Οι αρμόδιες αρχές του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ εξακολουθούν να αναζητούν μία εξήγηση για την ολιγόλεπτη κρίση πανικού των βασικών δεικτών της Wall Street της προπερασμένης Πέμπτης. Από εκείνη την ημέρα και έπειτα, έχει ξεκινήσει ένα όργιο φημών για τα πιθανά αίτια της «βουτιάς», τα οποία ποίκιλλαν, από τρομοκρατική ενέργεια, επίθεση χάκερ, κακόβουλους επενδυτές έως το λεγόμενο «παχύ δάκτυλο» που εισήγαγε κατά λάθος μία υπερμεγέθης εντολή συναλλαγής μετοχών.
Οι αρχές ανέφεραν ότι εντόπισαν «μία τεράστια, ανώμαλη και ανεξήγητη διόγκωση των πωλήσεων», η οποία εξαπλώθηκε μεταξύ των δεικτών και πυροδότησε την τρομακτική αλληλουχία γεγονότων. Η συγκεκριμένη διόγκωση εντολών ενεργοποίησε τις αυτοματοποιημένες εντολές που προήλθαν από τα συστήματα συναλλαγών υψηλής συχνότητας (HTF), τα οποία έχουν τη δυνατότητα συναλλαγής μετοχών σε αστραπιαία ταχύτητα. Στα συγκεκριμένα συστήματα φαίνεται να έχει στρέψει την προσοχή της και η SEC.
Οι εμπειρογνώμονες των αγορών έχουν προειδοποιήσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν ότι η έλλειψη σταθερών κανονισμών μεταξύ των αμερικανικών χρηματιστηρίων και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα και ταχύτητα των ηλεκτρονικών συστημάτων συναλλαγών έχουν τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές. Αυτό φάνηκε ότι συνέβη την προπερασμένη Πέμπτη, όταν μέσα σε ένα διάστημα μόλις οκτώ λεπτών ο δείκτης Dow Jones βρέθηκε να χάνει σχεδόν 1.000 μονάδες, ή 9,2% της αξίας του, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το κραχ του 1987. Περίπου 700 δισ. δολάρια από την αξία των αμερικανικών μετοχών υπολογίζεται ότι εξανεμίστηκαν μέσα σε οκτώ λεπτά λόγω της «πλημμύρας» εντολών «πώλησης», οδηγώντας ορισμένες μετοχές εταιρειών να καταγράψουν πτώση στις τιμές τους από τα 40 ή 50 δολάρια στο ένα σεντ. Στο ίδιο διάστημα, ο δείκτης μεταβλητότητας του χρηματιστηρίου του Σικάγου κατέγραφε απότομη άνοδο κοντά στο 60%, στις 40 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 της Wall Street υποχωρούσε έως και 8,3%. Τελικά, οι δύο δείκτες της Wall Street έκλεισαν αμφότεροι την επεισοδιακή συνεδρίασης της 6ης Μαΐου με απώλειες 3,2%.
Τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων των ΗΠΑ συμφώνησαν σε ένα δομικό πλαίσιο ενός ομοιόμορφου συστήματος αυτόματης διακοπής συναλλαγών το οποίο θα επιβραδύνει, ή θα διακόπτει το επίπεδο συναλλαγών σε περιόδους έντονης και ασυνήθιστης μεταβλητότητας, σύμφωνα με την πρόεδρο της SEC Μαρί Σαπίρο. Η συμφωνία επιτεύχθηκε από τους επικεφαλής των έξι παραγόντων του χρηματιστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του NYSE και του NASDAQ.
Μετά μία εβδομάδα ερευνών, η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ SEC, Μαρί Σαπίρο, τόνισε σε κατάθεσή της ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ότι «δεν είμαστε σε θέση να αποδώσουμε την πτώση σε ένα μοναδικό συμβάν», όπως οι ασυνήθιστα μεγάλες εντολές «πώλησης» των μετοχών Procter & Gamble και 3M Co, τονίζοντας ότι η αιτία ήταν ενδεχομένως αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων. «Οι αγορές απογοήτευσαν τους επενδυτές στις 6 Μαΐου και είμαι αποφασισμένη να βρω αποτελεσματικές λύσεις άμεσα» συμπλήρωσε.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/05/2010_401067
2 comments:
Και πάλι κάνουν ότι έκαναν και στην οικονομία, δεν επιτρέπουν στην αγορά να αυτοδιαλυθεί.
Ή τουλάχιστον προσπαθούν.
Αν το πρόβλημα ήταν τεχνικό δεν θα το συζητούσαν ακόμη. Αν σε 8 λεπτά μπορούν να χαθούν 700 δις δολάρια λόγω των αυτόματων πωλήσεων, των στοπ λος, του κλεισίματος θέσεων κτλ αυτό δεν σημαίνει ότι οι πωλήσεις αυτές δεν είναι πραγματικές!
Ο πανικός και ο φόβος είναι στοιχείο της αγοράς. Θέλουν να το εξαλείψουν; Τότε οι άνθρωποι είναι εντελώς άσχετοι και επικίνδυνοι.
Οι κοινωνίες έφτασαν σε ένα σημείο που δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν τους κραδασμούς των αγορών, και αντί να περιορίζουν τις αγορές αυτοί περιορίζουν τεχνητά τις φυσικές αντιδράσεις τους!
Είναι σαν να κλείνεις τη βαλβίδα εξαέρωσης από μια χύτρα ταχύτητας. Θέλει και ρώτημα για το αν θα σκάσει; Μόνο το πότε είναι το ερώτημα.
Ο Nassim Taleb που ρωτήθηκε προχτες από το BBC για το ολιγόλεπτο κράχ έβαλε τα γέλια δηλώνοντας ότι δεν θέλει να το συζητήσει. Ενώ όλοι ξέρουμε ότι με αυτού του τύπου τα κράχ ασχολείται μια ζωή.
Η συνέχεια ούτε κατά τύχη δεν μπορεί να είναι θετική....
καλημέρα!
ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!
Post a Comment