29.3.10

Έως 11 δισ. ευρώ το δικαίωμα εκταμίευσης της Ελλάδας από το ΔΝΤ

Η ποσόστωση δανεισμού της Ελλάδας στο ΔΝΤ αντιστοιχεί σε 1,25 δισ. δολάρια, ωστόσο έχει δικαίωμα να εκταμειύσει ποσό 10 έως 12 φορές πάνω από την ποσόστωση της, δηλαδή μέχρι 15 δισ. δολάρια ή 11,18 δισ. ευρώ.

Ποσόστωση είναι το ποσό που ένα κράτος μέλος του ΔΝΤ καταβάλλει στα ταμεία του διεθνούς οργανισμού.

Συνολικά, το ποσό που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ μπορεί να ανέλθει ακόμα και μέχρι τα 22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δηλώσει αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού.

Το επιτόκιο που δανείζει το ΔΝΤ δεν είναι πάγιο για όλους, αλλά διαφέρει κατά περίπτωση. Για διάστημα 3 μηνών είναι 1,25% και για 1 έτος 5%, ειδικά στην περίπτωση των λεγόμενων τραβηχτικών δικαιωμάτων όπως χαρακτηρίζονται.

Αν η Ελλάδα πάρει δάνειο από το ΔΝΤ, αυτό θα δοθεί σε δόσεις, με επιτόκιο 1,25% για την πρώτη δόση και 2% για τις επόμενες.

Στελέχη του ΔΝΤ, σε ανεπίσημες δηλώσεις του στον Τύπο, εκτιμούν ότι το επιτόκιο που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ θα είναι της τάξεως του 2,5% έως 3%.

Την περασμένη Παρασκευή, σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ είπε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Και όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, το Ταμείο είναι πάντα έτοιμο να εξετάσει αίτημα κράτους-μέλους για οικονομική βοήθεια».

Newsroom ΔΟΛ

No comments: