15.4.10

Fed: Μέτριος ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας

Πιο αναλυτικά, ο Μπεν Μπερνάνκι, έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

- Όσον αφορά την ανεργία στις ΗΠΑ, που το ποσοστό της έχει διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο μιας γενιάς (στο +9,8%), ο αξιωματούχος τόνισε ότι «αδιαμφισβήτητα είναι ένα θετικό γεγονός ότι και οι απολύσεις επιβραδύνονται και οι προσλήψεις επιταχύνονται». Δεν απέκρυψε, όμως, ότι χρειάζεται μεγαλύτερος αναπτυξιακός ρυθμός, για να ξεπεραστεί οριστικά η ανιούσα καμπύλη της ανεργίας στις ΗΠΑ. «Θα χρειαστεί ακόμα κάποιος καιρός για αυτό», τόνισε.

- Όσον αφορά την επιτοκιακή του πολιτική, που βέβαια «κατευθύνει» αυτήν των εμπορικών τραπεζών, ο κ. Μπερνάνκι προέβλεψε «μία παρατεταμένη παραμονή των ΗΠΑ στη σφαίρα των ακραία χαμηλών δανειακών επιτοκίων», που είναι σήμερα - και εδώ κι ένα 12μηνο--διαμορφωμένα στο εύρος Ο%-Ο,25%.

Πάντως, τόνισε ότι η επιτοκιακή πολιτική που ακολουθεί στην «κεφαλή» της Fed είναι η συνάρτηση των πορισμάτων του για την «παράλληλη» εξέλιξη «πληθωρισμού-ανεργίας-ανάπτυξης» και ότι «αν ένας από τους τρεις παράγοντες» της συνάρτησης «μεταβληθεί αισθητά, τότε η Fed άμεσα θα ανταποκριθεί».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τον χαρακτήρισε «ελεγχόμενο». «Διαχρονικός σκοπός μου είναι, να διαθέτει συνεχώς ρευστότητα η τραπεζική αγορά», υπογράμμισε τέλος στη σημαντική κατάθεση του στο Κογκρέσο ο κ. Μπεν Μπερνάνκι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

_______________________

Ο Μπεν κατεβάζει τους τόνους...

No comments: