Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει περί τα 13 δισ. ευρώ επιπλέον σε τόκους για το χρέος (ομόλογα) που πουλάει φέτος, σε σχέση με το ποσό που θα κατέβαλε αν οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν παραμείνει στο προ της κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg και της Credit Agricole Corporate and Investment Bank.
Συγκεκριμένα, ο τόκος για τα τρία ομόλογα που εξέδωσε ηο ΟΔΔΗΧ φέτος (συμπεριλαμβανομένου και του 7ετούς τη Μ.Δευτέρα) θα ανέλθει στα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ αν είχαν διατηρηθεί τα spreads που επικρατούσαν στο διάστημα 2000-2008 το κόστος θα ανερχόταν στα 3,8 δισ. ευρώ.
Επίσης, η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με επιπλέον δαπάνες 18,9 δισ. ευρώ από τόκους για τις υπόλοιπες φετινές εκδόσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 9,4 δισ. ευρώ που θα χρεωνόταν αν επικρατούσαν τα προ της κρίσης επιτόκια.
Η Ελλάδα προέβη σε πώληση 5ετών τίλων 8 δισ. ευρώ στις 25 Ιανουαρίου με spread 381 μονάδων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, ενώ στις 4 Μαρτίου διέθεσε 10ετείς τίτλους, 5 δισ. ευρώ με spread 325 μονάδων βάσης έναντι των γερμανικών.
Τη Μ.Δευτέρα, 29 Μαρτίου, το Δημόσιο άντλησε 5 δισ. ευρώ με 7ετή ομόλογα και επιτόκιο 5,9%.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τον Μάιο ανέρχονται στα 11,6 δισ. ευρώ και στα 32 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Ιουνίου.
Οι ανάγκες του Απριλίου έχουν καλυφθεί. Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ακόμη ότι αναμένει υποχώρηση του spread «κάποια στιγμή εντός του καλοκαιριού» στα επίπεδα των 250 μονάδων βάσης.
SOS. Αφαίμαξη 13 δισ. € από τα spreads
«Καπέλο» 13 δισ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο μέσα στα επόμενα χρόνια εξαιτίας του υψηλού κόστους δανεισμού εντός του 2010 όπως προκύπτει από έρευνα του Bloomberg και της Credit Agricole.
Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό που αντιστοιχεί στο 5,5% του ΑΕΠ.
Η επιβάρυνση θα προκύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι εφέτος τα spreads έχουν εκτιναχθεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα .
Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το επιπλέον κόστος επιμερίζεται σε όλα τα επόμενα έτη που αντιστοιχούν στο χρόνο ζωής των ομολόγων (έως και 12 έτη μέχρι στιγμής).
Πιο αναλυτικά από την έρευνα προκύπτει πως οι τόκοι για τα τρία ομόλογα που έχουν εκδοθεί έως σήμερα φθάνουν στα 7,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών, το ποσό αυτό θα είχε διαμορφωθεί στα 3,8 δισ. ευρώ σε περίπτωση που τα spreads είχαν παραμείνει στα προ κρίσης επίπεδα.
Oπότε προκύπτει επιπλέον κόστος περίπου 4 δισ. ευρώ μόνον από τις τρεις αυτές εκδόσεις. Την ίδια ώρα οι αναλυτές εκτιμούν πως οι εκδόσεις ομολόγων που επίκεινται από σήμερα έως το τέλος του έτους πρόκειται να προσθέσουν στην Ελλάδα άλλα 18,9 δισ. ευρώ σε τόκους, ποσό διπλάσιο από αυτό που θα είχε επιβαρυνθεί η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή πρόσθετο κόστος για όσο διάστημα διαρκούν οι τίτλοι, της τάξης των 9 δισ. ευρώ.
Τα ιλιγγιώδη αυτά ποσά κάνουν επιτακτική την ανάγκη για αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού καθώς η συσσώρευση πληρωμών για τόκους και χρεολύσια υπονομεύει τη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Μόνον τη διετία 2011 ? 2012 η Ελλάδα καλείται να δανειστεί τουλάχιστον 130 δις. ευρώ από τις αγορές. «Η Ελλάδα χρειάζεται να ξεπεράσει το στάδιο της αναχρηματοδότησης και να ξεκινήσει να αναπτύσσεται αξιοπρεπώς για να μην μετατραπεί σε χιονοστιβάδα το χρέος αυτό», σχολιάζει στο Bloomberg ο κ. P.Chatwell, αναλυτής της Credit Agricole .
Εκτιμά δε πως η αγορά απογοητεύθηκε από την τελευταία έκδοση των 7ετών ομολόγων, η οποία όπως επισημαίνει δεν βρήκε τεράστια ανταπόκριση και αναμένει τα spreads να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα στο επόμενο διάστημα.
No comments:
Post a Comment