θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Βεβαίως, δεν γνωρίζουμε το ποσό που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα. Είναι σαφές ότι η Αθήνα θα ήθελε βοήθεια της τάξης των 25 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους μας για το υπόλοιπο του 2010. Ενα πολύ λεπτό ζήτημα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα μας δοθούν τα δάνεια. Είναι σαφές από την ανακοίνωση του Eurogroup ότι δεν θα πάρουμε χρήματα με το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης, αλλά με υψηλότερο. Το ζήτημα είναι πόσο υψηλότερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο θα είναι ο μέσος όρος μεταξύ του τρέχοντος επιτοκίου της Ευρωζώνης και του επιτοκίου που θα πλήρωνε η Ελλάδα. Τα δάνεια που θα μας δοθούν θα έχουν πιθανότατα διάρκεια τριών με πέντε ετών. Οσο για το πότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κ. Λαγκάρντ πρότεινε να ενεργοποιείται όταν το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας υπερβαίνει προκαθορισμένο όριο. Φυσικά το όριο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_17/03/2010_394340
__________________
Δείχνει πιο στέρεο.
Πάμε να δούμε λίγο το επιτόκιο, στοιχεία από FT και μιλάμε για τα δεκαετή.
Βλέπω στοιχεία για 10 μόνο χώρες, που σήμερα 17/3/2010 έχουν μέσο όρο 3.85% - η Γερμανία είναι στο 3.13%. Η Ελλάδα είναι στο 6.18%, οπότε ο μέσος όρος των 10 και της Ελλάδας είναι 5.02%.
Δυστυχώς είναι στο όριο του 5%.
Το θετικό είναι είμαστε περί το 5% - θα μπορούσαμε να είμαστε περί το 5.5%. Στη περίπτωση που το 10ετές μας πέσει περί το 5.7% τότε ο μέσος όρος θα είναι περί το 4.8%.
Συνεπώς, έτσι όπως έχουν τα πράγματα και δεν νομίζω ότι μπορούν να αλλάξουν μέχρι τις 25/3/2010, ότι κάτω από 5% είναι κέρδος και νίκη.
Ότι, πάνω από το 5%, προς το 5.5% είναι ήττα.
υ.γ. "νίκη" "ήττα" είναι λέξεις που έχουν χάσει τη σημασία τους πια... Άκου "νίκη" το 5%...
υ.γ.2. Γαλλία-Λουξεμβούργο-Ελβετία και ΗΠΑ οι επικρατέστεροι να μας δανείσουν - εκτίμηση δική μου. Οι ΗΠΑ θα είναι κάτι πραγματικά απίστευτο και εξωπραγματικό να μας δανείσουν αλλα έχουν μηχανές εκτύπωσης. Και εν γίνει θα το μάθουμε πιο μετά.
υ.γ.3. Ιρλανδία: Υπερκαλύφθηκαν οι εκδόσεις του 6ετούς και του 10ετούς ομολόγου
Έκδοση: 10ετές ομόλογο Κουπόνι: 4,5%
Ύστερα από την είδηση και το κουπόνι της Ιρλανδίας, το 5% μοιάζει όντως καλό deal. - ισχύει το υ.γ.1.
No comments:
Post a Comment