22.4.10

Πλήρως ελεγχόμενο το short selling ομολόγων

Εξαιρετικά μικρής σημασίας είναι οι συναλλαγές που γίνονται με τη μέθοδο των ανοιχτών πωλήσεων στην Ελληνική Δευτερογενή Αγορά Ομολόγων, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού όγκου συναλλαγών, όπως αποδεικνύεται από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι συναλλαγές που δεν διακανονίζονται στο Σύστημα Άυλων Τίτλων, κυμαίνονται σταθερά στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 0,4 έως 1,4% των πράξεων που διενεργούνται καθημερινά. Επομένως είναι προφανές ότι το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς ομολόγων, δείχνει ότι το περίφημο short selling στα ελληνικά ομόλογα «παίζεται» κυρίως σε ξένες αγορές και αποθετήρια όπου οι όγκοι είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι.

Χθες η Επιτροπή Εποπτείας των Βασικών Διαπραγματευτών, συνεδρίασε προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων και κυρίως τον πιο πρόσφορο τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς ομολόγων μετά τις ενστάσεις που προβάλουν οι ξένοι διαπραγματευτές για τα υποχρεωτικά repos που επιβάλει η ΤτΕ στο πλαίσιο του κύκλου εκκαθάρισης των συναλλαγών στο Τ+3.
Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, οι ξένοι primary dealers δηλώνουν ότι ο υποχρεωτικός δανεισμός σε καθημερινή βάση των ομολόγων που έχουν πωλήσει χωρίς να διαθέτουν, θα τους αποθαρρύνει από το να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ελληνικά ομόλογα, θα καταστήσει δυσκολότερη για τους πελάτες τους την επένδυση σε ελληνικά ομόλογα, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι με την άμεση απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας, όταν εμφανίστηκαν φαινόμενα short στις 7 Απριλίου, να καλύπτονται υποχρεωτικά οι θέσεις short σε ελληνικά ομόλογα ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμείς συναλλαγές στο τέλος κάθε ημέρας διακανονισμού, όσοι χρειάζονται να δανειστούν τα ομόλογα που έχουν πωλήσει χωρίς να κατέχουν μπορεί να επιβαρυνθούν ακόμη και με επιτόκια 10% - 15% συνεπεία των δημοπρασιών repos.

Oι ξένοι primary dealers επιθυμούν να μη γίνονται δημοπρασίες repos. Αν όμως η Επιτροπή εμμείνει στην απόφαση της, ζητούν το επιτόκιο του δανεισμού τους να καθοριστεί στο euribor συν 2%.
Παράλληλα, επιθυμούν η ΤτΕ να διαδραματίσει ρόλο γραφείου συμψηφισμού (clearing house), δρώντας ως ενδιάμεσος στις συναλλαγές (αγοραπωλησίες ομολόγων) των ξένων με τις ελληνικές τράπεζες, με τρόπο ώστε οι ξένοι να αποφεύγουν να συνδιαλλαγούν με όσες ελληνικές τράπεζες δεν έχουν «όρια» (lines).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, προς τα μέσα Μαΐου αναμένεται να υπάρξει συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων Ελλήνων και ξένων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤτΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος στις αγοραπωλησίες ομολόγων μεταξύ ξένων και ελληνικών τραπεζών χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί απολύτως καμία απόφαση.

http://www.capital.gr/News.asp?id=951253

No comments: