31.5.10
ΕΚΤ: Νέα παρέμβαση για την απορρόφηση της ρευστότητας
Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει έκτακτη δημοπρασία (quick tender) την Τρίτη για να συγκεντρώσει προθεσμιακές καταθέσεις σταθερού επιτοκίου διάρκειας μιας εβδομάδας με ημερομηνία διακανονισμού στις 2 Ιουνίου.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει άλλη μια παρόμοια παρέμβαση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Στις 10 Μαΐου η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διενέργεια έκτακτων παρεμβάσεων προκειμένου να απορροφήσει τη ρευστότητα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
http://www.capital.gr/News.asp?id=980742
_________________________
Θυμίζει καθαρά πολιτικές FED!
Η λάθος στροφή της ευρωπαϊκής λιτότητας
Όμως, οι αισιόδοξοι ποτέ δεν ήταν και πολύ καλοί στις κρίσεις τους. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Ας δούμε γιατί:
Πρώτον, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητα, όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν το ίδιο παλιό τους λάθος γιατί προσπαθούν να την επιτύχουν με μείωση δαπανών και αύξηση φόρων και μάλιστα πριν η οικονομία ανακάμψει. Στις ΗΠΑ συζητείται η δημιουργία ενός επιπλέον πακέτου στήριξης ώστε η οικονομία να μη χάσει το momentum ανάκαμψής της. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι "καταρρακώνουν" την ανάκαμψη πριν καν αυτή εμφανιστεί. Τα πρόωρα προγράμματα λιτότητας θα παρακωλύσουν την προσπάθεια μείωσης των χρεών, καθώς η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη.
Επιπρόσθετα, η Ισπανία και η Ιταλία οφείλουν να συνδυάσουν τη λιτότητα με διαρθρωτικές αλλαγές. Όμως, δεν φαίνεται τέτοια διάθεση στην Ιταλία. Στην Ισπανία προετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση του καθεστώτος που ισχύει στην αγορά εργασίας. Όμως, δεν φαίνεται ότι θα είναι η ορθή και δεν θα λύσει το πραγματικό πρόβλημα της διαιρεμένης και μη ευέλικτης αγοράς εργασίας της χώρας. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η εγχώρια κατανάλωση είναι αναιμική, η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο αύξησης φόρων.
Δεύτερον, το ευρώ έχει υποχωρήσει και μάλλον θα συνεχίσει να υποχωρεί. Όμως δεν είναι τέτοια η πτώση ώστε να λύσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της νότιας Ευρώπης. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο τουρισμός είναι η βασική εξαγωγική δραστηριότητα. Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν πρόκειται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας έναντι των άλλων κρατών της Μεσογείου, που επίσης χρησιμοποιούν το ευρώ. Για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι χωρών όπως η Τουρκία ή η Κροατία θα πρέπει η λίρα ή η κρούνα να ενισχυθούν έναντι του δολαρίου, κάτι που δεν ισχύει.
Προκειμένου μόνο η πτώση του ευρώ να μπορέσει να λύσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού Νότου, θα πρέπει να φθάσει σε εντυπωσιακό επίπεδο. Μόνο εάν το ευρώ αγγίξει τα 60 ή τα 80 σεντς του δολαρίου.
Τρίτον, παραμένουν οι ανησυχίες για το κατά πόσον το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας δεν θα θέσει όρους για την έγκριση του προγράμματος στήριξης των 750 δισ. ευρώ. Μπορεί να είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει την ετυμηγορία του, όμως υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας. Φοβάμαι, ακόμη, ότι το γερμανικό δικαστήριο θα δείξει ότι δεν συμφωνεί ιδιαίτερα με την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων.
Τέταρτον, η εκτίμηση ότι η κρίση προκλήθηκε από τους κερδοσκόπους δεν είναι και τόσο ορθή. Επίσης, μπορεί να καθυστερήσει την αναγκαία αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Εάν θεωρήσεις ότι για όλα φταίνε οι κερδοσκόποι, τότε η απαγόρευση του short-selling θεωρητικά θα λύσει το πρόβλημα. Έτσι θα ξεχαστεί η ανάγκη αλλαγών και στους κανόνες που διέπουν την ευρωζώνη.
Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει μία αμυδρή αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας, η οποία θα ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χάσουν την ευκαιρία να λύσουν τα προβλήματα σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Εκείνο που χρειάζεται η ευρωζώνη είναι ένας συνδυασμός στρατηγικής που θα βασίζεται στη στήριξη της ανάπτυξης και στην ταυτόχρονη ορθή δημοσιονομική προσαρμογή. Θα πρέπει να στηριχθεί η κατανάλωση στη βόρεια Ευρώπη, ούτως ώστε να υπάρξει και ισορροπία με την προσαρμογή του Νότου. Και σαφώς υπάρχει η ανάγκη ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης.
Όμως, οι κυβερνήσεις προτιμούν να κυνηγούν τους κερδοσκόπους και να εντυπωσιάζουν η μία την άλλη ανακοινώνοντας ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.
ΠΗΓΗ: FT.com
________________________________
Να γράψω κι εγώ ότι "χρειάζονται αυξήσεις μισθών και όχι μειώσεις";
Τέτοια έλεγε κι ο ΓΑΠ και είδατε που φτάσαμε...
Ας καταλάβουν τουλάχιστον ότι λίγος πληθωρισμός στο Βορρά θα κάνει τη δουλειά στο Νότο πιο εύκολη... έστω αυτή τη μαύρη δουλειά που εφαρμόζουν...
Πολύ ωραία η τιμή-στόχος για το ευρώ: $0.60.... ούτε το "νότιο ευρώ" δεν το δίνουν έτσι εύκολα τόσο! (αν και πέτυχα κάπου τα $0.50 για το "νότιο"...)
EFG: Ισχυρή η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
Αναλυτικότερα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG εξέδωσε σήμερα το δωδέκατο τεύχος της τριμηνιαίας της έκδοσης «Global Economic & Market Outlook». Σκοπός του είναι η ανάλυση της κατάστασης και των προοπτικών της διεθνούς οικονομίας και των αγορών, καθώς και η χάραξη νέων επενδυτικών στρατηγικών. Συγγραφείς της μελέτης είναι ο Σύμβουλος Οικονομικών Μελετών της Eurobank και Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος και οι Οικονομικοί Αναλυτές Όλγα Κοσμά, Μαρία Πρανδέκα και Βασίλης Ζάρκος.
Ισχυρή και διατηρήσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίστηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο με τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας σε ανοδική πορεία, την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται σε μηνιαία βάση κατά το τελευταίο έτος, ενώ το διεθνές εμπόριο, αφού υποχώρησε δραματικά κατά το πρώτο ήμισυ του 2009, να σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη από τον Ιούνιο του 2009.
Η Κίνα συνεχίζει να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς οι εισαγωγές της αυξάνονται σημαντικά και βοηθούν την παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει. Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από τα μέσα του 2009, καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η ιδιωτική κατανάλωση σημειώνει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Η ανάκαμψη της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης, καθώς και στην αντιστροφή της πτωτικής πορείας των αποθεμάτων.
Πιστεύουμε ότι οι δύο αυτοί παράγοντες θα εξασθενίσουν σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, οδηγώντας σε μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τα μέσα του έτους, προτού η ανάπτυξη επιταχυνθεί ξανά κατά το τέλος του 2010.
Κατά την άποψή μας, υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την αμερικανική οικονομία:
(α) Η ανοδική πορεία της εγχώριας ζήτησης πιθανόν να ανασταλεί καθώς η θετική συνεισφορά των δημοσιονομικών προγραμμάτων στήριξης και των αποθεμάτων θα εξασθενίσει, οδηγώντας σε επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
(β) Η σημαντική αύξηση της απασχόλησης που σημειώθηκε τους δυο τελευταίους μήνες ίσως αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο, όταν η κυβέρνηση σταματήσει να προσλαμβάνει εργαζομένους για την απογραφή του πληθυσμού (census).
(γ) Καθώς η δημοσιονομική κρίση στον ευρωπαϊκό νότο ενδέχεται να διασχίσει τον Ατλαντικό, το υψηλό χρέος των ΗΠΑ θα αποτελέσει ενδεχομένως ένα μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία και, όπως έδειξε η εμπειρία της χώρας μας, κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις αγορές, τις προσδοκίες των επενδυτών αλλά και την ιδιωτική κατανάλωση.
Η Ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό περίπου 1% το 2010, ενώ σημαντικές αποκλίσεις αναμένονται στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών. Η ανάκαμψη στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης κερδίζει έδαφος λόγω της αύξησης της εξαγωγικής δραστηριότητας, η οποία ωφελείται από την ισχυρή ανάκαμψη των αναδυόμενων οικονομιών και το αδύναμο ευρώ.
Αντίθετα, χαμηλότεροι ή και αρνητικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί αναμένονται στις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες εμφανίζουν μειωμένη ανταγωνιστικότητα και εφαρμόζουν σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Προκλήσεις και κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
α) Ανησυχία για εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης, εκτός από τις χώρες του «ευρωπαϊκού Νότου», στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεχομένως στις ΗΠΑ, χώρες όπου το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά. Η εξάπλωση της κρίσης θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις αγορές και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προκαλώντας αναζωπύρωση της πιστωτικής κρίσης και πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
Κατά την άποψή μας, ο κίνδυνος αυτός είναι περιορισμένος, καθώς οι δραστικές παρεμβάσεις των χωρών της Ευρωζώνης και της Ε.Κ.Τ. από κοινού με το Δ.Ν.Τ. έχουν ήδη μειώσει σημαντικά τα κόστη δανεισμού των χωρών-μελών με δυσχερή δημοσιονομικά, περιορίζοντας τον κίνδυνο ρευστότητας και τον κίνδυνο αυτό-εκπλήρωσης των κερδοσκοπικών επιθέσεων. Παράλληλα, η αυστηρή επιτήρηση των χωρών αυτών συντελεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
β) Αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης να στρέψουν την δυναμική του χρέους τους προς μια βιώσιμη κατεύθυνση. Δεδομένου ότι η χορήγηση βοήθειας υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις, η αυστηρότητα των μέτρων εγείρει ανησυχίες ότι τελικά τα μέτρα λιτότητας θα πλήξουν την ανάπτυξη.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης στις χώρες που πλήττονται από δημοσιονομικά προβλήματα αν πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να ενισχυθούν οι ξένες επενδύσεις, να εξορθολογιστεί το φορολογικό σύστημα, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας. Παρεμβάσεις στους τομείς αυτούς θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί παγκοσμίως την κινητήριο δύναμη για την έξοδο από την ύφεση.
Χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο διάστημα
Καθώς οι πιέσεις των αγορών για δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζονται, πιστεύουμε πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας στην οικονομική ανάκαμψη.
Η έξοδος από τη χαλαρή νομισματική πολιτική θα είναι σταδιακή, ώστε να αποτραπούν απότομες μεταβολές των επιτοκίων, οι οποίες πιθανόν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη και να προκαλέσουν αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μακροπρόθεσμα, οι κεντρικές τράπεζες των G3 αναμένεται να ανεχθούν υψηλότερο πληθωρισμό ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/586425/ArticleNewsWorld.aspx
___________________________
Πως να διαφωνήσει κανείς με το "και έτσι και γιουβέτσι";
Μακάρι να είχα - πλέον- το "θάρρος" να γράφω έτσι αισιόδοξα ;) όταν οι ειδήσεις που βγαίνουν είναι κάπως διαφορετικές...
Έξοδο Ελλάδας από το ευρώ προτείνει το CEBR
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Βρετανοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν τους Έλληνες υπουργούς πως δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την "παγίδα" χρέους χωρίς να υποτιμήσουν το νόμισμά τους ώστε να ενισχύσουν τις εξαγωγές. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα.
Μιλώντας το Σάββατο στην Αθήνα, ο διευθύνων σύμβουλος το CEBR, κ. Doug McWilliams, είπε: "Το να φύγει από το ευρώ θα σήμαινε πως το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 15%. Όμως, καθώς το εθνικό χρέος αποτιμάται σε ευρώ, αυτό θα αύξανε το χρέος από το τρέχον επίπεδο του 120% του ΑΕΠ στο 140% εν μια νυκτί". Έτσι, σύμφωνα με τον κ. McWilliams, "μέρος του πακέτου εξόδου από το ευρώ θα πρέπει να είναι και η μονομερής μετατροπή του χρέους στο νέο εγχώριο νόμισμα".
Σύμφωνα με τους "Times", ο κ. McWilliams χαρακτήρισε την κίνηση αυτή "ουσιαστικά αναπόφευκτη", τονίζοντας πως ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλα κράτη-μέλη. "Το μόνο ερώτημα είναι ο χρονισμός", πρόσθεσε.
"Το άλλο θέμα είναι η έκταση της μετάστασης της ελληνικής κρίσης. Η Ισπανία μάλλον θα αναγκαστεί να ακολουθήσει και ενδεχομένως και η Πορτογαλία και η Ιταλία, αν και η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι τόσο σοβαρή". Και πρόσθεσε: "Θα μπορούσε αυτό να είναι το τελευταίο σαββατοκύριακο για το ενιαίο νόμισμα; Πολύ πιθανό…".
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/586287/Article.aspx
Νέα επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης
Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Απρίλιο ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,5% το Μάρτιο και 4,2% το Δεκέμβριο.
Σε σχέση με το Μάρτιο του 2010, παρατηρήθηκε επιβράδυνση στην πιστωτική επέκταση τόσο προς τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά.
Χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρήσεων
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις παρουσίασε τον Απρίλιο του 2010 θετική καθαρή ροή 15 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2009: 446 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης παρουσίασε επιβράδυνση και διαμορφώθηκε σε 3,9% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2009: 5,1%).
Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον επισκοπούμενο μήνα παρατηρήθηκε επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλάδους με εξαίρεση τα «Λοιπά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα» όπου ο ετήσιος ρυθμός επιταχύνθηκε λόγω ενδο-ομιλικών κινήσεων. Ειδικότερα, με αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής κινείται η πιστωτική επέκταση τόσο προς τη βιομηχανία (Απρίλιος 2010: -1,7%, Μάρτιος 2010: -1,3%, Δεκέμβριος 2009: -3,5%), όσο και προς το εμπόριο (Απρίλιος 2010: -0,8%, Μάρτιος 2010: 0,5%, Δεκέμβριος 2009: 4,2%). Σχεδόν αμετάβλητος στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα παρέμεινε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης του κλάδου των κατασκευών (Απρίλιος 2010: 3,3%, Μάρτιος 2010: 3,4%, Δεκέμβριος 2009: 2,7%), ενώ σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης της ναυτιλίας (Απρίλιος 2010: 0,7%, Μάρτιος 2010: 2,3%, Δεκέμβριος 2009: 4,0%). Αντίθετα, με σχετικά υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αυξήθηκε και αυτό το μήνα η χρηματοδότηση των κλάδων «Λοιπών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων» (16,5%), «Τουρισμού» (7,9%), «Ηλεκτρισμού-Φωταερίου-Ύδρευσης» (20,5%), «Επικοινωνιών-Μεταφορών πλην Ναυτιλίας» (27,9%) και «Λοιπών» (6,3%).
Χρηματοδότηση των εγχώριων νοικοκυριών
Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά τον Απρίλιο του 2010 ήταν αρνητική 174 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2009: θετική ροή 115 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε περαιτέρω (Απρίλιος 2010: 2,5%, Μάρτιος 2010: 2,7%, Δεκέμβριος 2009: 3,1%).
Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική 18 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2010 (Απρίλιος 2009: θετική 133 εκατ. ευρώ), και o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε (Απρίλιος 2010: 3,3%, Μάρτιος 2010: 3,5%, Δεκέμβριος 2009: 3,7%).
Τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν καθαρή αρνητική ροή 151 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2009: θετική ροή 2 εκατ. ευρώ), και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους υποχώρησε περαιτέρω (Απρίλιος 2010: 0,6%, Μάρτιος 2010: 1,0%, Δεκέμβριος 2009: 2,0%).
Τέλος, η καθαρή ροή των "λοιπών" δανείων προς τα νοικοκυριά ήταν αρνητική, 5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2010 (Απρίλιος 2009: αρνητική ροή 20 εκατ. ευρώ), ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής τους επιταχύνθηκε σε 2,6% από 2,1% το Μάρτιο του 2010 (Δεκέμβριος 2009: -1,1%).
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1824028
_______________________
Πολύ φοβάμαι ότι τα νούμερα αυτά δεν παίζουν... πρόκειται για αναδιαρθρώσεις και ανακυκλώσεις δανείων... μια φάση που εξελίσσεται εδώ και καιρό...
Σε εξέλιξη λοιπόν το deflation.
Ισχυρότερους «σεισμούς», μετά την Ελλάδα, φοβάται ο Σμιτ
Επικρίσεις κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ για τους χειρισμούς της στην κρίση του ευρώ διατύπωσε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages - Anzeiger, ερωτηθείς αν η καγκελάριος Μέρκελ χειρίστηκε σωστά την ελληνική κρίση, απάντησε ότι αν ήταν ο ίδιος στη θέση της θα είχε τηλεφωνήσει αμέσως στον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί για να σχεδιάσουν μια κοινή στρατηγική και δεν θα έκανε μεγάλες ομιλίες χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους εταίρους του.
Η Μέρκελ έδωσε την εντύπωση ότι ήθελε να επιλύσει την κρίση μόνη της, πράγμα που προβλήθηκε πολύ στα ΜΜΕ, αλλά δραματοποίησε την κατάσταση, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι έχασαν πολύ καιρό γιατί δεν διαβουλεύθηκαν γρηγορότερα, παρότι τα στοιχεία της κρίσης ήταν γνωστά από τον Ιανουάριο και ήταν πολύ ανησυχητικά.
Το αργότερο, σύμφωνα με τον κ. Σμιτ, τον Φεβρουάριο θα έπρεπε να υπάρξει δράση για να αποτραπεί η επικράτηση των αγορών. Στο τέλος, όπως εκτιμά, όλοι έχασαν.
Σε ερώτηση εάν η καταιγίδα στην ευρωζώνη έχει περάσει, σημείωσε ότι υπάρχει τέτοια ελπίδα, αλλά μακροχρόνια τίποτα δεν έχει επιλυθεί, όσον αφορά στην ηγεσία και την καθοδήγηση της νομισματικής ένωσης.
Τέλος, ερωτηθείς εάν η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο, δήλωσε ότι η ελληνική κρίση αντιπροσωπεύει το πρώτο σεισμό μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και φοβάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι ισχυρότεροι σεισμοί, σκεπτόμενος την Ιρλανδία και την Ισλανδία.
Ν. Ρουμπινί: «Ασθενική» ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες
«Ευάλωτη» χαρακτήρισε την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας ο Νουριέλ Ρουμπινί, εξαιτίας των επίμονων προβλημάτων χρέους στα πλούσια κράτη και την ασθενική ανάκαμψη, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον κίνδυνο μακροχρόνιας ασθενικής ανάκαμψης και διψήφιων ποσοστών ύφεσης αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των προηγμένων κρατών, την ώρα που οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την υψηλή ανεργία, επισήμανε ο δρ Ρουμπινί.
«Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα παραμείνουν αρνητικές σε κάποιες προηγμένες οικονομίες. Οι αποταμιεύσεις θα πρέπει να αυξηθούν γρηγορότερα από την κατανάλωση τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη θα προχωρήσει με ασθενικούς ρυθμούς», επισήμανε ο καταξιωμένος οικονομολόγος.
Οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να αποσύρουν τα πακέτα οικονομικών κινήτρων προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία φουσκών στον κλάδο των ακινήτων με κίνδυνο «υπερθέρμανσης» στις ατμομηχανές της ανάπτυξης στον αναδυόμενο κόσμο, τις λεγόμενες οικονομίες «BRIC» –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί.
Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Βραζιλίας εμφανίζει σημάδια «υπερθέρμανσης», τόνιζε στους παρευρισκόμενους σεμιναρίου στο Σάο Πάολο ο διακεκριμένος οικονομολόγος που ηγείται της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων RGE Monitor.
Παραιτήθηκε ο Γερμανός πρόεδρος
Την παραίτησή του υπέβαλε, με άμεση ισχύ, ο Γερμανός πρόεδρος Χορστ Κέλερ, λόγω των έντονων επικρίσεων που δέχτηκε μετά από σχόλια που έκανε σχετικά με τη στρατιωτική δράση της χώρας.
O Κέλερ, που εξελέγη πέρυσι για μια δεύτερη θητεία, είχε δηλώσει ότι μια χώρα όπως η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές εμπόριο, πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να χρειάζονται στρατιωτικές επεμβάσεις για την προάσπιση των γερμανικών συμφερόντων.
«Λυπούμαι που τα σχόλιά μου οδήγησαν σε παρεξήγηση σχετικά με ένα σημαντικό και δύσκολο ερώτημα για το έθνος», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
___________________________
Α πα πα πα πα...
Τρίμηνο δοκιμασίας με σκληρά "stress tests" από την ΤτΕ
- Η ΤτΕ θα εντείνει την εποπτεία των χρηµατοπιστωτικών συστηµάτων και θα αυξήσει τους διαθέσιµους πόρους για την εποπτεία. Αυτό περιλαµβάνει αύξηση της συχνότητας και της ταχύτητας υποβολής στοιχείων και περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωµένου πλαισίου για συχνούς ελέγχους ακραίων συνθηκών, τα γνωστά «stress tests». Στο ίδιο σηµείο µάλιστα προβλέπεται ότι θα χορηγηθεί ισχυρή νοµική προστασία στο προσωπικό της ΤτΕ για να µπορεί να εκτελεί χωρίς πίεση τους ελέγχους.
- Σε κάθε περίπτωση που οι εποπτικές Aρχές αξιολογούν ότι υπάρχει πιθανότητα το κεφάλαιο µιας τράπεζας να πέσει κάτω από το επαρκές επίπεδο, οι µέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν άµεσα νέο κεφάλαιο ή να λαµβάνουν προσωρινά κεφάλαιο από το ΤΧΣ. Αν στη συνέχεια οι µέτοχοι δεν µπορούν να αποπληρώσουν το ΤΧΣ, τότε µπαίνουν αµέσως σε καθεστώς αναδιάρθρωσης από το Ταµείο.
- Εντατικοποιείται η επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων µε τις εποτπικές Aρχές των χωρών της ΝΑΕ για να εκτιµηθεί ο πραγµατικός κίνδυνος και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Το πλαίσιο αυτό, σύµφωνα µε τα όσα συζητούνται το τελευταίο δεκαήµερο στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες «να κινηθούν δραστήρια µέσα στο επόµενο τρίµηνο και να έχουν βρει λύσεις µεταξύ τους αν δεν θέλουν να τις βρει το ΤΧΣ γι’ αυτές».Η ατµοµηχανή αυτής της επίσπευσης θα είναι τα stress tests τα οποία θα έχουν αυστηρές προϋποθέσεις όσον αφορά όχι µόνο την τρέχουσα αλλά –κυρίως– τη µεσοπρόθεσµη αυτάρκειά τους σε κεφάλαια για την αντιµετώπιση «ακραίων συνθηκών» στην οικονοµία… Από την ΤτΕ και τις αρµόδιες υπηρεσίες της τηρούν απόλυτη σιγή όσον αφορά το θέµα αυτό και παραπέµπουν στις δηλώσεις Προβόπουλου και Παπακωνσταντίνου.
Πληροφορίες του "Κεφαλαίου" πάντως αναφέρουν ότι το πλάισιο των stress tests θα είναι τόσο αυστηρό που θα φέρει ακόμη και μεγάλες τράπεζες στην πόρτα του ΤΧΣ, αν δεν βρουν άμεση "λύση" οι μεγαλομέτοχοί τους. αυτό το γεγονός άλλωστε, έχει πολλαπλασιάσει τελευταία τις επαφές μεταξύ των τραπεζιτών.
Τα παζάρια μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών
Στο υπ. Οικονοµικών αντιµετωπίζουν το θέµα της αλλαγής του εγχώριου τραπεζικού χάρτη µε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κάµψη της οικονοµίας θα «χτυπήσει» στα αδύνατα σηµεία των ισολογισµών πριν από το τέλος του έτους. Στο κεντρικό τους σενάριο, όµως, η Εθνική Τράπεζα παραµένει ο άξονας γύρω από τον οποίο θα γίνουν οι βασικές αλλαγές. Αρµόδιο στέλεχος του υπ. Οικονοµικών παραδέχθηκε σε σχετική συζήτηση µε το «Κ» ότι «έχει νόηµα να συνδεθεί η Εθνική Τράπεζα µε µία από τις µεγάλες ιδιωτικές ...».
Στην ερώτηση του «Κ» αν έχει βάση το σενάριο που ακούγεται επίµονα τελευταία για τη σύνδεσή της µε την Τράπεζα Πειραιώς, η απάντηση ήταν ενδεικτική των προθέσεων: «Δεν μπορώ να το διαψεύσω, αλλά στην θέση σας... δεν θα πόνταρα σε αυτό». Αν η κατεύθυνση αυτή παραμείνει, τότε η Εθνική θα πρέπει να συνδεθεί με όποια από τις μεγάλες ιδιωτικές (Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Κύπρου κ.ά.) επιβιώσει από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς το πρόβλημα δεν είναι απλώς η συγχώνευση, αλλά η «βιωσιμότητα» του νέου σχήματος στις αντίξοες συνθήκες των επόμενων ετών.
Όσες από τις ιδιωτικές τράπεζες βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο από τα stress test, θα πρέπει να βρουν διέξοδο σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τους μεγαλομετόχους τους είτε από νέους επενδυτές – αγοραστές. Διαφορετικά θα πρέπει να παραδώσουν το management στα στελέχη του ΤΧΣ...
Όλες αυτές οι «κουβέντες» δεν ξεπερνούν όμως το όριο της φημολογίας. Το μόνο ισχυρό στοιχείο παραμένει η ανεπίσημα αναφερόμενη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να δει την Εθνική να συνδέεται με μια από τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αφού προηγηθεί η δοκιμασία των stress tests και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας...
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=3&id=980189&expand=1
Nowotny: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει τέλος στην κρίση κρατικού χρέους
«Ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν την ικανότητα να μετριάσουν την κρίση ρευστότητας, δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση κρατικών χρεών», δήλωσε ο Nowotny στο πλαίσιο τραπεζικού συνεδρίου που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας, Austrian National Bank, της οποίας είναι επικεφαλής.
Τόνισε τον παραλληλισμό ανάμεσα στην κίνηση της ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες και στα μέτρα που έλαβε μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008.
«Οι κεντρικές τράπεζες όντως παρείχαν σημαντική προσωρινή ανακούφιση… ωστόσο, οι κυβερνήσεις είναι αυτές που πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δημόσια οικονομικά θα γίνουν ξανά βιώσιμα σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο», σημείωσε ο Nowotny.
Τα σχόλιά του πραγματοποιούνται με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να «παίζουν» με το σύστημα που δημιούργησε η ΕΚΤ, όταν αποφάσισε να αγοράσει κρατικά ομόλογα στην αγορά για να αποτρέψει την κατάρρευση των αγορών. Η ΕΚΤ αγόρασε πάνω από 26 δισ. ευρώ ομολόγων στις πρώτες δύο εβδομάδες του προγράμματος.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος όγκος των αγορών αφορά ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών του ευρωπαϊκού νότου – της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας - καθώς και της Ιρλανδίας.
http://www.capital.gr/News.asp?id=980435
Θέσπιση διαδικασίας χρεοκοπίας προτείνει ο Α. Βέμπερ
Υπέρ της δημιουργίας αυστηρότερων κανονισμών για τον έλεγχο των κρατών-μελών της Ε.Ε. που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια τάχθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ, ενώ πρότεινε να εξεταστεί και η θέσπιση διαδικασίας χρεοκοπίας.
«Αναφορικά με τη στήριξη, είναι απαραίτητο να έχουμε διαδικασίες που να διασφαλίζουν ότι ένα κράτος-μέλος εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα και δεν αποδέχεται συνειδητά έναν κίνδυνο για την ένωση», αναφέρει ο Βέμπερ σε αντίγραφο ομιλίας του που θα εκφωνήσει σήμερα στο Mainz.
«Για την ενίσχυση των μέτρων αποτροπής τέτοιων περιπτώσεων, πρέπει να εξεταστεί μια διαδικασία για το ενδεχόμενο αδυναμίας εξόφλησης χρεών», πρόσθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823741
Παρωδία
Κάποιοι έχουν πάει στις δουλειές τους για να λέεν ότι πήγαν...
Κάποιοι καταγράφουν τις εξελίξεις για να λένε ότι τις καταγράφουν...
Κάποιοι παρακολουθούν γιατί αυτό κάνουν κάθε μέρα...
Και για τη σημερινή εγχώρια συνεδρίαση ισχύει το "γιατί δεν το κλείνουν;".
Κίνα: Φοβάται διπλή ύφεση διεθνώς
Σε ομιλία του σε Ιάπωνες επιχειρηματίες ο κ. Wen τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο, προσθέτοντας, όμως, ότι η συγκέντρωση υπερβολικού δημόσιου χρέους αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψη.
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ανακάμψει και πρέπει να εξετάσουμε την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης. Θεωρώ ότι θα ήταν μία πρόωρη και μη ορθή κίνηση», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός.
Προσέθεσε, δε, ότι «ορισμένες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα. Τελείωσε αυτό το φαινόμενο; Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζαμε στην αρχή. Ορισμένοι ρωτούν: υπάρχει φόβος διπλής ύφεσης; Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ως εκ τούτου θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/586320/ArticleNewsWorld.aspx
________________________
Εκτός από το W, φοβάται ότι το άνοιγμα της Κίνας σε ευρωπαϊκά ομόλογα είναι ικανά να τη σμπαραλιάσουν, όπως τα αμερικάνικα ομόλογα...
Επίσης, φοβάται ότι η ευρωπαϊκή αγοραστική δύναμη θα μειωθεί κι άλλο πριν ανακάμψει...
Trichet: "Δεν τυπώνουμε χρήματα"
"Με απλά λόγια: δεν τυπώνουμε χρήματα", τόνισε ο Trichet κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει πάνω από 26 δισ. ευρώ σε ομόλογα, κυρίως από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τις πρώτες δύο εβδομάδες στο πλαίσιο του προγράμματος "Securities Markets Program", σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ο Trichet σημείωσε ταυτόχρονα ότι παράλληλα με τις αγορές ομολόγων, η κεντρική τράπεζα αποσύρει από το σύστημα μέσω άλλων προγραμμάτων τα χρήματα που διέθεσε για την αγορά των ομολόγων από τις τράπεζες.
Επισήμανε παράλληλα ότι η ΕΚΤ συμφώνησε να προχωρήσει με τα έκτακτα προγράμματα με βάση και τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ότι θα αναλάβουν αποφασιστική δράση για να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματος.
"Είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυστηρά τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα", δήλωσε ο Trichet και πρόσθεσε: "Είναι στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων και μόνο που συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε με ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων στις αγορές χρεογράφων".
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι τα προγράμματα της ΕΚΤ μπορούν να αποτελέσουν μόνο μία προσωρινή λύση στα ειδικά προβλήματα ρευστότητας που εμφανίζουν οι αγορές. "Οι αγορές που πραγματοποιούνται στη δευτερογενή αγορά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακάμψουμε τη θεμελιώδη αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
http://www.capital.gr/News.asp?id=980316
__________________________
Δε δείχνει ότι θα μπορεί να το λέει για πολύ καιρό ακόμα...
ΕΚΤ: Υποχώρησε 0,1% ο δείκτης προσφοράς χρήματος M3
Ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών για το μέγεθος του M3, ο οποίος εξομαλύνει τις μηνιαίες διακυμάνσεις, υποχώρησε 0,2% σε ετήσια βάση.
http://www.capital.gr/News.asp?id=980344
Ευρωζώνη: Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο
Η εκτίμηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τα τελικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 16 Ιουνίου.
Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση αρμόδιας υπηρεσίας της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη τον Μάιο υποχώρησε στο επίπεδο των 98,4 μονάδων, από 100,6 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει αλλάξει την μεθοδολογία για την μέτρηση του συγκεκριμένου δείκτη και ως εκ τούτου η ακριβής σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα δεν είναι πλήρως δυνατή.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/586319/ArticleNewsWorld.aspx
Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Ιαπωνία
Το σοσιαλιστικό κόμμα αποχώρησε ύστερα από τη διαφωνία του για παραμονή αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κ. Yukio Hatoyama είχε αποπέμψει τον κ. Mizuho Fukushima, επικεφαλής των σοσιαλιστών και υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της χώρας, επειδή διαφώνησε ανοιχτά με τις κυβερνητικές επιλογές για τις αμερικανικές βάσεις.
Παράλληλα, βάσει δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα το σαββατοκύριακο, η δημοτικότητα του κ. Hatoyama και της κυβέρνησής τους έχει υποχωρήσει στο 17% και το ποσοστό των δυσαρεστημένων Ιαπώνων φθάνει στο εντυπωσιακό 70%.
Επιπρόσθετα, σε ποσοστό 57% οι πολίτες είναι αντίθετοι με την απόφαση για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Οκινάβα και μόλις το 27% εμφανίζεται υπέρ.
Σύμφωνα με το Associated Press, ασκούνται ισχυρές πιέσεις στον κ. Hatoyama να παραιτηθεί, εν όψει και τον εκλογών για την Άνω Βουλή της χώρας που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο.
Πάντως, παρά τα έντονα πολιτικά προβλήματα, ο δείκτης Nikkei κατόρθωσε να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά στη σημερινή συνεδρίαση, εμφανίζοντας κέρδη της τάξης του 0,49%.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/586257/ArticleNewsWorld.aspx
Μισθολόγιο παραγωγικότητας
Εντός του 2011 θα λειτουργήσει στην πλήρη εφαρμογή του το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα διαμορφώσει τις αμοιβές με βάση την παραγωγικότητα, με έντονους τους φόβους των εργαζομένων στο Δημόσιο, ότι θα επιφέρει νέο γύρο περικοπών των αμοιβών τους.
Αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες μισθών και συντάξεων του Δημοσίου θα κοινοποιεί από τον Ιούνιο και κάθε μήνα, στην τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της συμβατικής υποχρέωσης που απορρέει από το μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν και οι διαδικασίες για την κατάρτιση του νέου μισθολογίου, αλλά και της συγκρότησης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
Η δημιουργία του πλαισίου ελέγχου των μισθολογικών δαπανών θα γίνει με συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το μνημόνιο, από το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει την… πολυτέλεια παρέκκλισης.
Το ενδιαφέρον της τρόικας για το μισθολογικό κόστος πηγάζει από το γεγονός ότι οι μισθολογικές και οι συνταξιοδοτικές δαπάνες ξεπερνούν το 45% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού, και μάλιστα στην τελευταία δεκαετία υπερδιπλασιάστηκαν.
Η αρχή θα γίνει από τον επόμενο μήνα, στο τέλος του οποίου η τρόικα θα λάβει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στοιχεία για τη μισθοδοσία του ολόκληρου του δημόσιου τομέα, με λειτουργική κατηγοριοποίηση σε ονομαστικούς μισθούς και επιδόματα, που καταβάλλονται σε δημοσίους υπαλλήλους ανά υπουργείο και δημόσιο φορέα.
Επίσης το ΓΛΚ θα υποβάλει στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων, συνολικά και κατά υπουργείο και δημόσιο φορέα, θα υπολογίσει το μέσο μισθό σε επίπεδο συνολικών αποδοχών, δηλαδή συνολικά βασικός μισθός, παροχές και επιδόματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για στοιχεία τα οποία δεν είχε διαθέσιμα το υπουργείο Οικονομικών και έπρεπε κατόπιν πιέσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ να τα συγκεντρώσει.
Επίσης πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομικών (και στο παρελθόν) δήλωναν ευθαρσώς ότι δεν ξέρουμε πόσους υπαλλήλους απασχολεί το Δημόσιο και ποτέ δεν ανέθεσαν σε μια υπηρεσία ή μια ομάδα εργασίας την καταγραφή τους!
Η καταγραφή θα γίνει τώρα, αφού με υπουργική απόφαση θα γίνει απογραφή του προσωπικού στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ. Το προσωπικό που απογράφεται θα λαμβάνει τις πάσης φύσεως τακτικές ή έκτακτες αποδοχές, αποζημιώσεις και με οποιαδήποτε άλλη ονομασία αμοιβές, υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού από Ενιαία Αρχή Πληρωμής που θα συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μετά την ημερομηνία έναρξης καταβολής των πάσης φύσεως αποδοχών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής μέσω τραπεζικού λογαριασμού, θα απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η με διαφορετικό τρόπο καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών και εν γένει αμοιβών του πρώτου εδαφίου προς το προσωπικό του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.
Επίσης μπορεί να εντάσσεται στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής και το πάσης φύσεως προσωπικό των ΟΤΑ.
Οι αλλαγές
Το μνημόνιο είναι σαφές ως προς τη μορφή που θα λάβουν οι αλλαγές στο μισθολογικό τομέα του Δημοσίου. Προβλέπει συγκεκριμένα ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο ξεκινούν οι διαδικασίες «για την απλοποίηση του συστήματος πληρωμών ώστε να καλύπτει τόσο το βασικό μισθό όσο και όλα τα επιδόματα που αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και την εξασφάλιση ότι το νέο αυτό σύστημα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητά τους και τα καθήκοντα».
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2010, θα ολοκληρωθεί η ίδρυση μιας Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, πλήρως λειτουργικής, με στόχο να συγκεντρωθούν σε μία αρχή οι πληρωμές των μισθών προς τους δημοσίους υπαλλήλους σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει υποχρεωτικά μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωσή του θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό, αλλά και θα εξισωθούν οι αμοιβές μεταξύ των υπαλλήλων όλων των υπουργείων των ίδιων κατηγοριών.
Ταυτόχρονα όμως, το μνημόνιο προβλέπει και την καταβολή αποδοχών με βάση την παραγωγικότητα, αλλά χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί πώς θα μετράται η παραγωγικότητα. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσδιορισμό αμοιβών ανάλογα με τη θέση απασχόλησης και ανάλογα με την ειδικότητα, αλλά κινδυνεύει το νέο σύστημα να ξεφύγει από το νόημα του «ενιαίου μισθολογίου».
Πόσο κοστίζουν τα επιδόματα
Σημειώνεται ότι από τα δεκάδες επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα (ορισμένα μειωμένα κατά 20%), εκείνα με το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος είναι:
* Οικογενειακή παροχή που κοστίζει 240 εκατ. ευρώ
* Κίνητρο απόδοσης που κοστίζει 389 εκατ. ευρώ.
* «Ειδικά επιδόματα» (ΔΕΤΕ ΔΙΒΕΤ κ.λπ.), που κοστίζουν 534 εκατ. ευρώ.
* Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικών), που κοστίζει 722 εκατ. ευρώ.
* Επίδομα νοσοκομειακό και τροφής (νοσοκομειακοί), που κοστίζει 337 εκατ. ευρώ.
* Οι αποδοχές των δικαστικών ανέρχονται συνολικά (το 2010) σε 457 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βασικοί μισθοί είναι μόλις 189 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.
* Οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ κοστίζουν, το 2010, 819 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 484 εκατ. ευρώ αφορούν βασικούς μισθούς και το υπόλοιπο ποσό αφορά σε επιδόματα.
* Οι αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, φτάνουν σε 4,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,24 δισ. ευρώ, είναι οι βασικοί μισθοί και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823342
Τρόικα: Ναι στην δεύτερη δόση του δανείου, αμφίβολη η τρίτη
Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών φορέων της «Τρόικας», δηλαδή της ΕΚΤ και της Ε.Ε., οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο φαίνεται να διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την δεύτερη δόση (9 δισ. ευρώ) του δανείου των 110 δισ. ευρώ η οποία θα πρέπει να εκταμιευθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα όμως εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί (μείωση 40% του ελλείμματος στο α΄ τετράμηνο) οφείλεται σε ένα μίγμα μέτρων (περικοπές δαπανών και φορο-έσοδα) το οποίο δεν μπορεί να διατηρηθεί και στο δεύτερο εξάμηνο.
Η πολιτική ένταση και η διγλωσσία στο εσωτερικό της Κυβέρνησης αποτελούν βασικό παράγοντα αμφισβήτησης. Διαπιστώνεται επίσης ανεπάρκεια στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι η κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα θα επιτείνει τις δυσκολίες αποτελεσματικής είσπραξης των άμεσων και έμμεσων φόρων.
Στο πλαίσιο των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και θα αξιολογηθούν επιτόπου με την άφιξη του κλιμακίου της «Τρόικας» μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, εκτιμάται ότι η μεν δεύτερη δόση του δανείου θα είναι διαθέσιμη στις αρχές του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί το ίδιο για την τρίτη δόση με βάση την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής στο β΄ εξάμηνο του έτους.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό και η αποτελεσματικότητα ή μη των μέτρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς η λογική με την οποία έχει διαμορφωθεί το πακέτο των 110 δισ. ευρώ έχει ως βασικό της στοιχείο την επιστροφή της Ελλάδας σε δανεισμό από τις αγορές «το αργότερο μέσα σε 12 μήνες...».
Σε διαφορετική περίπτωση το «πακέτο» δεν επαρκεί για την κάλυψη των τρεχουσών δανειακών αναγκών. Αυτή άλλωστε είναι η βάση της φημολογούμενης προσφυγής σε αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους.
http://www.capital.gr/News.asp?id=980186
______________________________
Υπάρχει και ο λαός που μπορεί να δώσει τη λύση, via "καθαρών εκλογών"...
κάποιος γράφει:
Τρίτη δόση δεν θα πάρουμε λόγω μη τήρησης του προγράμματος σταθερότητας.Προς το τέλος του έτους θα ζητήσουμε αναδιαπραγμάτευση του χρέους.Είναι επίσης πιθανές εκλογές για την δημιουργία πλέον κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την εντολή αυτή.Εξαιτίας αυτής της τακτικής είναι πιθανή και η έξοδος από την ζώνη του ευρώ.με δημιουργία πιθανώς μιας ευρώπης δύο ταχυτήτων. Ο ένας κύκλος των ισχυρών ανεπτυγμένων, ο αλλος των ανίσχυρων υποαναπτύκτων με έν τοπικό νόμισμα και ευρώ, πληρωμές σε τοπικό, αποταμιεύσεις σε ευρώ.Υπάρχει και αυτό σαν ιδέα.Πάντως η τελική κατάληξη θα είναι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους της ελλάδος και πιθανώς και άλλων χωρών της ευρώπης.
Α. Ζερβός: Η ΔΕΗ δεν πουλά μονάδες, αποσύρει 5 "σαπάκια"
Ταυτόχρονα ο κ. Ζερβός, αναφερόμενος στις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα περί πώλησης μονάδων της εταιρείας στον ανταγωνισμό, τις χαρακτήρισε παραφιλολογία και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά δε μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ ούτε πρόκειται να πουληθούν παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης.
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=980160
________________________
Δεν ξέρω από που αντλεί αυτή του τη βεβαιότητα...
Το φυσικό αέριο έχει ενταχθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας σε ποσοστό 12,1%. Με φυσικό αέριο λειτουργούν οι Θερμοηλεκτρικοί Σταθμοί Κομοτηνής (496ΜW), Μεγάλου Λαυρίου (570ΜW), Μικρού Λαυρίου (180ΜW) και Αγ. Γεωργίου Κερατσινίου (360ΜW).
http://www.dei.gr/Default.aspx?id=952&nt=18&lang=1
Κόκκινος συναγερμός για τα έσοδα
Ο... εντονότερος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου από το μέτωπο των εσόδων προέρχεται από τις εισπράξεις του ΦΠΑ, οι οποίες στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%, ενώ ο ετήσιος στόχος με τα πρόσφατα μέτρα (διπλή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ) διαμορφώνεται στο 14,5%. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο να εισπράξει το ποσό των 13 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ το μήνα, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης.
Εκτός από την ύφεση, στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι και το «κίνημα των αποδείξεων», το οποίο στις αρχές του έτους βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, αρχίζει να φθίνει. Κι αυτό γιατί όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έχουν ήδη συλλέξει από τις αρχές του έτους τις αποδείξεις που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου, οπότε δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ζήλο τη συλλογή τους.
Από τον Ιούνιο τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αρχίσει να βγάζει χρήματα από τα ταμεία του, τουλάχιστον 480 εκατ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους, για να επιστρέψει στις επιχειρήσεις το ΦΠΑ που έχει παρακρατήσει από την αρχή του έτους. Μάλιστα, οι αγρότες θα εισπράξουν αυξημένες επιστροφές λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 7% στο 11%.
Αρνητικά είναι και τα μηνύματα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν αυτόν τον μήνα οι μεγάλες επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ, τράπεζες), καθώς δείχνουν ότι ο φόρος νομικών προσώπων είναι μειωμένος τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, όπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι απώλειες από το φόρο αυτό δεν αποκλείεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Ρυθμίσεις - έσοδα
Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ενίσχυση των εσόδων από:
1. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν εκκρεμότητες με την εφορία. Σήμερα λήγει κανονικά η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ από όσους είχαν «ξεχάσει» να τις υποβάλλουν ή είχαν υποβάλλει ανακριβείς δηλώσεις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση.
2. Την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που ισχύουν από αύριο 1η Ιουνίου (λουκέτα και ποινή φυλάκισης για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, επιτόπου πρόστιμα κ.λπ.).
3. Τη νέα αύξηση από την 1η Ιουλίου των συντελεστών ΦΠΑ και την επέκταση του φόρου σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ. από την ίδια ημερομηνία.
4. Την είσπραξη του ΕΤΑΚ και του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα έσοδα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Σε εκκρεμότητα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2008 και του 2009, κάτι που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει και η είσπραξη του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, αλλά και της σχετικής έκτακτης εισφοράς που φτάνει στα 680 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό μέχρι και σήμερα υπάρχουν 15.000 φορολογούμενοι στους οποίους δεν έχουν ακόμη σταλεί εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ για το έτος 2008. Αυτό, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, οφείλεται στους εξής λόγους:
Για 1.286 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μεν οριστικοποιηθεί τα εκκαθαριστικά αλλά θεωρήθηκαν «προβληματικά» και δεν απεστάλησαν, καθώς προέκυψαν πολύ υψηλά ποσά ΕΤΑΚ που θεωρήθηκαν αδύνατο να δικαιολογηθούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έλειπαν σημαντικά στοιχεία για τον ορθό υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων, όπως ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ).
Σε περίπου 5.000 ιδιοκτήτες εστάλησαν ειδοποιητήρια για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, αλλά αυτοί, για διάφορους λόγους, δεν τα παρέλαβαν.
Περίπου 5.000 ιδιοκτήτες για τους οποίους πραγματοποιήθηκε κανονικά η εκκαθάριση διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι είχαν αποβιώσει.
Για τους υπόλοιπους περίπου 3.700 διαπιστώθηκαν ακραίες τιμές μεγεθών από την εισαγωγή των στοιχείων, ενώ ορισμένοι ήταν προστατευόμενα μέλη που είχαν δηλωθεί ήδη από τους υπόχρεους.
Για όσους από τους παραπάνω φορολογούμενους υπάρχει υποχρέωση καταβολής ΕΤΑΚ για το έτος 2008 θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά το έντυπο Ε9 έτους 2008 έως και την 15η Ιουνίου 2010, προκειμένου να δηλώσουν από την αρχή σωστά την ακίνητη περιουσία τους. Για όσους απεβίωσαν υποχρέωση υποβολής εντύπων Ε9 έχουν οι κληρονόμοι.
Η υστέρηση των εσόδων σε αριθμούς
1,6 δισ. ευρώ τον μήνα πρέπει να μπουν στα Ταμεία των Εφοριών από την είσπραξη του ΦΠΑ για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί.
480 εκατ. ευρώ θα χρειάζεται το Δημόσιο κάθε μήνα έως το τέλος του έτους για την επιστροφή ΦΠΑ που έχει παρακρατηθεί στιςεπιχειρήσεις. Δεδομένου μάλιστα ότι ο συντελεστής αυξήθηκε στο 11% από το 7%, οι επιστροφές αυτές αναμένονται αυξημένες.
20% θα είναι μειωμένα τα έσοδα από τον φόρο νομικών προσώπων σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις.
Στον «αέρα» έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων
- Εκκρεμούν 15.000 ΕΤΑΚ του 2008.
- Για το ΕΤΑΚ του 2009 η ΓΓΠΣ έχει επεξεργαστεί 939.000 έντυπα Ε9.
- Με τα ΕΤΑΚ του 2009 η έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
- Αναμένεται η επιβολή του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Εισπράξεις ΦΠΑ
+0,3% αύξηση εσόδων πρώτο τετράμηνο έναντι
+14,5% του ετήσιου στόχου, (με τη διπλή αύξηση των συντελεστών)
5,9 δισ. εισπράχθηκαν στο πρώτο τετράμηνο
13 δισ. θα πρέπει να εισπραχθούν μέχρι τέλος του 2010
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=32411155
Απόβαση ελεγκτών του ΔΝΤ
Σε υπερ-υπουργείο θα μετατραπεί το υπουργείο Οικονομικών με εισήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που περιλαμβάνεται σε απόρρητη έκθεση για την Ελλάδα. Τα στελέχη του ΔΝΤ που ασχολούνται με τη χώρα μας σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα ξεκινήσουν τιτάνια, όπως χαρακτηρίζεται, προσπάθεια για να ελέγξουν τις δαπάνες και να μειώσουν το έλλειμμα.
Το «Εθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε ότι σε πρώτη φάση τρεις πολυμελείς ομάδες του Ταμείου αναμένεται να φτάσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Τα στελέχη του Ταμείου θα αναλάβουν τις υπηρεσίες που προβλέπει το συμβόλαιο το οποίο υπέγραψαν ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος. Η συμφωνία δεν επιδέχεται καμία αλλαγή δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματούχος του Ταμείου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της εφαρμογής και της υλοποίησης, όχι των διαπραγματεύσεων για αλλαγές».Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα φτάσει η ομάδα που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πολ Τόμσεν για να συγγράψει την «ενδιάμεση έκθεση». Ταυτόχρονα θα αφιχθούν τα στελέχη που προσφέρουν τεχνική βοήθεια και η ομάδα των αξιωματούχων που ασχολούνται με τις ελληνικές τράπεζες και το πρόγραμμα σταθερότητας. Είναι σημαντικό ότι στην απόρρητη έκθεση τονίζεται ότι στο ΔΝΤ δεν ανησυχούν για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα. Προστίθεται ότι τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί είναι υπεραρκετά και θα χρησιμοποιηθούν εφόσον χρειαστούν, ενώ αναφέρεται ότι το Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθενται να στηρίξουν περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που απαιτηθεί.
Ο αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σε επικοινωνία με το Ταμείο διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν επιχειρείται επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε κανέναν τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού.
Το Ταμείο σχεδιάζει σε συνεργασία πάντα με τον κ. Παπακωνσταντίνου τριετή προϋπολογισμό με στόχο να υπάρξουν σταδιακά «δεσμευτικές πολιτικές». Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα επιδιώξει να βελτιώσει τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και θα εισηγηθεί τρόπους μείωσης των δαπανών. Στην ομάδα του θα συμπεριλαμβάνονται.
Οι αρμοδιότητες
Στο Ταμείο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υπερ-υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ελέγχει τα πάντα. Σύμφωνα με αξιωματούχο «αποτελεί άμεση ανάγκη ο έλεγχος των δαπανών, ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ελέγχει γενική και κεντρική κυβέρνηση».
Δύο ειδικοί θα ελέγχουν έσοδα και δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ» η κυβέρνηση συμφώνησε ότι οι δύο τομείς θα υπαχθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του ΔΝΤ.
Το στρατηγείο
Οσο αναφορά το στρατηγείο των ελεγκτών του ΔΝΤ στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις προτάσεις:
Να εγκατασταθούν στο υπουργείο Οικονομικών ή στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ έχουν και την επιλογή να αναζητήσουν ανεξάρτητο χώρο.
Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν στην Αθήνα 50 στελέχη του ΔΝΤ. Ο αριθμός θα αυξάνεται σταδιακά όσο διαρκεί η εφαρμογή και η υλοποίηση του «Ελληνικού Προγράμματος».
Ο επικεφαλής
Ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στους πολλούς υποψηφίους ξεχωρίζει ο Μπομπ Τράα, ο οποίος γνωρίζει την ελληνική οικονομία και πραγματικότητα, ενώ διατηρεί εξαιρετική σχέση συνεργασίας με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο επικεφαλής και τα στελέχη που θα επιλεγούν να τον ακολουθήσουν, θα εγκατασταθούν στην Αθήνα. «Θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «πρωθυπουργεύων» εκ μέρους του Ταμείου», δήλωσε ενημερωμένη πηγή.
Για δαπάνες
Κίτρινη κάρτα σε 2 υπουργεία
Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές πληγές είναι ο νοσοκομειακός και ο ασφαλιστικός τομέας. «Δεν ελέγχονται οι δαπάνες» (στους δύο αυτούς τομείς) δήλωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι τομείς ανέβασαν στα ύψη το έλλειμμα».
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε κάθε ευκαιρία γίνεται έντονη κριτική για το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=13730950
Ιαπωνία: Χαμηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής
Χαμηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών αύξηση σημείωσε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, σημάδι ότι η οικονομική ανάκαμψη ενδέχεται να χάνει τη δυναμική της.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,3% από τον Μάρτιο, όταν είχε σημειώσει αύξηση 1,2%, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο.
Οι βιομηχανίες σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους με χαμηλότερο ρυθμό τον Μάϊο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, καταδεικνύοντας ότι προεξοφλούν τη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό. Την περασμένη εβδομάδα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη την οποία οδηγούν οι εξαγωγές δεν επεκτάθηκε στους καταναλωτές, καθώς η ανεργία αυξήθηκε τον Απρίλιο, οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν όπως μειώθηκαν και οι τιμές καταναλωτή.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823512
Fed: Πρωτεύοντας ο ρόλος της G20 στον χρηματοοικονομικό τομέα
Ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι τόνισε χθες πως η Ομάδα G20 έχει να διαδραματίσει έναν «βασικό» ρόλο για να εξασφαλισθεί η επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να αποτολμηθούν για την ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διευθυντική ικανότητα της Ομάδος των Είκοσι θα είναι βασική για να εξασφαλισθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις όχι απλώς θα είναι ισχυρές και αποτελεσματικές, αλλά επίσης θα είναι συντονισμένες και συνεκτικές μεταξύ των χωρών», τόνισε ο Μπερνάνκι σε ομιλία του στη Σεούλ, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στην Ουάσικγτον.
«Θα χρειασθεί μία βαθιά διεθνής συνεργασία για να ενισχύσουμε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και να διασφαλίσουμε πως οι οικονομικοί θεσμοί θα έχουν ρυθμισθεί φροντισμένα, με καλή κεφαλαιοποίηση, με διαφάνεια και πως οι ισολογισμοί τους θα εξασφαλίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη ρευστότητα», προσθέτει ο ίδιος.
Ο Μπερνάνκι απεύθυνε την ομιλία του λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20 στο Μπουσάν της Νοτίου Κορέας, στις 4 και 5 Ιουνίου.
Η G20, φόρουμ των αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, έχει δεσμευθεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα προκειμένου αυτό να διέπεται από κατάλληλες ρυθμίσεις που θα προλαμβάνουν την επανάληψη γεγονότων που παρατηρήθηκαν κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823499
ΟΟΣΑ: Δεν είναι απαραίτητες οι περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Ο κ. Τζορνό τόνισε ότι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι απαραίτητη, καθώς η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που είναι και το ζητούμενο, μπορεί επίσης να επιτευχθεί με αύξηση της παραγωγικότητας. Ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ τάσσεται ωστόσο υπέρ της θέσπισης μισθού κάτω του κατώτατου, ώστε να εισέρχονται πιο εύκολα στην αγορά εργασίας κάποιες ομάδες, όπως οι νέοι. Ο κ. Τζορνό είπε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους της χώρας μας σημαίνουν ότι ο στόχος για έλλειμμα 3% δεν είναι αρκετός για τη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να στοχεύει σε μηδενικά ελλείμματα ή και πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, μέχρι το χρέος να φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα.
Aπό την πλευρά του ο ειδικευμένος στην ευρωζώνη οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Σεμπάστιαν Μπαρνς, τάχθηκε «υπέρ των ισχυρότερων θεσμών για να εξασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία» εντός της ευρωζώνης, καθώς θεωρεί ότι «ένας από τους λόγους που βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν εφαρμοζόταν με αρκετά υπεύθυνο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια». Τόνισε ότι μπορεί να γίνεται πολύ λόγος τελευταία για τη δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης, ωστόσο το χρέος και το έλλειμμα συνολικά στην ευρωζώνη δεν είναι τόσο υψηλά όσο αυτά στις άλλες μεγάλες οικονομίες, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Αναφέρθηκε επίσης στην πτώση του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι είναι θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη, ιδιαίτερα για χώρες με μεγάλη εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση, όπως η Γερμανία, ή προβλήματα ανταγωνιστικότητας.
Κλοντ Τζορνό, οικονομολόγος ΟΟΣΑ και επικεφαλής των μελετών για την Ελλάδα
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες αν θέλει η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Τι είδους διαρθρωτικές αλλαγές είναι πιο σημαντικές;
«Υπάρχουν δύο είδη διαρθρωτικών αλλαγών. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και έχουν σχέση με τη βιώσιμη προσαρμογή του, προκειμένου να υπάρξει επαναφορά σε μία καλύτερη δημοσιονομική θέση με τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ανάμεσα σε αυτές είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, κάποιες αλλαγές του φορολογικού συστήματος, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής προϋπολογισμού που θα εποπτεύει το σχεδιασμό και την τήρηση του προϋπολογισμού, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, για παράδειγμα της υγείας και την παιδείας.
Οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν στο άλλο σκέλος των στόχων του ελληνικού προγράμματος που είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η ενίσχυση της παραγωγικότητας. Η προσαρμογή στον τομέα των τιμών δεν μπορεί να γίνει μέσω μιας υποτίμησης, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, ένας τρόπος είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας, που είναι χαμηλή στην Ελλάδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και της αγοράς προϊόντων. Η ιδέα είναι να γίνει πιο εύκολη η ζωή για τις επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν, να αναπτυχθούν, να οργανωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να προσλαμβάνουν πιο εύκολα κόσμο. Χρειάζεται ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε κατά νου μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η “τρόικα”: το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων που έχουν ζημιές, τη μείωση της γραφειοκρατίας στη δημιουργία επιχειρήσεων, καθώς και μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσει τον καταμερισμό της εργασίας και αφορούν τον τρόπο διαπραγμάτευσης της μισθοδοσίας, αποκέντρωση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων ή και η καθιέρωση μισθού κάτω του κατώτατου ώστε να βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά κάποιες ομάδες. Η ιδέα πίσω από όλα αυτά είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις σε τομείς όπου μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές ώστε να προσλάβουν περισσότερο κόσμο και να βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει, χωρίς να υπάρξει αποπληθωρισμός, που είναι κάτι που μπορεί να που μπορεί να συμβεί αν δεν έχουμε βελτίωση της παραγωγικότητας».
Ένα από τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με την έκθεση, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα είναι η «προσαρμογή των τιμών» που φαντάζομαι ότι σημαίνει μείωση των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν και οι μισθοί;
«Όχι απαραιτήτως. Το ζητούμενο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι η μείωση του κόστους της μονάδας εργασίας. Όταν γίνεσαι πιο παραγωγικός, ακόμα και αν δεν έχεις περικοπές στους μισθούς, θα βελτιώσεις και την ανταγωνιστικότητά σου. Πρέπει οι μισθοί να μην ανέβουν τόσο γρήγορα όσο η παραγωγικότητα. Αυτό σημαίνει συγκράτηση στους μισθούς, ίσως περικοπές στους μισθούς σε κάποιους τομείς. Για παράδειγμα η ιδέα θέσπισης ενός μισθού κάτω του κατώτατου επιτρέπει σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων να εισέλθουν στην αγορά εργασίας χωρίς να τους εμποδίζει το γεγονός ότι δεν είναι πολύ παραγωγικοί στην αρχή, για παράδειγμα οι νέοι. Είναι καλύτερο γι’αυτούς να μπορούν να μπαίνουν αρχικά με σχετικά χαμηλό μισθό αλλά να έχουν εργασία και σταδιακά να προοδεύουν. Όπως φαίνεται από διεθνείς έρευνες, ενσωματώνεσαι καλύτερα στην αγορά εργασίας αφού έχεις εισέλθει σε αυτήν. Οπότε δεν μιλάμε απαραιτήτως για περικοπές στους μισθούς, αλλά για διατήρηση των κερδών στην παραγωγικότητα ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι οι μισθοί δεν πρέπει να αναβαίνουν τόσο γρήγορα όσο η παραγωγικότητα».
Έχοντας αναφερθεί σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης;
«Φθάνει πολύ μακριά, αν κρίνουμε από αυτά που συμφωνήθηκαν με την “τρόικα”. Στα χαρτιά τουλάχιστον, πολύ μεγάλος αριθμός των συστάσεων που κάναμε παλιότερα για την Ελλάδα στον ΟΟΣΑ είναι στο πρόγραμμα. Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η εφαρμογή του. Εγώ δεν θα προσέθετα σε αυτή τη λίστα. H βασικότερη πρόκληση είναι το πρόγραμμα αυτό να εφαρμοστεί, και να εφαρμοστεί σχετικά γρήγορα. Περνάτε ένα σοκ τώρα λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά πρέπει να υπάρξει ένας εκ νέου καταμερισμός των πόρων της οικονομίας από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα αλλά προφταίνει κάποιες από τις αλλαγές που συνιστούσαμε εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και οι οποίες δυστυχώς δεν είχαν εφαρμοστεί».
Το ευρωπαϊκό πακέτο σωτηρίας που ανακοινώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες για την Ελλάδα, πιστεύετε ότι είναι αρκετό για να αποτρέψει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας;
«Ναι νομίζω ότι αυτό το πακέτο βρίσκεται εκεί για να δώσει χρόνο στην Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν. Η λογική του προγράμματος είναι να αποφευχθούν προβλήματα ρευστότητας και να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει επαρκή πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν αλλά ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί. Παρόλο που το έλλειμμα θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, το δημόσιο χρέος θα σταθεροποιηθεί στα μέσα της δεκαετίας, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσετε τις προσπάθειες για να επιστρέψουν τα δημοσιονομικά σας σε βιώσιμο δρόμο.
Το όριο του 3% στο έλλειμμα δεν είναι λοιπόν αρκετό για εσάς, ο στόχος θα πρέπει να είναι το μηδενικό έλλειμμα ή και το πλεόνασμα για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να δείτε το δημόσιο χρέος σας να μειώνεται και τις δυνατότητες ελιγμών σας να αυξάνονται. Τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμίσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς θα επιστρέψει και η ανάπτυξη, όλες αυτές οι προσπάθειες θα σας βοηθήσουν να προφτάσετε και να έχετε μια πιο ισχυρή οικονομία που θα βασίζεται σε θεμελιώδη μεγέθη πολύ καλύτερα από πριν».
Σεμπάστιαν Μπάρνς, οικονομολόγος ΟΟΣΑ για ευρωζώνη
Oι προβλέψεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ευρωζώνη είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξες από αυτές της Κομισιόν και κάνουν λόγο για αργή ανάκαμψη. Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει στην ύφεση η Ευρώπη και η ευρωζώνη;
«Προφανώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στις προβλέψεις που δημοσιοποιήσαμε χθες. Οι προβλέψεις μας είναι πιο αισιόδοξες από της Κομισιόν, κάτι που συνέβη και το περασμένο φθινόπωρο. Δεδομένων των όσων συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δει κανείς την πλήρη εικόνα, όταν υπάρχει τόσο πολύς θόρυβος. Οι κίνδυνοι στις προβλέψεις μας σημαίνουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο αργή, αλλά μπορεί να είναι και πιο γρήγορη. Τον τελευταίο χρόνο μάς εξέπληξε για παράδειγμα η ανάκαμψη σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες οικονομίες. Σημαντικός κίνδυνος στην άλλη κατεύθυνση είναι η ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και οι επιπτώσεις της στη ζήτηση. Οι προβλέψεις μας λαμβάνουν υπόψη μόνο μερικά από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί , τα επόμενα χρόνια αυτά μπορεί να έχουν ακόμα πιο αρνητική επίδραση στη ζήτηση. Σχετικά με τον κίνδυνο διπλής ύφεσης, είναι προφανώς μια πιθανότητα, αλλά δεν είναι το σενάριο πιο θεωρούμε πιο πιθανό».
Και για τους κινδύνους σε σχέση με το ευρώ [EUR=X] – πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν στα σενάριά σας;
«Όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία, λαμβάνουμε υπόψη μας το μεγαλύτερο μέρος της σημαντικής υποτίμησης που έχει ήδη λάβει χώρα. Αυτό υπό μια έννοια είναι καλό για την ευρωζώνη γιατί είναι πιθανό να αυξήσει την εξωτερική ζήτηση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είτε για χώρες έχουν μεγάλη εξάρτηση από αυτήν, για παράδειγμα η Γερμανία που υπέφερε πολύ λόγω της μείωσης της, είτε για χώρες που έχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Τώρα όσον αφορά το τι θα γίνει στο μέλλον, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθούν, οπότε εμείς έχουμε θεωρήσει δεδομένο ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, αν και αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί».
Θεωρεί ο ΟΟΣΑ ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εξαπλωθεί η ελληνική κρίση σε άλλες χώρες εντός της ευρωζώνης ή ακόμα και εκτός αυτής;
«Νομίζω ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα. Το ένα είναι η μεταδοτικότητα της ελληνικής κρίσης. Ήδη βλέπουμε κάποιες ενδείξεις, υπό την έννοια ότι τα γεγονότα στην Ελλάδα είχαν επιπτώσεις στα spread άλλων χωρών αλλά και στα μέτρα που έχουν ληφθεί από άλλες χώρες. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι υπάρχουν διάφορες χώρες στην ευρωζώνη, οι οποίες παρόλο που δεν βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, έχουν κάποιες ομοιότητες με την Ελλάδα. Άλλες χώρες μπορεί να έχουν να κάνουν με την απορρόφηση μεγάλων αναταράξεων στην αγορά κατοικίας ή την αντιμετώπιση της πολύ χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας. Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα προσαρμογής εντός της νομισματικής ένωσης. Ίσως μάλιστα η οικονομική προσαρμογή να είναι ακόμα πιο δύσκολη εντός της νομισματικής ένωσης παρά σε άλλες οικονομίες, καθώς υπάρχουν λιγότερα εργαλεία μακροοικονομικής προσαρμογής. Οπότε δεν είναι τόσο πολύ θέμα μεταδοτικότητας, αλλά ότι υπάρχουν μερικά παρόμοια προβλήματα και αλλού. Το θέμα έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να μιλάμε πολύ για τη δημοσιονομική θέση της ευρωζώνης, ωστόσο το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα συνολικά στην ευρωζώνη δεν είναι τόσο μεγάλα όσο αυτά της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι είχαμε μεγάλη συγκέντρωση χρέους στον ιδιωτικό τομέα, μετά είχαμε μία κρίση που οδήγησε σε πολύ απότομη μείωση των δανείων. Οι κυβερνήσεις έκαναν πολλά για να διατηρήσουν την οικονομική δραστηριότητα όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι αυξήθηκε ο δανεισμός του δημόσιου τομέα. Πολλές οικονομίες είχαν σε μεγάλο βαθμό εξάρτηση από αυτό για να διατηρήσουν τη ζήτηση και τώρα υπάρχουν ερωτήματα για το πόσο βιώσιμο είναι. Και εδώ, δεν είναι ζήτημα μεταδοτικότητας, αλλά υπάρχουν πτυχές του ίδιου ζητήματος που επιδρούν στις οικονομίες σχεδόν παντού».
Όλες αυτές οι αβεβαιότητες που υπογραμμίσατε δημιούργησαν μεγάλη αναστάτωση στις αγορές. Θεωρείτε ότι το πακέτο στήριξης του ευρώ ύψους 750 δις.ευρώ θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει αυτούς τους φόβους των αγορών;
«Διαφορετικές αγορές κινούνται με διαφορετικούς τρόπους από τότε που ανακοινώθηκε το πακέτο. Νομίζω ότι αυτό το πακέτο είναι μία πολύ σημαντική και σοβαρή συμβολή στη σταθεροποίηση των αγορών και βοηθάει πολύ στο να ανακτήσουν οι αγορές την εμπιστοσύνη τους σχετικά με τα δημοσιονομικά ζητήματα. Όπως είπα και νωρίτερα, η δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης δεν είναι ιδιαίτερα καλή αλλά ούτε και ιδιαίτερα κακή, αν και συγκεκριμένες χώρες της ευρωζώνης έχουν βρεθεί υπό μεγαλύτερη πίεση. Το πλαίσιο αυτό και η δέσμευση που ανέλαβαν οι χώρες της ευρωζώνης δείχνουν στις αγορές ότι υπάρχει πλέον ένας σοβαρός μηχανισμός. Υπάρχουν και άλλα θέματα στη διεθνή οικονομία που οδηγούν τις εξελίξεις στις αγορές τις τελευταίες ημέρες, αλλά νομίζω ότι το πακέτο βοήθησε πολύ».
Ένα άλλο ζήτημα που αναφέρετε στην έκθεση είναι η ευρωζώνη πρέπει επίσης να ενισχύσει τη θεσμική και λειτουργική αρχιτεκτονική της. Ποια είναι η γνώμη του ΟΟΣΑ για τα σχέδια για ενίσχυση του δημοσιονομικού συντονισμού εντός της ευρωζώνης;
«Ο στενότερος δημοσιονομικός συντονισμός ή τα καλύτερα δημοσιονομικά μέτρα και ιδιαίτερα η αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία είναι ζωτικής σημασίας. Ένας από τους λόγους που βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν εφαρμοζόταν με αρκετά υπεύθυνο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό ήταν πιο έντονο σε μερικές χώρες απ’ό,τι σε άλλες, αλλά γενικά τα έσοδα ήταν πολλά τα χρόνια πριν από την κρίση. Οι κυβερνήσεις αντί να εξοικονομήσουν ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους, ξόδευαν, και τώρα βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η καλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη είναι λοιπόν πολύ σημαντική για να αποφευχθεί αυτό. Την ίδια στιγμή, λόγω του πακέτου που ανακοινώθηκε για την Ελλάδα και το ευρώ υπάρχει ο κίνδυνος να νομίζουν οι χώρες ότι δεν χρειάζεται να διατηρούν μία καλή δημοσιονομική θέση. Οπότε και για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να λειτουργούν καλύτερα οι θεσμοί δημοσιονομικού ελέγχου, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών. Είναι ζωτική σημασίας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά η νομισματική ένωση, οπότε υποστηρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση. Απομένει να δούμε τι θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις. Αργότερα φέτος θα δημοσιοποιήσουμε έκθεση που θα αναφέρεται λεπτομερώς σε αυτά τα ζητήματα, αλλά είμαστε υπέρ των ισχυρότερων θεσμών για να εξασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1822651
30.5.10
5 βήματα για να μας στείλουν στη... β΄ κατηγορία της ευρωζώνης
1. Η «ελεγχόμενη χρεοκοπία» κατ΄ ουσίαν σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα εξόδου από τη σημερινή ευρωζώνη χωρών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Εκτιμάται ότι αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο του νέου πακέτου για την αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης που θα συνδυαστεί με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών-μελών, οι οποίες θα υπόκεινται σε κεντρικό έλεγχο και έγκριση.
2. Η ευρωζώνη δύο ταχυτήτων θα λειτουργεί ως εξής: Σύμφωνα με τον καθηγητή του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κ. Αιμίλιο Αυγουλέα «η ευρωζώνη δύο ταχυτήτων συζητείται ότι θα έχει στον σκληρό πυρήνα της το ευρώ ως νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών καθώς και ως εθνικό νόμισμα (legal tender).Οι χώρες της δεύτερης ταχύτητας θα έχουν παράλληλα το ευρώ ως νόμισμα εξωτερικών και εσωτερικών συναλλαγών,αλλά ταυτόχρονα θα διαθέτουν και το εθνικό τους νόμισμα (legal tender) προσδεδεμένο στο ευρώ.Η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος θα είναι κυμαινόμενη,έτσι ώστε να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητά του, με αντίστοιχη πτώση του βιοτικού επιπέδου των λαών τους (για τους οποίους τα εισαγόμενα προϊόντα θα είναι ακριβότερα)».
3. Οι χώρες της δεύτερης ζώνης θα βρίσκονται σε μόνιμη επιτήρηση. Θα ανήκουν «μεταβατικά» (θεωρητικώς, τουλάχιστον) στη δεύτερη ταχύτητα, ώσπου να κριθούν ικανές να προαχθούν στην πρώτη ταχύτητα. Τα κριτήρια εισαγωγής στον Α΄ Κύκλο θα είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που ίσχυαν ως σήμερα.
4. Για να συντελεστούν τα παραπάνω, θα χρειαστεί τροποποίηση της ιδρυτικής Συνθήκης της ΕΕ, είτε συνολικά είτε στο παράρτημα που αναφέρεται στην ευρωζώνη κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ομοφωνία. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η συζήτηση για μια «νέα ευρωζώνη» ίσως είναι πρόωρη, και πάντως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει η χώρα να υποστηρίξει με την ψήφο της την αλλαγή της Συνθήκης.
5. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν φέρεται να διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική για το πώς να απαντήσει στη συζήτηση που άνοιξαν οι Γερμανοί και η οποία αρχίζει να απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πρόσθετο σημείο ανησυχίας είναι ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιο «κοινό μέτωπο» των χωρών του Νότου, αφού, για παράδειγμα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» και ότι η συζήτηση για την ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων δεν πρέπει να γίνεται με τη λογική πως αυτές ανήκουν στη δεύτερη ταχύτητα.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=334526&ct=32&dt=30/05/2010
________________________________________
ΜΗΝ μπερδεύεστε!
Ο συντάκτης του άρθρου δείχνει να αγνοεί βασικά θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, επιδιώξεων, στρατηγικών και γενικότερα τρόπου σκέψης. Αλλά δεν φταίει αυτός...
Το άρθρο στην ουσία μας προετοιμάζει για κάτι που συζητείται εδώ και δεκαετίες σχετικά με τις "θεωρίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".
Στα '90ς επιλέχθηκε το "one size fits all", κάτι που δεν δείχνει να στέκεται...
Πλέον - πιθανότατα - επιστρέφουμε στο πιο συντηρητικό "ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων":
Α κατηγορία: π.χ. Γερμανία
Β κατηγορία: π.χ. Ελλάδα
υπό ένταξη: π.χ. Νέα Ευρώπη
(η Γαλλία θα είναι στην Α ή στη Β;)
Δεν χρειάζεται καμιά αναθεώρηση των Συνθηκών για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο!
Οι χώρες Α κατηγορίας θα φτιάξουν νέες συνθήκες μεταξύ τους! Και δεν πρόκειται κανείς να τους σταθεί εμπόδιο... Αφού ΔΕΝ θα μπορεί!
Οπότε, μην χαρακτηρίζετε περίεργους τίτλους όπως "Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου ο Herman Van Rompuy"... Θυμηθείτε τις προτάσεις για τα μπλε και κόκκινα ομόλογα.
Και βέβαια οι "αποσχιστικές τάσεις" που δείχνει η Γερμανία, "καταπίνονται" πιο εύκολα.
Δε ξεχνάμε ότι η κουβέντα περί αναδιάρθρωσης του εγχώριου χρέους - αν και ΠΟΤΕ δεν μας έχει χαριστεί ένας φοίνικας, μια δραχμή - δεν έχει κοπάσει και όλοι, ακόμα και η Γερμανία, χρειάζονται το χρόνο τους για να το "χωνέψουν". Οι Γερμανοί για να στρέψουν αλλού τις εξαγωγές τους...
Σε όλα αυτά έχετε το νου σας για "τυχόν" (λέμε τώρα..) εισαγωγή "δείκτη ανταγωνιστικότητας" στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες... Η συναλλαγματική ισοτιμία των Α και Β ευρώ θα "επιλύεται" αυτόματα με αυτόν το συντελεστή...
"ανταγωνιστικότητα εμείς, μειώσεις μισθών εσείς!"
29.5.10
Πορτογαλία: Διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας
Περίπου 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Λισαβόνα κατά των μέτρων λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το βασικό εργατικό συνδικάτο της Πορτογαλίας (CGTP).
«Δεν θέλω να κάνω σχόλια για τον αριθμό», δήλωσε στον Τύπο η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας Χελένα ντος Σάντος Αντρέ. «Επιθυμώ μόνο να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα στη διαδήλωση».
Σύμφωνα με το CGTP πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών, που ξεπερνά τους 200.000 ανθρώπους που είχαν διαδηλώσει στη Λισαβόνα στις 13 Μαΐου 2009 ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Τα μέτρα λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μείωση των κοινωνικών παροχών και αύξηση των φόρων για να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας.
«Λέμε "όχι" σε αυτά τα μέτρα στο όνομα του συμφέροντος των εργαζομένων και ελπίζουμε κάποια από αυτά να αποσυρθούν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του CGTP Μανουέλ Καρβάλχο ντα Σίλβα προσθέτοντας ότι το CGTP δεν αποκλείει καμία μορφή αγώνα τις επόμενες ημέρες. Το CGTP έχει ήδη αναφέρει την πιθανότητα κήρυξης γενικής απεργίας.
«Αυτά τα μέτρα είναι θεμελιώδη για το μέλλον της οικονομίας, για την απασχόληση και για την αποκατάσταση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης", υπογράμμισε από τη μεριά της η ντος Σάντος καλώντας σε διάλογο και σε κοινωνική διαβούλευση».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823246
_______________________________
Μάλλον κατεβαίνουν περισσότεροι από ότι εδώ...
28.5.10
Fitch: Υποβάθμιση της Ισπανίας
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από "ΑΑΑ" σε "AA +", λόγω του διευρυνόμενου χρέους της χώρας και των επιπτώσεών του στην οικονομική ανάπτυξη, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Διατηρεί, ωστόσο, σταθερή την προοπτική της ισπανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον οίκο, «η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι η διαδικασία προσαρμογής του ιδιωτικού και του εξωτερικού χρέους σε ένα χαμηλότερο επίπεδο θα μειώσει σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμη βάση».
Το ιδιωτικό χρέος της Ισπανίας περιλαμβάνει τα χρέη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών.
Ο οίκος Fitch διατηρεί, ωστόσο, σταθερή την προοπτική της ισπανικής οικονομίας.
H υποβάθμιση της Ισπανίας ενέτεινε τους φόβους των επενδυτών για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, παρασύροντας πτωτικά τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones [.DJI] σημείωσε πτώση 1,19%, κλείνοντας στις 10.136,63 μονάδες. Απώλειες 1,24% κατέγραψε και ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.089,41 μονάδες. Στις 2.257,04 μονάδες, μειωμένος κατά 0,91%, υποχώρησε, τέλος, ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq [.IXIC] .
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης Dow παρουσίασε απώλειες 7,9%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 8,2% και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 8,3%.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow υποχώρησε κατά 0,6%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,2% και ο Nasdaq κατά 1,3%.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823064
Ρύθμιση νοσοκομειακών χρεών 5,6 δισ. ευρώ
Στην εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές φαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού προχωρά η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείου Οικονομικών και Υγείας η εξόφληση των εναπομενουσών οφειλών, ύψους περίπου 5,6 δισ. ευρώ, θα γίνει ως εξής:
• Οι παλαιότερες οφειλές ετών 2005-2006, ύψους περίπου 230 εκ. ευρώ, θα εξοφληθούν άμεσα μετρητοίς.
• Οι οφειλές των ετών 2007-2009 θα εξοφληθούν με άτοκους διαπραγματεύσιμους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Για τις οφειλές του 2007 θα εκδοθούν τίτλοι διετούς διάρκειας, για εκείνες του 2008 τριετούς διάρκειας και για τις οφειλές του 2009 θα εκδοθούν την 1η Ιανουαρίου 2011 τίτλοι τετραετούς διάρκειας.
Παράλληλα, γνωστοποιούν πως με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων δαπανών των ετών 2007-2009.
Τα αρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ακόμη πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ξανά τη σώρευση χρεών προς τους προμηθευτές, τονίζοντας πως η εξόφληση κάθε νόμιμης προμήθειας θα γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα και με τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις.
«Είμαστε βέβαιοι ότι και οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία, εκτιμώντας αυτές τις πρωτοβουλίες, με ευθύνη απέναντι στις κρίσιμες οικονομικές συνθήκες της χώρας, θα συμμετέχουν εποικοδομητικά στις πιο πάνω ρυθμίσεις, προσφέροντας στο εξής ποιοτικά προϊόντα σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές» καταλήγει η ανακοίνωση.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1822786
λινκς
Ειδικά μερικά από τα σήμερα ανηρτημένα είναι ενδεικτικά.
Γερμανικό πρόβλημα για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ
Επιστρέφει στις τράπεζες η ευθύνη εγγύησης καταθέσεων
H Γερμανία επιστρέφει στις εθνικιστικές αυταπάτες
Μένει στα λόγια η άρση καμποτάζ
Οι Λετονοί δικαστές ακύρωσαν τα μέτρα του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό
DIC: Ζήτησε τρίμηνη παράταση πληρωμών από τους πιστωτές της
Deutsche Bank: Σε επισφαλή θέση οι ισπανικές cajas
Τίποτε δε μοιάζει στέρεο, η πληροφορία διαχέεται με τρομαχτικούς ρυθμούς και συνήθως μας γνωρίζει και άλλα "άπλυτα", τα οποία δεν δείχνουν ότι μπορούν να σταματήσουν να βγαίνουν.
Τρανά παραδείγματα τελευταίως:
-A missing €34bn of German exposure to Greece?
-Burden of Irish debt could yet eclipse that of Greece - via Κυριάκος
Λύσεις;
Η μία είναι κλασσική νεοφιλεύθερη: "άστο να διαλυθεί, μην προσπαθείς να το σώσεις"...
Η άλλη είναι το ίδιο κλασσική νεοφιλεύθερη: "δες STAR και σταμάτα να σκέφτεσαι το μικρό εμφύτευμα που σου πέρασαν στο μπράτσο".
Διαλέγετε.
Γερμανικό πρόβλημα για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ
Εμπεριέχει τη δυνατότητα απόσυρσης της Γερμανίας από τη συμμετοχή της στο συνολικό πακέτο χρηματοδότησης αν τα γερμανικά δικαστήρια θέσουν σε αμφισβήτηση την νομιμότητά της.
Και όπως είναι γνωστό ήδη ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να πετύχουν την καταγγελία της...
Αυτό το γκρίζο σημείο, αλλά και άλλα που δεν έχουν έρθει ακόμα στη δημοσιότητα, βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ, ο οποίος ζήτησε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και την Φρανκφούρτη να ξεκαθαριστεί και να επισπευσθεί η παρέμβαση της Ευρώπης στην υπόθεση της κρίσης του χρέους που έχει χτυπήσει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Αυτό που συμβαίνει, όπως παραδέχονται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους υπηρεσιακά στελέχη της Κομισιόν είναι ότι η ανακοίνωση του πακέτου των 750 δισ. ευρώ έχει αφήσει πολλά σημεία αδιευκρίνιστα όσο αφορά τον τρόπο εφαρμογής του και σε καμία περίπτωση δεν έχει προχωρήσει επαρκώς η τεχνική και πολιτική του προετοιμασία, όπως είχε γίνει με το πακέτο των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Το ενδεχόμενο μάλιστα να τεθούν νομικά ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόσυρση της Γερμανίας από αυτό έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, η οποία δεν έχει κατευναστεί με την πρόσφατη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτήσει ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χ. Βαν Ρόμποϊ.
Μάλιστα ένα μέρος των πιέσεων που δέχεται τελευταία το ευρώ αποδίδεται ευθέως στο ότι η κατάσταση για το πώς και πότε θα εφαρμοστεί το πακέτο των 750 δισ. ευρώ παραμένει... ομιχλώδης.
http://www.capital.gr/News.asp?id=979089
______________________________
Καλό θα ήταν να διαβάσουμε τι γράφει καθώς ενδέχεται να μπορεί να αποχωρήσει και χωρίς να το πει το Συνταγματικό Δικαστήριο...
Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο κάθε χώρας είναι ισχυρότερο ή υποκύπτει στο Κοινοτικό Δίκαιο;
Επιστρέφει στις τράπεζες η ευθύνη εγγύησης καταθέσεων
Από τις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση της πρότασης Μπαρνιέ για τη δημιουργία μιας τράπεζας εργαλείου (σε εθνικό επίπεδο) που θα λειτουργεί σαν προστασία από τις επιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών, ουσιαστικά ισοδυναμεί με την απαρχή απόσυρσης των μέτρων εγγύησης των καταθέσεων από τα κράτη και την μεταφορά και πάλι της ευθύνης αυτής στις τράπεζες.
Τα μέτρα αυτά είχαν ανακοινωθεί σε όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης με το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 και είχαν στόχο την εγγύηση των καταθέσεων στις τράπεζες από τον δημόσιο προϋπολογισμό, προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός απόσυρσης των καταθέσεων από τις απειλούμενες τράπεζες.
Η πρόταση Μπαρνιέ η οποία θα πάει για έγκριση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα τεθεί προς συζήτηση και στην συνάντηση του G-20 δρομολογεί τη δημιουργία τραπεζών (bridge banks) οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους οι οποίοι θα προέλθουν όμως από το ειδικό τέλος που θα πληρώσουν οι τράπεζες σε εθνικό επίπεδο.
Μένει πάντως να ξεκαθαρισθεί το πως θα δρομολογηθεί η συγκέντρωση αυτών των πόρων με το ειδικό τέλος από το οποίο θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης του 2,5% - 4% του ΑΕΠ κάθε χώρας.
Ο κ. Μπαρνιέ θα ετοιμάσει τη σχετική πρόταση και θα την παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άμεσα. Βέβαια το τέλος αυτό θα έχει τις επιπτώσεις του στους ισολογισμούς των τραπεζών.
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=977970
_________________________
Ο frapezitis γράφει:
Κυρίες / κύριοι
εφόσον προχωρήσει το μέτρο,
ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
Θύματα στην «καπιταλιστική παγίδα» της Κίνας...
H Λαϊκή Tράπεζα της Kίνας, δηλαδή η κεντρική τράπεζα της χώρας, έσπευσε με επίσημο ανακοινωθέν να διαψεύσει τις φημολογούμενες προθέσεις περί «επανεξέτασης» της επενδυτικής στρατηγικής της Safe στα κρατικά ομόλογα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Με ένα αρκούντως «διπλωματικό» σε λέξεις κείμενο επισήμανε ότι εμπιστεύεται τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές της Ευρώπης και πως δεν ανησυχεί, όπως φημολογείται, για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης! Πάντως, η διάψευση πυροδότησε τη σημαντική ανάκαμψη του ευρώ.
Η Safe (State Administration of Foreign Exchange), διαχειρίζεται συναλλαγματικά διαθέσιμα άνω των 600 δισ. δολ., έχει υποστεί σφοδρές ζημίες από επενδύσεις στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.
Οντως, η Κίνα αποτελεί μια κολοσσιαία δύναμη στις χρηματοοικονομικές αγορές όλου του κόσμου, ακόμα και αν τα περισσότερα κεφάλαιά της είναι επενδυμένα σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Προφανώς, η Κίνα δεν είναι η μοναδική μυστηριώδης χώρα που φλερτάρει με την επίσης μυστηριώδη αγορά των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Σε παγκόσμια κλίμακα δημιουργείται μια μυστική κοινωνία αναδυόμενων κρατικών δυνάμεων που διαθέτουν πληθώρα ξένων περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων ορισμένα είναι πετροδολάρια. Οι κυβερνήσεις τους, με τις επενδυτικές αποφάσεις που λαμβάνουν, έχουν το περιθώριο να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή των χρηματοοικονομικών. Γι’ αυτό δημιούργησε τη Safe.
Δεκάδες άλλες χώρες δημιουργούν αντίστοιχα επενδυτικά κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων προέρχονται από τα πλούσια διαθέσιμά τους.
Το βασικό κίνητρο που ωθούσε τις κυβερνήσεις να επενδύουν τα έσοδά τους σε παραδοσιακά επενδυτικά οχήματα ήταν είτε για να προστατεύουν την ισοτιμία τους από απότομες διακυμάνσεις, είτε για να θωρακίσουν τον τραπεζικό κλάδο της χώρας από μια κρίση. Από τη στιγμή που στόχος των κεφαλαίων αυτών ήταν να εξυπηρετήσουν άμεσες ανάγκες, τότε έπρεπε να είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα. Σε αρχική φάση, οι τοποθετήσεις αυτές ήταν σε πολύτιμα μέταλλα και αργότερα σε δολάρια. Η ιδέα της δημιουργίας ενός επενδυτικού κεφαλαίου για να αντισταθμίσει στο μέλλον τις συνέπειες δεν υπήρχε καν σε θεωρητική βάση.
Οι ρίζες αυτής της «επενδυτικής φιλοσοφίας» πηγάζουν στη βρετανική τοπική διοίκηση των Νήσων Γκίλμπερτ, στη Μικρονησία, η οποία επέβαλε τέλη στις εξαγωγές φωσφορικού άλατος, δηλαδή κοπριάς πουλιών, που χρησιμοποιούνταν ως λίπασμα. Αποθέματα αυτού του λιπάσματος έχουν έκτοτε εξαντληθεί. Ωστόσο, τα χρήματα που είχαν αποθηκευτεί τότε εξελίχθηκαν στο Revenue Equalisation Reserve Fund, το οποίο σήμερα διαθέτει κεφάλαια της τάξεως των 520 εκατ. δολαρίων. Η αξία του είναι εννεαπλάσια του εγχώριου ΑΕΠ.
Για παράδειγμα, η εταιρεία επενδύσεων Τemasek της Σιγκαπούρης έχει εξελιχθεί από το 1974 σε ένα πολύπλοκο επενδυτικό όχημα. Το μείγμα κρατικού ελέγχου, επιτυχίας και μυστικότητας προσελκύει άλλες κυβερνήσεις. Ηδη οι κεντρικοί τραπεζίτες άρχισαν να προβληματίζονται για το εάν υποχρεούνται να επιτυγχάνουν υψηλότερες αποδόσεις από τα πλούσια συναλλαγματικά διαθέσιμα, αντί να κάνουν τις τυπικές τοποθετήσεις. Στην Ασία, αυτό το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο καίριο, καθώς τα διαθέσιμα των τραπεζών έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτή η πληθώρα ρευστού αποτελεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, που αιτιολογεί τις μεγάλες αποδόσεις που παρουσιάζουν οι αγορές, με τεράστιες επενδύσεις να συντελούνται σε ριψοκίνδυνα ή λιγότερο ριψοκίνδυνα προϊόντα. Αυτά τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια μπορεί να αποτελέσουν τους μεγαλύτερους αγοραστές στις διεθνείς αγορές. Εάν πράγματι γίνει κάτι τέτοιο, τότε είναι πιθανό οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου να ελέγχονται από κυβερνήσεις, το πολιτικό δόγμα των οποίων δεν συμβαδίζει απόλυτα με τον καπιταλισμό. Την τελευταία φορά που κυβερνήσεις διοχέτευαν τόσο πολλά κεφάλαια σε μεγάλες εταιρείες, αναφερόμασταν σε εθνικοποιήσεις ή κρατικοποιήσεις. Σήμερα, όμως, ένας νέος όρος θα πρέπει να επινοηθεί, καθώς κρατικά κεφάλαια επενδύονται τόσο στην εγχώρια οικονομία της αγοράς όσο και στο εξωτερικό. Ισως ο όρος αυτός να είναι η διεθνοποίηση.
_________________________
Τρομερό το σημερινό! Τ-Ρ-Ο-Μ-Ε-Ρ-Ο!