27.3.10

Citi: Θετική αλλά αβέβαιη η χθεσινή λύση

Τις επιφυλάξεις της σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χθεσινής απόφασης των Ευρωπαίων όσον αφορά στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας εκφράζει σε σημερινή της έκθεση η Citi.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι ο όρος των Ευρωπαίων σύμφωνα με τον οποίο η λύση πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν «η χρηματοδότηση της αγοράς δεν θα επαρκεί» είναι ιδιαίτερα ασαφής. Επιπλέον, η προϋπόθεση ομόφωνης απόφασης των ευρωπαϊκών κρατών για την ενεργοποίηση του μηχανισμού καθιστούν αβέβαιη τη χρησιμότητά του.

Εάν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας δεν μειωθεί σημαντικά, η χώρα θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα στην προσπάθειά της να μειώσει το χρέος της, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, παρότι η Ελλάδα δεν θέλει να καταφύγει σε αυτή τη λύση και η Γερμανία δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη, ο μηχανισμός των Ευρωπαίων είναι πιθανό να τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υποστηρίζει ότι η χθεσινή απόφαση της ΕΕ περιορίζει τον κίνδυνο ρευστότητας της Ελλάδας και για το λόγο αυτό θεωρεί ότι αποτελεί μια θετική εξέλιξη μετά την αβεβαιότητα που έχει κατακλύσει τις αγορές την τελευταία εβδομάδα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1794901

No comments: