22.4.10

"Παρακαλούν" για αναδιάρθρωση χρέους όσοι αγόρασαν ελληνικά CDS ύψους 8,3 δισ. δολαρίων

Τρίβουν τα χέρια τους όσοι αγόρασαν τα credit default swaps της Ελλάδας, διαβάζοντας τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που πλέον αναπαράγονται ευρέως από ξένα μέσα ενημέρωσης και εκθέσεις των επενδυτικών οίκων του εξωτερικού.

Η αναδιάρθρωση χρέους θα σημάνει σχεδόν αυτόματα την αποπληρωμή CDS (δηλαδή ασφαλίστρων έναντι του ενδεχομένου της χρεοκοπίας) ύψους περίπου 8,3 δισ. δολαρίων, επισημαίνει στο Bloomberg ο Peter Chatwell, στρατηγικός αναλυτής της Agricole CIB.

Η αποπληρωμή των CDS γίνεται εφόσον η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Swaps & Παραγώγων (International Swaps & Derivatives Association), που αποτελείται από traders και επενδυτές, αποφασίσει ότι η αναδιάρθρωση χρεών έχει λάβει χώρα. Η επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα μόνο εφόσον δεχτεί επίσημο αίτημα από κάποιον επενδυτή.

Αυτή τη στιγμή, στην αγορά υπάρχουν 3.488 ανοικτά συμβόλαια ασφάλισης του ελληνικού χρέους, συνολικής αξίας 8,3 δισ. δολαρίων. Τα CDS ασφαλίζουν έναντι της πιθανότητας χρεοκοπίας ενός εκδότη, επομένως, σε μία πιθανή στάση πληρωμών, όσοι έχουν στα χέρια τους τέτοια συμβόλαια δικαιούνται την πλήρη ονομαστική αξία των ομολόγων που έχουν ασφαλίσει.

Πάντως, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους έχουν οδηγήσει τα CDS πενταετίας στις 551 μονάδες βάσης, δείχνοντας ότι η αγορά υπολογίζει τις πιθανότητες στάσης πληρωμών της Ελλάδας στο 36%.

Η Ελλάδα είναι πιθανό να μειώσει ή να καθυστερήσει τις πληρωμές των ομολόγων της, καθώς διαπραγματεύεται το πακέτο διάσωσης με την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτίμησε η Goldman Sachs.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=83068

______________________

Πολύ χαίρομαι που κάποιος απάντησε με σαφήνεια στην ερώτησή μου!

No comments: