29.3.10

Σε υψηλότερες τιμές συνεχίζουν να πωλούν βενζίνη παρά την επιβολή πλαφόν

Έξι ημέρες μετά την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και παρά τις εξαγγελίες των αρμοδίων για ελέγχους και επιβολή προστίμων, μερίδα πρατηριούχων σε 6 από τους 8 επίμαχους νομούς συνεχίζει να το αγνοεί.

Συγκρίνοντας τις ανώτατες τιμές που δημοσιεύονται καθημερινά στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών με τις τιμές πλαφόν που ίσχυαν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προκύπτει ότι οι πρώτες ήταν υψηλότερες μέχρι και 5 λεπτά το λίτρο.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι της Πρέβεζας, με την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή για τον νομό να είχε οριστεί στα 1,477 ευρώ, αλλά κάποιοι πρατηριούχοι να πωλούν απλή αμόλυβδη προς 1,529 ευρώ/λίτρο.

Ανάλογη εικόνα υπήρχει και σε άλλους 5 από τους 8 νομούς (πλην Ρεθύμνου και Χανίων, τους μόνους που σχεδόν συμμορφώθηκαν απόλυτα).

«Ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις 8 νομαρχίες περιμένουμε ότι θα έχουμε σήμερα» λέει στα Νέα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος την Παρασκευή απέστειλε επιστολή, ζητώντας «να ελέγχουν καθημερινά τις τιμές λιανικής, καθώς και χονδρικής στις οποίες αγοράζουν τα πρατήρια, ει δυνατόν με επιτόπια έρευνα.

Στην επιστολή καλεί τις νομαρχίες να ενημερώσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού αν διαπιστωθούν εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης, δηλαδή να πωλούν όλοι στην ίδια τιμή, ειδικά όταν προ της επιβολής πλαφόν πωλούσαν σε τιμές χαμηλότερες της ανώτατης.

Με βάση τα στατιστικά του Παρατηρητηρίου Τιμών, η μέγιστη τιμή και το πλαφόν την κυριακή είχαν ως εξής: Δωδεκάνησα: τιμή πλαφόν 1,517 ευρώ, πραγματική μέγιστη τιμή 1,56 ευρώ (4,3 λεπτά διαφορά). Φωκίδα: πλαφόν 1,490 ευρώ, μέγιστη τιμή 1,528 (απόκλιση 3,8 λεπτά).

Θεσπρωτία: πλαφόν 1,493 ευρώ, μέγιστη τιμή 1,519 ευρώ (2,6 λεπτά). Λασίθι: πλαφόν 1,543 ευρώ, ανώτατη τιμή αντλίας 1,558 ευρώ (1,5 λεπτά διαφορά). Ηράκλειο: πλαφόν 1,520 ευρώ και μέγιστη τιμή 1,535 ευρώ (1,5 λεπτά η διαφορά).

Κατά τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας οι τιμές με βάση το πλαφόν στους 8 νομούς θα είναι ελαφρώς αυξημένες κατά 1-2 λεπτά, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Σε σχέση, πάντως, με το περυσινό Πάσχα, οι οδηγοί εκτιμάται ότι θα πληρώσουν επιπλέον 20 ευρώ ένα ταξίδι από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη και άλλα 20 ευρώ για την επιστροφή, καθώς πέρυσι η απλή αμόλυβδη κόστιζε 0,92 ευρώ, έναντι 1,428 ευρώ το λίτρο φέτος.

Έτσι, από περίπου 75 ευρώ πέρυσι, η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή αναμένεται να κοστίσει φέτος πάνω από 110 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: