17.3.10

Τώρα οικονομικά μαθήματα (!) περί ΔΝΤ και λοιπά... από την Ουγγαρία

ZZ

Η κατάσταση επιδεινώνεται και οι δραματικές ημέρες διαδέχονται η μία την άλλη για την ελληνική οικονομία... Εάν η Ελλάδα δεν ανήκε στη Ζώνη του Ευρώ, θα είχε ήδη προστρέξει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα είχε διαπραγματευθεί αποκλειστικά με τον διεθνή οργανισμό μια συμφωνία για άμεση οικονομική αρωγή –την οποία μας αρνείται ταπεινωτικά η Ε. Ε. – για να διασωθεί από τη χρεοκοπία, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ουγγαρίας, της Λεττονίας και της Ρουμανίας. Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα που προσέφυγε στο ΔΝΤ, μετά τη θυελλώδη κοινωνική έκρηξη στη Λεττονία και τη συνακόλουθη πολιτική κρίση.

Ωστόσο, η διχοστασία της κυβέρνησης Παπανδρέου για το εάν η Ελλάδα πρέπει να μείνει πιστή και να διεκδικήσει τον ευρωπαϊκό της ρόλο ή εάν πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ, σίγουρα οδηγεί στην απώλεια περαιτέρω κρίσιμου χρόνου για την αντιμετώπιση της εξοντωτικής για τη χώρα μας κρίσης. Η ολιγωρία της κυβέρνησης και οι διαφορετικές αντιλήψεις που εκφράζονται από το οικονομικό επιτελείο, είναι θλιβερή περίπτωση.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε χθες για το ουγγρικό οικονομικό μοντέλο! Ο Ούγγρος ομόλογός του Γκόρντον Μπαϊνάι θα του μίλησε για την αποτελεσματικότητα (!) των μέτρων του ΔΝΤ για τη διάσωση της πληγείσας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008-09 ουγγρικής οικονομίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των υποψηφίων του (υποψήφιο πρωθυπουργό) στις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές της 11ης Απριλίου, Ατίλα Μεστερχάζι.

Ο 41χρονος Ούγγρος πρωθυπουργός Γκόρντον Μπαϊνάι –πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας– ανέλαβε τον Απρίλιο του 2009 την ηγεσία της κυβέρνησης μειοψηφίας των Ούγγρων σοσιαλιστών, μετά τη δεινή αποτυχία της δεξιάς κυβέρνησης, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα τον Σεπτέμβριο του 2006 πρωθυπουργό Φέρεντς Γκιουρτσάνι. Ο κ. Γκιουρτσάνι εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί τότε, όταν οι Ούγγροι εξεγέρθησαν από τα ψεύδη του.

Τα ψεύδη του Φέρεντς Γκιουρτσάνι θα μπορούσαν να συγκαταλεγούν απλώς εις τα κατά συνθήκην. Κατά τη διατύπωση, όμως, του ιδίου (!), ήταν σκόπιμα και κατά συρροήν. Η μαγνητοφωνημένη ομολογία του «Λέγαμε ψέματα συνεχώς, τη μέρα, το βράδυ, τη νύχτα» πυροδότησε τις χειρότερες ταραχές της μετακομμουνιστικής περιόδου. Λίγο μετά τις εκλογές της 23ης Απριλίου του 2006, που του χάρισαν τη νίκη, ο κ. Γκιουρτσάνι ομολόγησε ότι είχε παραπλανήσει το εκλογικό σώμα ως προς την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και της επερχόμενης σκληρής λιτότητας. Η συζήτηση, κεκλεισμένων των θυρών, μαγνητοφωνήθηκε. Και κάποιος παρέδωσε την κασέτα στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης. Και επακολούθησε η «πιο μεγάλη και σκοτεινή νύχτα της Τρίτης Ουγγρικής Δημοκρατίας», όπως περιέγραψε ο δυτικός Τύπος.

Ποιος άφησε να διαρρεύσει η κασέτα με τις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις μεταξύ των σοσιαλιστών και του κ. Γκιουρτσάνι; Ο «Γκάρντιαν», αναφερόμενος τότε στη «γλοιώδη επικοινωνιακή πολιτική» του Ούγγρου πρωθυπουργού, επικαλείται αναλυτές «με σκέψη τόσο διεστραμμένη» ώστε να ισχυρίζονται ότι ο ίδιος τα «ξεφούρνισε», για να αποδείξει πόσο αποφασισμένος είναι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Επακολούθησε σάλος. Εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα, έσπασαν πεζοδρόμια στην πλατεία Ελευθερίας στη Βουδαπέστη, και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που προσπαθούσε να τους απωθήσει με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού μπροστά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Εκατόν πενήντα άτομα, μεταξύ τους 102 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν, όταν εκατοντάδες νεαροί διέσπασαν τις γραμμές της αστυνομίας και εφόρμησαν κατά του κτιρίου, όπου σύμφωνα με υπαλλήλους τα έκαναν γυαλιά-καρφιά. Ολοι είδαν στην περιβόητη «διαρροή» τη χρυσή ευκαιρία και έριξαν τον Γκιουρτσάνι. Αλλά η ομολογία πως ο ίδιος και το κόμμα του ψεύδονταν κατά συρροήν θυμίζει κουτί της Πανδώρας που άνοιξε στην Ουγγαρία με διασπορά δεινών και σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Αυτά...

No comments: