22.4.10

Τσεχία: "Ακριβό το τίμημα για την επιβίωση της Ευρωζώνης"

Το τίμημα για την επιβίωση του κοινού νομίσματος της Ευρώπης στον απόηχο της ελληνικής οικονομικής κρίσης θα είναι πολύ υψηλό, σύμφωνα με τον γνωστό ευρωσκεπτικιστή πρόεδρο της Τσεχίας Vaclav Klaus.

«Καθένας μπορεί εύκολα να υπολογίσει τη συνεισφορά του στην βοήθεια προς την Ελλάδα, διαιρώντας το ποσό που κάθε χώρα θα διαθέσει με τον πληθυσμό της Ευρωζώνης. Ωστόσο η μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης θα είναι πολύ πιο οδυνηρή», τόνισε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο της τσέχικης Econom.

Σύμφωνα με τον Klaus, που είναι φιλελεύθερος οικονομολόγος, «η διάλυση της Ευρωζώνης δεν αποτελεί πιθανή εξέλιξη. Ωστόσο το τίμημα για την επιβίωσή της συνεχίζει να αυξάνεται».

Το εν λόγω τίμημα θα καταβληθεί «για πολιτικούς λόγους» και ο πληθυσμός της Ευρωζώνης «ποτέ δεν θα μάθει το ακριβές ποσό», σημείωσε.

Ο Klaus επίσης τόνισε ότι «έως ένα βαθμό, το project της δημιουργίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έχει χρεοκοπήσει εδώ και πολύ καιρό. Ή, για να το πω πιο κομψά, δεν έχει επιφέρει τις επιθυμητές επιπτώσεις», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τσεχικού κράτους, η οικονομική ανάπτυξη των μελών της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες και οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν προστατεύονται από τις εξωτερικές αντίξοες οικονομικές αναταράξεις, σε αντίθεση με τα συμπεράσματα των, όπως τις αποκάλεσε, «μεροληπτικών» μελετών.

Σύμφωνα με Τσέχους οικονομολόγους, η εισαγωγή της Τσεχίας στο ευρώ το 2015 φαίνεται πως είναι ρεαλιστικός στόχος. Η Τσεχία στο παρελθόν εγκατέλειψε το 2009, το 2010 και το 2012 ως στόχους.

http://www.capital.gr/News.asp?id=951638

No comments: