31.3.10

Σύσταση Κομισιόν για άμεσες μεταρρυθμίσεις

Επιδείνωση των σημαντικών οικονομικών ανισοτήτων και διεύρυνση του χάσματος στην ανταγωνιστικότητα είναι μερικές από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τις 16 χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Κομισιόν η οποία υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων.

Στην τριμηνιαία της έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη συντελείται υπό συνθήκες αυξημένου κινδύνου, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας. «Δεδομένου ότι η απογοητευτική προοπτική της αγοράς εργασίας υπονομεύει τη ζήτηση και ότι πολλές από τις αναπτυξιακές δυνάμεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα, η δυναμική της ΕΕ εξακολουθεί να είναι αμφίβολη», αναφέρει η έκθεση.

Η είσοδος του ευρώ έχει οδηγήσει σε μεγεθυνόμενες αποκλίσεις σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας μεταξύ κρατών μελών όπως, για παράδειγμα, μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας ή της Ισπανίας. Το αποτέλεσμα είναι στις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες να παρατηρείται διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την ώρα που άλλοι εταίροι τους παρουσιάζουν πλεονάσματα, τονίζει.

«Μπορεί η κρίση έχει επιφέρει άμβλυνση των διαφορών σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου στη ζώνη του ευρώ, αλλά όσον αφορά στις υπάρχουσες αποκλίσεις ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών μελών έχει σημειωθεί ελάχιστη διόρθρωση», επισημαίνει η Κομισιόν.

Οι χώρες οι οποίες έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους πρέπει να δρομολογήσουν άμεσα μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανακτήσουν τα προηγούμενα επίπεδα, υποστηρίζει. Αυτό ισχύει κυρίως για την Ελλάδα, η οποία έχει αποσπάσει υπόσχεση για βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών της.

«Ειδική περίπτωση η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, καθώς χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από μεγάλα και μόνιμα δημοσιονομικά ελλείμματα και παρατεταμένη απώλεια ανταγωνιστικότητας», υπογραμμίζει η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει ότι χρειάζεται στενότερη οικονομική συνεργασία για αποφυγή νέων κρίσεων στο μέλλον.

«Η κρίση κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης», αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «με τη συντονισμένη και φιλόδοξη ανταπόκριση θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες δημοσιονομικής προσαρμογής και θα βελτιωθούν σημαντικά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης».

Ερωτηθείς σχετικά με τα αυξημένα spread των ελληνικών ομολόγων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εκτίμησε ότι η δημιουργία ενός «διχτυού ασφαλείας» για την Ελλάδα θα καθησυχάσει τις αγορές.

«Οι (ελληνικές) προσπάθειες, η στήριξη και η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ… θα συμβάλλουν σταδιακά στο να πεισθούν οι αγορές. Κανείς δεν περιμένει να γίνει αυτό σε μια μέρα», δήλωσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1797132

No comments: