31.3.10

Στο επίπεδο-ρεκόρ του 7,5% ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γαλλία το 2009

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, το 2009, ανήλθε στα 144,8 δισ. ευρώ ή το 7,5% του ΑΕΠ, σύμφρωνα με όσα ανακοίνωσε τη Μ.Τετάρτη η γαλλική στατιστική υπηρεσία.

Αν και το έλλειμμα είναι ελαφρά χαμηλότερο από όσο προβλεπόταν, είναι το υψηλότερο που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα η Γαλλία και αισθητά πάνω από το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 80,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2008, εξαιτίας της μείωσης κατά 4,3% των δημοσίων εσόδων και της αύξησης κατά 3,8% των δαπανών.

Το κρατικό χρέος αυξήθηκε στα 1,49 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 77,6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής κυβέρνησης, το έλλειμμα θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, για να φθάσει το 8,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010. Από εκεί και πέρα, εκτιμά ότι θα αρχίσει να μειώνεται ώστε να υποχωρήσει στο στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται επίσης να αυξηθεί, σκαρφαλώνοντας στο 87,1% του ΑΕΠ το 2010.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που μεταδόθηκαν τη Μ.Τετάρτη από το ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, το 70% των Γάλλων αποδοκιμάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, ενώ μόνο το 27% των ερωτηθέντων διατύπωσε θετική γνώμη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο BVA, που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση, οι θετικές γνώμες είναι οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 26 και τις 27 Μαρτίου, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ήττα της κυβερνώσας γαλλικής δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: