31.3.10

Merrill Lynch: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

Παρότι «η Οδύσσεια της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει», η Merrill Lynch υποστηρίζει σε σημερινή της έκθεση ότι παρά τις ατέλειές της, η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική θέση από άλλες αγορές, προτρέποντας τους επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις τους στη Γηραιά Ηπειρο.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η απευθείας προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν είναι εφικτή και ότι η βέλτιστη λύση είναι η εκπόνηση κοινού προγράμματος βοήθειας της χώρας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, σε περίπτωση που τα spread των ελληνικών ομολόγων εκτιναχθούν σε απαγορευτικά επίπεδα.

Υψηλό χαρακτηρίζει, ωστόσο, τον κίνδυνο νέας κλιμάκωσης της αβεβαιότητας στις αγορές, δεδομένου ότι δεν έχει παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια ακόμη στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη των αναλυτών της Merrill Lynch, η Ευρώπη κινείται ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, καθώς, από τη μία προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές παρέχοντας δίχτυ προστασίας στην Ελλάδα, και από την άλλη αφήνει τη χώρα να ταλανίζεται υπό τις πιέσεις των αγορών προκειμένου να πειθαρχήσει στο δημοσιονομικό της πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει τρεις μάχες: πρώτον, αποτελεσματική υλοποίηση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, δεύτερον, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και, τρίτον, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Εκτιμά, ωστόσο, ότι τα δυσκολότερα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, παρότι προειδοποιεί η χώρα θα παραμείνει ευάλωτη όσο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διεθνών αγορών.

Με βάση τις εκτιμήσεις της, η πορεία που έχει χαράξει η Ελλάδα θα την οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο δημοσιονομικό διασφαλίζοντας τη σταθεροποίηση του επιπέδου δημόσιου χρέους, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υλοποιηθούν επακριβώς τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1797102

No comments: