30.3.10

Π. Χριστοδούλου: Σταδιακά η αποκλιμάκωση των spreads

«Ήταν σημαντικό που βγήκαμε και θέλαμε και πήραμε το ποσό που θέλαμε. Θεωρώ ότι έτσι εφησυχάζονται οι αγορές. Το πακέτο της Ευρώπης είναι ένα αχρείαστο πακέτο αφού δε σκοπεύουμε ούτε θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Μόνοι μας θα βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας μας», σημείωσε ο γενικός διευθυντής Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η αποκλιμάκωση των spreads θα γίνει σταδιακά και μετά το Μάιο, αφού όλες οι αγορές ξέρουν ότι η Ελλάδα θα έχει αυξημένες ταμειακές ανάγκες μέχρι τότε, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου στο ρ/σ Θέμα 989.

«Ήταν σημαντικό που βγήκαμε και θέλαμε και πήραμε το ποσό που θέλαμε. Θεωρώ ότι έτσι εφησυχάζονται οι αγορές. Το πακέτο της Ευρώπης είναι ένα αχρείαστο πακέτο αφού δε σκοπεύουμε ούτε θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Μόνοι μας θα βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας μας. Αυτή τη φορά απαντήσαμε στις αγορές ότι βγήκαμε και σηκώσαμε τα λεφτά. Και εγώ θα ήθελα να είχα περισσότερες προσφορές. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε σταδιακά τους επενδυτές», είπε ακόμη ο κ. Χριστουδούλου.

Σημείωσε επίσης ότι «μετά το Μάιο θα μας μένουν 21 δις να δανειστούμε. Στους πρώτους 5 μήνες θα έχουμε πάρει το 60% με αυξημένα επιτόκια. Το 2011 μέχρι το 2013 θα έχουμε μεγάλες λήξεις. Κανείς δε λέει πως θα θέλαμε πιο άμεσο αποτέλεσμα. Σιγά σιγά θα κλείσουν και τα spreads. Αυτό εξαρτάται και από το πώς θα πάει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μπορούμε να πείσουμε, όχι να επιβάλλουμε. Το σημαντικό είναι να μη δανειζόμαστε πάνω από 6%. Μέχρι τέλος Μαΐου θα δανειστούμε άλλα 12 δις».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1796517

________________

Noμίζω ότι ο στόχος του 6% είναι χαμηλός αλλά δεν είναι δική του ευθύνη.

No comments: